Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Προκήρυξη βουλευτικών εκλογών (25 Γενάρη ή 1η Φλεβάρη) σε περίπτωση που δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας...


...τρίτη και τελευταία ψηφοφορία*


Εντείνονται οι διεργασίες ενόψει της τρίτης και τελικής ψηφοφορίας, αύριο, Δευτέρα, για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ), όσο και για τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών, αν τελικά δεν εκλεγεί ΠτΔ, στις 25/1 ή 1/2. 

Στην ψηφοφορία, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας στην Ολομέλεια της Βουλής, απαιτούνται πια 180 ψήφοι για την εκλογή ΠτΔ (εν αντιθέσει με τις προηγούμενες δύο ψηφοφορίες, οπότε και απαιτούνταν 200). Αν και στην τρίτη ψηφοφορία δεν εκλεγεί Πρόεδρος, τότε το αργότερο μέσα σε 10 μέρες προκηρύσσονται βουλευτικές εκλογές.

Σε αυτό το φόντο, και αναζητώντας τις ψήφους άλλων 12 βουλευτών ώστε να «πιάσει» τους 180 και να εκλέξει ΠτΔ (ο κυβερνητικός υποψήφιος Στ. Δήμας, μετά και τη 2η ψηφοφορία, μετρά 168 ψήφους υπέρ του), ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, στο νέο του διάγγελμα, καλώντας σε υπερψήφιση του Στ. Δήμα, επανέφερε  στο προσκήνιο εκβιασμούς και ψευτοδιλήμματα για το λαό προκειμένου να στοιχηθεί πίσω από τα προτάγματα του κεφαλαίου, αναπαράγοντας μιαν ανούσια κοκορομαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αποδίδοντάς του χαρακτηριστικά που δεν έχει, εφόσον και οι δύο κινούνται στην ίδια στρατηγική βάση εξυπηρέτησης των μονοπωλιακών συμφερόντων.

Κάποιου είδους «πρωτοβουλία» αναμενόταν να αναλάβει και ο αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος. Την ίδια στιγμή, το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ταλανίζεται από την αναμενόμενη ίδρυση κόμματος από τον Γ. Παπανδρέου, η οποία ενδέχεται να ανακοινωθεί ακόμα και αύριο αν δεν εκλεγεί ΠτΔ, προκειμένου να προλάβει να κατέβει στις εκλογές. 

Σημειωτέον, από τα κεντρικά του ΠΑΣΟΚ τού διαμηνύουν πως είναι «αδιανόητο» να υπονομεύσει την «ενότητα του χώρου μας που είναι ο εγγυητής της εθνικής σταθερότητας». Τον καλούν δε να συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, είτε στο Επικρατείας, είτε σε όποια περιφέρεια θέλει.

Μ' αυτά και μ' άλλα κι ενόσω συνεχίζεται ο κουρνιαχτός σχετικά με το τι θα πράξουν αύριο οι βουλευτές της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, η συγκυβέρνηση ευελπιστεί στη θετική ψήφο των «ανεξάρτητων» βουλευτών Β. Καπερνάρου, Νίκης Φούντα, Β. Πολύδωρα, ίσως και του Μ. Ανδρουλάκη, αν και δεν έχουν δώσει δείγματα αλλαγής της στάσης τους. Βέβαια, για να φτάσει στους «180», θα πρέπει να διεισδύσει και στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ.

Από το κόμμα του Π. Καμμένου η κυβέρνηση ελπίζει ότι ίσως κερδίσει τις ψήφους των Μ. Ουζουνίδη, Μαρίας Κόλια και Ελενας Κουντουρά

Ειδικά στην περίπτωση του Μ. Ουζουνίδη, τα σχετικά σενάρια τα «φούντωσε» ο ίδιος σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Βήμα FM» (στις 24/12), κατά την οποία παρότι ανέφερε ότι θα σεβαστεί την απόφαση των ΑΝΕΛ να μην ψηφίσουν ΠτΔ, δεν παρέλειψε να προσθέσει -σε μια διατύπωση χαρακτηριστική των εντεινόμενων διεργασιών- πως «από τη στιγμή που γίνονται, νομίζω, συζητήσεις σε επίπεδο προέδρων και αρχηγών των κομμάτων, το αφήνω ανοιχτό».

Από τη στήλη "ΠΟΛΙΤΙΚΗ"  του Ριζοσπάστη. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου