Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα στο «SBC»...



Συνέντευξη παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στον τηλεοπτικό σταθμό «SBC» και το δημοσιογράφο Βασίλη Ταλαμάγκα. 

...Σήμερα δημοσιοποιήθηκε η θέση του κ. Νταβούτογλου, ο οποίος λέει ότι θα θέσει στην Ελλάδα θέμα συνεκμετάλλευσης του φυσικού αερίου. Σας φοβίζει αυτή η έξαρση και η ένταση που παρουσιάζεται τον τελευταίο καιρό στα εθνικά θέματα;

- Είναι επικίνδυνες οι εξελίξεις, γιατί στην περιοχή μας και στην Αν. Μεσόγειο συγκρούονται πολλά ανταγωνιστικά συμφέροντα.  

Βρισκόμαστε πάνω στους δρόμους μεταφοράς της Ενέργειας, της μεταφοράς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, είναι περιοχή πλούσια σε ορυκτό πλούτο, σε υδρογονάνθρακες και ανταγωνίζονται ισχυρά καπιταλιστικά κράτη απ' τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, τη Ρωσία και πολλές περιφερειακές ισχυρές δυνάμεις που έχουν τα δικά τους συμφέροντα, μια απ' αυτές είναι η Τουρκία ή το Ισραήλ. 

Τέτοιοι ανταγωνισμοί, τέτοιες αντιθέσεις για τα ζητήματα της Ενέργειας, του ορυκτού πλούτου, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, εμείς λέμε -και ο λαός το ξέρει- ότι είναι πάντα βαμμένοι με αίμα στην ιστορική τους διαδρομή. 

Έχουμε ήδη τοπικές συγκρούσεις, περιφερειακές συγκρούσεις, έχουμε ανάπτυξη της προκλητικότητας και της επιθετικότητας της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, απέναντι στην Κύπρο και δεν αποκλείουμε και τον κίνδυνο ενός γενικευμένου πολέμου είτε περιφερειακού είτε και παγκόσμιου. 

Απ' αυτή την άποψη, αυτό που έχει να κάνει ο λαός μας είναι να προετοιμαστεί, αυτό που ως καθήκον μας ως ΚΚΕ έχουμε είναι να προετοιμάσουμε τον κόσμο να επαγρυπνεί και να βγουν συμπεράσματα και από τα πολιτικά κόμματα, αλλά κυρίως από το λαό μας. 

Δηλαδή ότι μέσα σε λυκοσυμμαχίες όσο μένουμε εκεί, όσο υπηρετούμε τέτοια συμφέροντα του ΝΑΤΟ, της ΕΕ τόσο περισσότερο θα εμπλέκουμε το λαό μας, τη χώρα μας σε τέτοιες τυχοδιωκτικές, πολεμικές ενέργειες ή συγκρούσεις, σε επεμβάσεις που δε θα είναι ούτε για το συμφέρον της υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων του λαού μας. 

Δεν είναι και για το συμφέρον της Κύπρου, άρα λοιπόν θέλει άλλη στρατηγική απεγκλωβισμού απ' αυτό το θανάσιμο εναγκαλισμό με το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, να ανοίξουμε διαφορετικούς δρόμους, διαφορετικής οργάνωσης της κοινωνίας με άλλη εξουσία και με άλλους προσανατολισμούς, όπου εκεί θα μπορεί να υπάρχουν ισότιμες, επωφελείς, οικονομικές, πολιτικές διεθνείς σχέσεις με άλλες χώρες του κόσμου. 

Αυτό είναι μια θεώρηση που θα πρέπει ν' απαντήσει ο ελληνικός λαός και θα πρέπει να απαντήσουν και οι εργαζόμενοι σήμερα μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις, που βρίσκονται σ' ένα δύσκολο πόστο υπεράσπισης των δικαιωμάτων της χώρας μας και δεν πρέπει να συνταυτίζονται ή να ακολουθούν πολιτικές οι οποίες ουσιαστικά οδηγούν τη χώρα, με ευθύνη των κυβερνήσεων και των συμμαχιών, σε αντίθετο δρόμο, σε επικίνδυνους δρόμους.

- Βλέπω αυτή η κατάσταση που επικρατεί στο ποδόσφαιρο, δεν είναι κατάσταση. Έχουν διακοπεί ήδη τα πρωταθλήματα… Ένα σχόλιο για την κατάσταση που επικρατεί στο πιο μαζικό λαϊκό άθλημα, όπως είναι το ποδόσφαιρο στον αθλητισμό.

- Άμα τον αθλητισμό τον κάνεις τζόγο, άμα τον αθλητισμό τον κάνεις επιχείρηση και τον δίνεις στα χέρια μεγάλων συμφερόντων, αυτοί θα βγάλουν τα μάτια τους μεταξύ τους, θα ανταγωνίζονται και βεβαίως θα 'ναι σε βάρος του λαού. 

Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να απεμπλακεί κάποια στιγμή -εδώ και τώρα λέμε εμείς- αλλά θέλει και άλλη διακυβέρνηση, άλλη εξουσία, θέλει να έχεις βούληση. Και γι' αυτό να απεμπλακεί από επιχειρηματίες το ποδόσφαιρο συνολικά ο αθλητισμός και ο πολιτισμός δεν μπορεί να είναι στα χέρια μεγάλων επιχειρηματιών, μεγάλων συμφερόντων, γιατί τέτοιες καταστάσεις θα ζούμε και όσο πάει αυτό το πράγμα θα χειροτερεύει συνεχώς. 

Ήδη το έχουμε αντιμετωπίσει…

- Μιλάτε για ερασιτεχνικό επίπεδο...

- Βεβαίως ερασιτεχνικό επίπεδο. Πρέπει να σταματήσει ο τζόγος, πρέπει να σταματήσει η επιχειρηματική δραστηριότητα. Μόνο έτσι θα μπορέσει να αναπτυχθεί γνήσια λαϊκός αθλητισμός και να είναι για το συμφέρον του λαού και της νεολαίας. 

Ολόκληρη η ομιλία στο video και στο 902.gr (ΕΔΩ)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου