Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Περαιτέρω εμπλοκή σε Ουκρανία, Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή μελετά η ΕΕ...



Με στόχο την περαιτέρω και ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ανοικτά μέτωπα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, συνεδριάζει και σήμερα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

Στην ατζέντα των θεμάτων, κυριαρχούν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, η Μέση Ανατολή, τα Δυτικά Βαλκάνια με έμφαση στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, η Λιβύη, αλλά και η εξάπλωση του «Έμπολα».

Αποστολή της ΕΕ στην Ουκρανία

Με το πρόσχημα της «αναμόρφωσης του τομέα πολιτικής ασφάλειας», το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ενέκρινε την αποστολή «Συμβουλευτικής Αποστολής» της ΕΕ, στην Ουκρανία (EUAM Ukraine). 

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Άμυνας Φεντερίκα Μογκερίνι υπέγραψε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Πάβλο Κλίμκιν τη συμφωνία για το καθεστώς και τις αρμοδιότητες της αποστολής, η οποία θα έχει ως στόχο την «προώθηση μεταρρυθμίσεων π.χ. στην Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη». 

Η Αποστολή θα φτάσει στο Κίεβο την 1η Δεκέμβρη με ορίζοντα να παραμείνει εκεί τουλάχιστον για μια διετία.

Παράλληλα, το ΣΕΥ επαναλαμβάνει τη στήριξη της ΕΕ στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αφήνοντας αιχμές «για ένοπλα τμήματα που μπαίνουν στις αποσχισθείσες ανατολικές επαρχίες από τη Ρωσία», και αναφέρεται σε «ευθύνες» της Μόσχας. 

Χαρακτηρίζει παράνομες τις εκλογές που έγιναν στις 2 Νοέμβρη στις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και καλεί την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕEAS, το «διπλωματικό σώμα» της ΕΕ) και την Κομισιόν μέχρι τα τέλη του μήνα να παρουσιάσουν μια νέα λίστα με «αυτονομιστές» ενάντια στους οποίους θα πρέπει να παρθούν μέτρα.

Συνεχίζεται η διείσδυση στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες

Εξάλλου, χθες συνεδρίασε για πρώτη φορά το Συμβούλιο Εταιρικής Σχέσης ΕΕ - Γεωργίας. Το ΣΕΥ στα ειδικά συμπεράσματά του για τη χώρα χαιρετίζει τα βήματα που έχουν γίνει για την κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης βίζας για τους Γεωργιανούς που επισκέπτονται τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Στο ίδιο φόντο διείσδυσης σε πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, σήμερα στο περιθώριο του ΣΕΥ συνεδριάζει το Συμβούλιο Συνεργασίας με το Κιργιστάν.

Στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης περιλαμβάνονται συζητήσεις για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (European Defence Agency), τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των κρατών - μελών, τη φάση που διανύουν σήμερα οι στρατιωτικές αποστολές της ΕΕ εκτός συνόρων της και την «κατάσταση ασφαλείας» της ΕΕ στην ευρύτερη ζώνη γειτονίας της. 

Παρών στις συζητήσεις  για αυτά τα δυο θέματα 
θα είναι  και ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σε ενεργό ρόλο αποσκοπεί η συγκυβέρνηση

Η συγκυβέρνηση προσέρχεται στις διαβουλεύσεις, με στόχο την αναβάθμιση του ρόλου της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, προκειμένου να διεκδικήσει και μεγαλύτερο μερίδιο από την καπιταλιστική λεία. 

Έχοντας ήδη  την εκλογή του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ (ΕΔΩ), η συγκυβέρνηση, στοχεύει στην ένταση της ελληνικής συμμετοχής.

Χαρακτηριστική ως προς αυτό ήταν και η δήλωση του εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης, υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου: 

«Είναι δύσκολο, αλλά ιστορικά και πολιτικά υποχρεωτικό για την ΕΕ, ως πολιτική οντότητα, να διαμορφώνει τη δική της πολιτική, σε συνεργασία πάντα με τις ΗΠΑ, με το ΝΑΤΟ - στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - για όλα τα ανοιχτά θέματα, τα οποία, αυτή τη στιγμή, πιέζουν πανταχόθεν την Ευρώπη και ειδικότερα τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο (...) 

Άρα, πρέπει ο κοινός παρονομαστής της ευρωπαϊκής πολιτικής να είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή και η ανάδειξη του ιδιαίτερου ευρωπαϊκού ρόλου, κάτι που δεν είναι καθόλου αυτονόητο και κάτι που δεν είναι καθόλου απλό».

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου