Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

...Εδώ στον Πειραιά, ιδρύθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας για να συνενώσει την επιστημονική κοσμοθεωρία του κομμουνισμού με το εργατικό κίνημα.

Η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στην εκδήλωση 
της ΤΟ Πειραιά για τα 96 χρόνια του ΚΚΕ *


Στη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση, που διοργάνωσε το πρωί της Κυριακής η ΤΟ Πειραιά του ΚΚΕ, για τα 96 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος, μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Από νωρίς η αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ είχε γεμίσει με κόσμο, ενώ νωρίτερα η ΚΝΕ πραγματοποίησε προσυγκέντρωση έξω από το κτίριο όπου πραγματοποιήθηκε το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΕΚΕ το 1918.

Η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα

«Συντρόφισσες και σύντροφοι

Εδώ στον Πειραιά, σαν “τέκνο της ανάγκης κι ώριμο τέκνο της οργής” πριν από 96 χρόνια πραγματοποιήθηκε το 1o ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΕΚΕ, που στο 3o του συνέδριο μετονομάστηκε σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Εδώ στον Πειραιά, ιδρύθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας για να συνενώσει την επιστημονική κοσμοθεωρία του κομμουνισμού με το εργατικό κίνημα.

Το γεγονός πως το ιδρυτικό συνέδριο του Κόμματος πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της "Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Ατμοπλοίων", Ακτή Μιαούλη και στοά Ριζάρη, έχει τη δική του ιστορική σημασία. 

Αποδεικνύει ότι το ΚΚΕ γεννήθηκε μέσα στις ιστορικές εκείνες συνθήκες που το εργατικό κίνημα στον Πειραιά και σε όλη τη χώρα ωρίμαζε, μεγάλωνε, αναζητούσε νέους δρόμους για την ιδεολογική και πολιτική χειραφέτηση της εργατικής τάξης, την οποία σηματοδότησε η γέννηση του ΚΚΕ, κάτω από την επίδραση της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης.

Ο Πειραιάς άλλωστε ήταν σημαντικό οικονομικό και βιομηχανικό κέντρο της χώρας, με συγκέντρωση πολυάριθμου εργατικού δυναμικού για να δουλέψουν στο λιμάνι, τα καράβια, τα καρνάγια, τους σιδηρόδρομους, τα καπνεργοστάσια, τα τσαγκαράδικα, τα κεραμοποιεία, τα εργοστάσια της Power και της Ηλεκτρικής, εκείνης της εποχής.

Στους προλετάριους του Πειραιά στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, ήλθαν να προστεθούν οι χιλιάδες πρόσφυγες της μικρασιατικής καταστροφής που εγκαταστάθηκαν στις γειτονιές του Πειραιά και που συνέβαλαν στην ανάπτυξη του εργατικού κινήματος και του Κόμματος.

Στους προλετάριους του Πειραιά στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, ήλθαν να προστεθούν οι χιλιάδες πρόσφυγες της μικρασιατικής καταστροφής που εγκαταστάθηκαν στις γειτονιές του Πειραιά και που συνέβαλαν στην ανάπτυξη του εργατικού κινήματος και του Κόμματος.

Από αυτά τα πρώτα βήματα μέχρι και σήμερα, η εργατιά και το εργατικό κίνημα στον Πειραιά συνδέονται με το ΚΚΕ με δεσμούς αίματος, αγώνων και θυσιών. Δεν υπάρχει αγώνας, μικρός ή μεγάλος, δεν υπάρχει κατάκτηση που να μην έχει τη σφραγίδα των κομμουνιστών.

Και από τη σημερινή εκδήλωση θέλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όσους έδωσαν και τη ζωή τους για να αναπτυχθεί το ΚΚΕ και το εργατικό κίνημα στον Πειραιά:

Στους Πειραιώτες εργάτες που οργάνωσαν τους πρώτους μεγάλους απεργιακούς αγώνες πριν τον πόλεμο, όπως την αιματοβαμμένη απεργία του 1923, στο Πασαλιμάνι.

Στους αγωνιστές και μαχητές των αντιστασιακών οργανώσεων ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ που φούντωσαν το ΕΑΜικο κίνημα στις γειτονιές του Πειραιά, δίνοντας ηρωικές μάχες, όπως η Μάχη της Κοκκινιάς, της Αμφιάλης, της Ηλεκτρικής. 

Σε όσους εκτελέστηκαν στο Μπλόκο της Κοκκινιάς ή στάλθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.  

Σε όσους συνέχισαν με το όπλο στο χέρι τον αγώνα για τη λαϊκή απελευθέρωση, μέσα από τις γραμμές του ΔΣΕ....

Ολόκληρη η ομιλία (ΕΔΩ)


*Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου