Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Τη λύση...τέτοιου είδους προβλημάτων, την πλήρωσαν πάντα οι λαοί...

Η αλλαγή συσχετισμού και «ο χορός της κοιλιάς»!*
 
 
«Απείλησα ότι είμαι έτοιμη ακόμη και να χορέψω τον χορό της κοιλιάς αν αυτό πρόκειται να βοηθήσει στις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάσαμε. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί», δήλωσε η Κρ. Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου το Σάββατο. 

Ο λόγος;  

Το αμερικανικό Κογκρέσο αρνείται να εγκρίνει το νέο οργανόγραμμα του ΔΝΤ επειδή δεν συμφωνεί με τις αλλαγές που προτείνονται στα θέματα ποσοστιαίας συμμετοχής κάθε κράτους - μέλους και διοίκησης του Ταμείου. 

Το ΔΝΤ προτείνει αύξηση της χρηματικής «συνδρομής» των μελών του ΔΝΤ σε συνολικά 755 δισ. δολάρια και αύξηση της «βαρύτητας» της ψήφου των Κίνας, Ρωσίας και Ινδίας. «Ας ελπίσουμε ότι η αμερικανική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι έχουν αλλάξει πολλά» από τότε που διαμορφώθηκε η λειτουργία του ΔΝΤ, είπε η Κρ. Λαγκάρντ.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση αποτυπώνει την αλλαγή του παγκόσμιου συσχετισμού δυνάμεων, που πάει μαζί με τη μεγάλη όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. 

Ήδη η Κίνα βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από τις ΗΠΑ και η μεταξύ τους ψαλίδα μειώνεται ραγδαία, σύμφωνα με αμερικανικά επιτελεία. Επίσης, Ρωσία, Ινδία αναβαθμίστηκαν διεθνώς και αναζητούν μεγαλύτερο ρόλο, όπως και η Κίνα, στο ΔΝΤ. 

Όμως, όπως συμβαίνει πάντα, οι «παλιές» δυνάμεις δεν αποσύρονται αυτοβούλως, αντιστέκονται σε αυτήν την προοπτική.  προβλήματα στο παρελθόν λύθηκαν τελικά με τα όπλα και την πλήρωσαν πάντα οι λαοί... 

*Από την στήλη  "Από...μέρα   σε...μέρα"  του Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου