Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Τόσο ίδιοι...

Σκέτη κοροϊδία*
 

Την ερχόμενη Τρίτη, 14 Οκτώβρη, ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα σπεύσει στο Ζάππειο, για να παρουσιάσει το, εδώ και μήνες, πολυδιαφημισμένο από την κυβέρνηση, «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα». 

Μόνο, που αυτό που τόσον καιρό εμφανίστηκε ως ένα μέτρο, έστω για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της ακραίας φτώχειας στην οποία οδηγεί χιλιάδες οικογένειες η καπιταλιστική κρίση και η αντιλαϊκή πολιτική, αποδεικνύεται τελικά - όπως πολλές φορές είχε γράψει ο «Ριζοσπάστης» - το εργαλείο, μέσω του οποίου θα πέσει άγριο μαχαίρι σε όλα τα επιδόματα, ως ο πολιορκητικός κριός για να διαλυθεί ό,τι έχει απομείνει από την άσκηση προνοιακής πολιτικής.

Απόδειξη, το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2015, όπου ρητά αναφέρεται πως «για την καθολική εφαρμογή του προγράμματος σε εθνικό επίπεδο, οι πιστώσεις αναμένεται να καλυφθούν από πόρους που θα προέλθουν αποκλειστικά από τη συνολική αναμόρφωση του συστήματος Κοινωνικής Πρόνοιας στη χώρα».

Δηλαδή, η κυβέρνηση δεν προβλέπει ούτε ένα πρόσθετο ευρώ για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα». Ετσι απλά θα κόψει άλλα προνοιακά επιδόματα και θα τα αντικαταστήσει με το νέο. Θα κόψει, δηλαδή, από τους πιο φτωχούς, που αποδεδειγμένα έχουν ανάγκη ενίσχυσης για να δώσει κάτι στους εξαθλιωμένους. Αρα αυτό που εγγυάται η κυβέρνηση είναι μόνο το ανακάτεμα των επιδομάτων και η διαιώνιση της φτώχειας.

 
Όπως ο Γιώργος Παπανδρέου

«Χτες με πλησίασε μια γυναίκα και μου είπε: Δεν ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τώρα πια δεν έχω άλλη ελπίδα. Τα μισά να κάνετε από αυτά που είπατε στη Θεσσαλονίκη θα είμαι ευχαριστημένη. Της απάντησα: Εμείς δεν είμαστε σαν τους άλλους».

Το απόσπασμα απ' την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο Φεστιβάλ της Νεολαίας του κόμματός του. Είναι όμως τόσο ίδιοι με τους άλλους, που τους αντιγράφουν, υιοθετώντας τις χειρότερες μεθόδους εξαπάτησης του λαού. 

Τα ίδια έλεγε κι ο Γιώργος Παπανδρέου το 2009, ότι τον πλησίαζαν τάχα γεροντάκια και του πρόσφεραν τη σύνταξή τους για τη σωτηρία της χώρας. Έρχεται δεύτερος και καταϊδρωμένος στα επιχειρήματα ο Τσίπρας.

Ταυτόχρονα, η λογική «τα μισά να κάνετε» που διατυμπανίζουν όχι μόνο ο Αλ. Τσίπρας, αλλά και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προβάλλεται στο πλαίσιο ενίσχυσης ενός κλίματος μειωμένων απαιτήσεων που ούτως ή άλλως υπάρχει στους εργαζόμενους. 

Αυτό βολεύει πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ξέρει ότι το πλαίσιο διαχείρισης εντός του δρόμου του κεφαλαίου και της ΕΕ είναι πολύ στενό για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Όσο πιο μειωμένες, λοιπόν, απαιτήσεις τόσο πιο φιλολαϊκός θα δείχνει τάζοντας ψίχουλα...

*Από τη στήλη  "Από...μέρα   σε...μέρα"  του Ριζοσπάστη. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου