Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Μονόδρομος για την κυβέρνηση τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα...

Σαμαράς - Βενιζέλος: Δεν υπάρχει «σχέδιο Β», 
εφαρμόζουμε  τα  σκληρά  μέτρα *


Ξανά ως μονόδρομο τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα και σαν θέμα ωρών εμφανίζει η κυβέρνηση τη δημοσιοποίηση της ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, και στην οποία επαναβεβαιώθηκε η επιλογή της κυβέρνησης για συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων.

Αντικείμενο της συζήτησης το σύνολο των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων ενόψει της συνόδου Κορυφής της ΕΕ και της συνέχισης των επαφών με την τρόικα, με ζητούμενο την υλοποίηση όλων των συμφωνημένων αντιλαϊκών μέτρων. 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στις δηλώσεις του εκτίμησε ότι μέχρι την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, η χώρα θα κινείται σε ένα εντελώς νέο πλαίσιο, εννοώντας ότι θα υλοποιηθεί η συμφωνημένη έξοδος από το μνημόνιο με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Υποστήριξε ότι «δικαιούμαστε να είμαστε αισιόδοξοι και πάρα πολύ προσεχτικοί» και κατηγόρησε εμμέσως τον ΣΥΡΙΖΑ πως «παίζει με τη φωτιά» όταν επικαλείται σχέδιο Β' που δεν υπάρχει και ζήτησε συναίνεση και ενότητα στο κυβερνητικό σχέδιο, που σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό σκέλος του μνημονίου θα ολοκληρωθεί -όπως είπε- στις 18 Δεκέμβρη, στην τελευταία σύνοδο του 2014.

Άρθρο - ομολογία Βενιζέλου για τη συνέχιση των μέτρων και χωρίς μνημόνιο

Πάντως, με άρθρο του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκαθάρισε πως η έξοδος από το μνημόνιο δε σημαίνει και έξοδο από τα αντιλαϊκά μέτρα. 

Όπως παραδέχεται, τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχιστούν, αφού σημειώνει πως «η Ελλάδα δικαιούται να περάσει σε μια νέα φάση. Σε μια φάση "μετά το πρόγραμμα", χωρίς νέο πρόγραμμα, αλλά με ενεργούς τους υφισταμένους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης».

Δηλαδή με ενεργούς τις δεσμεύσεις για μέτρα, διότι, όπως λέει, «η Ελλάδα σέβεται τους ισχύοντες κανόνες λειτουργίας της Ευρωζώνης και τους σχετικούς όρους, αλλά αυτό δε συνιστά νέο "Μνημόνιο"», συνιστά σίγουρα όμως μέτρα και ξεκαθαρίζει πως ο σχεδιασμός και η εφαρμογή των μέτρων μπορεί να γίνει και δίχως τρόικα, όπως συμβαίνει σε όλη την ΕΕ, καθώς «η Ελλάδα, όπως όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, μετέχει σε μηχανισμούς πολυμερούς εποπτείας, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών και διαδικασιών, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με την τρόικα».


Σχόλιο του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ, σε σχόλιό του σχετικά με τις 
διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αναφέρει:

«Παρά τις όποιες υποσχέσεις για ανακούφιση, η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνει ότι "το τέλος του μνημονίου" δίνει τη σκυτάλη σε αντιλαϊκή επίθεση διαρκείας που θα υπαγορεύεται από τους "ενεργούς υφισταμένους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης", όπως ομολογεί και ο κ. Βενιζέλος.

Αυτή η ομολογία επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ και εκθέτει όσους αποδέχονται το ευρωενωσιακό πλαίσιο, που σημαίνει μόνιμα αντιλαϊκά μνημόνια για τους λαούς»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου