Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Συρία: Σε πλήρη εξέλιξη τα αιματοβαμμένα σχέδια των ιμπεριαλιστών σε βάρος των λαών

 

Οι σφοδρές μάχες μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων και των μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) στην πόλη Κομπανί, στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, συνεχίζονται, περισσότερες από 24 ώρες μετά την εισβολή των «τζιχαντιστών» στην πόλη. 

Οι αεροπορικές επιδρομές αποδεικνύονται ανίκανες να αποτρέψουν την προέλαση του ΙΚ και σίγουρα δεν μπορούν να σώσουν την πόλη, ζήτημα που αναδεικνύει την ανάγκη για ανάπτυξη -άμεσα- χερσαίων δυνάμεων.

Για το ενδεχόμενο αυτό προετοιμάζεται η Τουρκία, η οποία όμως «ζυγίζει» τις κινήσεις της, υπολογίζοντας το μέγιστο δυνατό κέρδος, με βάση τους γεωστρατηγικούς της σχεδιασμούς, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι η Κομπανί και οι κατοικοί της θα πέσουν στα χέρια του ΙΚ.

Σφοδρές μάχες

Στην Κομπανί συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων και των μισθοφόρων του ΙΚ, περισσότερες από 24 ώρες μετά την εισβολή των τελευταίων στην πόλη.

Οι Κούρδοι μαχητές συνεχίζουν να υπερασπίζονται σθεναρά τις θέσεις τους και έχουν καταφέρει προσωρινά να κάνουν τους «τζιχαντιστές» να οπισθοχωρήσουν από ορισμένες συνοικίες της πόλης. 

Σύμφωνα με πηγή από το πεδίο των μαχών, οι δυνάμεις του ΙΚ δεν είναι πλέον παρούσες στη δυτική πλευρά, αλλά κρατούν θέσεις στην ανατολική πλευρά της πόλης και στη νότια περιφέρειά της. 

Κούρδος δημοσιογράφος έγραψε σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ότι «οι δρόμοι της συνοικίας Μάκταλα, στη νοτιο-ανατολική πλευρά της Κομπανί είναι γεμάτες πτώματα μαχητών του ΙΚ». Σύμφωνα με τον ίδιο, εκατοντάδες άμαχοι παραμένουν στην πόλη, όπου η ανθρωπιστική κατάσταση αρχίζει να γίνεται δυσχερής, «αφού οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από τρόφιμα και νερό».

Αναποτελεσματικές οι επιδρομές

Την ίδια ώρα, οι αεροπορικές επιδρομές αποδεικνύονται ανίκανες να αποτρέψουν την προέλαση των μισθοφόρων του ΙΚ και σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές δεν θα μπορέσουν να σώσουν την πόλη, από τα χέρια των τζιχαντιστών. Αυτό που χρειάζεται, τονίζουν, είναι χερσαίες δυνάμεις, αλλά το ερώτημα είναι ποιος θα τις στείλει.

Το διεθνές δίκαιο υποδεικνύει ότι το σωστό θα ήταν ο συριακός στρατός (ενδεχομένως με διεθνή υποστήριξη) να αναλάμβανε την επιχείρηση για την απώθηση των ακραίων αυτών δυνάμεων.  

Μάλιστα, το Ιράν, στενός σύμμαχος της Συρίας, κατήγγειλε χθες «την παθητικότητα της διεθνούς κοινότητας» και κάλεσε να υποστηριχθεί η συριακή κυβέρνηση απέναντι στους «τρομοκράτες».

Ωστόσο, η συριακή κυβέρνηση παραμένει ακόμη στο στόχαστρο των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, οι οποίες ούτε στιγμή δεν σταμάτησαν να διακηρύσσουν το στόχο της ανατροπής του προέδρου Άσαντ.

Ιμπεριαλιστικά παιχνίδια στις πλάτες των λαών

Με δεδομένη τη στάση των ιμπεριαλιστών απέναντι στη συριακή κυβέρνηση και με διακηρυγμένη την άρνηση των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών να αποστείλουν στρατεύματα, η αποστολή χερσαίων δυνάμεων φαίνεται ότι είναι υπόθεση της Τουρκίας.

Ο τουρκικός στρατός έλαβε την περασμένη εβδομάδα το πράσινο φως από το κοινοβούλιο για να εμπλακεί σε επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ, όμως η τουρκική ηγεσία δεν θεωρεί ότι είναι η «κατάλληλη στιγμή». Στρατιωτικο-πολιτικοί αναλυτές σημείωναν ότι η Τουρκία θα ήθελε να καταληφθεί η πόλη από το ΙΚ (και να εξολοθρευτεί ολοκληρωτικά η κουρδική αντίσταση) και στη συνέχεια να «απελευθερωθεί» από τα τουρκικά στρατεύματα, τα οποία θα αποτελούν ντε φάκτο κατοχική δύναμη.

Το παραπάνω ίσως εξηγεί και την «απάθεια» που επιδεικνύει η τουρκική κυβέρνηση, παρά τον ξεσηκωμό και τις αιματηρές διαδηλώσεις πολλών χιλιάδων Κούρδων της Τουρκίας για αυτή τη στάση.

Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου