Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

«Πρόβα τζενεράλε» του νέου αστικού διπολισμού

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ*

 Οι κάλπικοι καβγάδες 
δεν μπορούν να κρύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση

Από τον κουρνιαχτό της συζήτησης στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην συγκυβέρνηση, αυτό που μένει είναι η επιχείρηση αποπροσανατολισμού του λαού μέσα από την όξυνση μιας αποπροσανατολιστικής πόλωσης που υπηρετεί, εκτός των άλλων, και τον εγκλωβισμό της λαϊκής δυσαρέσκειας «εντός των τειχών» του συστήματος.

Μια πόλωση, η οποία θα οξύνεται όχι μόνο εξαιτίας της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης αλλά, κυρίως, γιατί γίνεται όλο και πιο απροκάλυπτη η σύμπλευση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ με τις στρατηγικές επιλογές της αστικής τάξης. 

Το επόμενο επεισόδιο θα το έχουμε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού (ΚΠ) για το 2015.

Σε κάθε προϋπολογισμό αποτυπώνονται οι προτεραιότητες και οι σχεδιασμοί της εκάστοτε κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, ενώ στο δοσμένο κοινωνικοοικονομικό σύστημα αποτελεί έναν ακόμα μηχανισμό αναδιανομής του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου προς όφελος του κεφαλαίου.

Οι στοχεύσεις του κρατικού προϋπολογισμού
 
Η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από το προσχέδιο, με τον ΚΠ για το 2015 στοχεύει στη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και στην επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων για τη δημιουργία ενός ακόμα πιο ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Η δημοσιονομική προσαρμογή θα έχει ως συνέπεια τη συνέχιση της φοροεπιδρομής εναντίον των λαϊκών εισοδημάτων και την περαιτέρω μείωσης των κοινωνικών δαπανών, της χρηματοδότησης της Κοινωνικής Ασφάλισης...

...Οι κατευθύνσεις της άρχουσας τάξης και της ΕΕ
 
Η σύνταξη του κρατικού προϋπολογισμού υπηρετεί τις επιλογές της αστικής τάξης μέσα στο πλαίσιο που καθορίζει η Νέα Οικονομική Διακυβέρνηση, η οποία ενσωματώνει το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο...Πρόκειται δηλαδή για το ευρωενωσιακό μνημόνιο διαρκείας που αφορά όλους τους λαούς της ΕΕ...

...Η κάλπικη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ
 
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ουσία δεν αμφισβητεί αυτές τις βασικές κατευθύνσεις...

Γι' αυτό, οι προτάσεις του, τόσο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εντάσσονται στην αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ για την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα όσο και αυτές για ανάταξη της εργασίας, συμβαδίζουν με την εξασφάλιση ενός φτηνού, ευέλικτου και απασχολήσιμου εργατικού δυναμικού στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αποτέλεσμα αυτής της αποδοχής από τον ΣΥΡΙΖΑ του στόχου της καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι και οι στοχευμένες προτάσεις του για τη διαχείριση των ακραίων φαινομένων φτώχειας μέσα από την ανακύκλωσή της, μια διαχείριση που θα οδηγήσει στην επιβάρυνση των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων, όπως άλλωστε κάνει και η κυβέρνηση με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Τα διαφορετικά μείγματα διαχείρισης στα πλαίσια της αστικής οικονομικής πολιτικής εκφράζουν τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται μέσα στους κόλπους της αστικής τάξης και αντανακλούν επιμέρους ανάγκες διαφόρων τμημάτων του κεφαλαίου.

Η  εφαρμογή  είτε  του  ενός  είτε  του  άλλου 
μείγματος δεν πρόκειται να ανακουφίσει το λαό.

Καμία αυταπάτη, καμία αναμονή δεν πρέπει να επιδείξει ο λαϊκός παράγοντας. Η αποφασιστική ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού αποτελεί την καλύτερη απάντηση στους σχεδιασμούς της αστικής τάξης. 

Αποτελεί το βασικό παράγοντα για την οργάνωση της πάλης του για να αποτρέψει την αντιλαϊκή επιδρομή, για να επιβάλει την ανακούφιση του λαού αλλά και για να ανοίξει τον δρόμο στη διέξοδο και την προοπτική μέσα από γενικότερες ρήξεις και ανατροπές σε επίπεδο εξουσίας, οικονομίας και κοινωνίας.

*Ολόκληρο το άρθρο στη στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΚΗ"  του  Ριζοσπάστη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου