Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» για το θάνατο του πυροσβέστη στο Παλαιό Φάληρο

Aνακοίνωση  της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών»*


Το νέο τραγικό συμβάν είναι αποτέλεσμα των διαχρονικών πολιτικών ευθυνών των εκάστοτε κυβερνήσεων επισημαίνει η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» με αφορμή  το θάνατο ενός πυροσβέστη κατά τη διάρκεια επιχείρησης κατάσβεσης πυρκαγιάς σε σπίτι στο Παλαιό Φάληρο  (ΕΔΩ).

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Στις 12 του Σεπτέμβρη, ένας ακόμα συνάδελφός μας έχασε τη ζωή του στην προσπάθειά του να διασώσει συνανθρώπους μας κατά τη διάρκεια επιχείρησης κατάσβεσης πυρκαγιάς σε οίκημα στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου Αττικής.

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια και τη βαθύτατη θλίψη της στην οικογένεια και στους οικείους του αδικοχαμένου συναδέλφου μας.

Το νέο τραγικό συμβάν, που λαμβάνει χώρα στις τάξεις του Πυροσβεστικού Σώματος, αυξάνει το μακρύ κατάλογο των νεκρών και μόνιμα σακατεμένων, εργαζόμενων πυροσβεστών.

Είναι αποτέλεσμα των διαχρονικών πολιτικών ευθυνών των εκάστοτε κυβερνήσεων, που υποβαθμίζουν, συρρικνώνουν και κατηγοριοποιούν με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στους δήμους και τις περιφέρειες το σύστημα πυρασφάλειας της χώρας, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο τις ήδη αντίξοες συνθήκες εργασίας στο προσωπικό του.

Η τεράστια έλλειψη μόνιμου προσωπικού που υπάρχει στο Πυροσβεστικό Σώμα (πάνω από 4.000 κενές θέσεις) αποτυπώνεται σε εντονότερη μορφή στις υπηρεσίες της Αττικής και ιδιαίτερα στον 5ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών, που υπηρετούσε ο άτυχος συνάδελφός μας.

Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές, μέσα, σύγχρονο - αξιόπιστο και ασφαλή εξοπλισμό, (όπου συγκαταλέγονται και οι αναπνευστικές συσκευές), έχει ως αποτέλεσμα να μην τηρούνται βασικά μέτρα και κανόνες για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας της εργασίας για τους πυροσβέστες, καθώς και για την αποφυγή των θανατηφόρων ατυχημάτων.

Αλλεπάλληλες οι παρεμβάσεις της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις, με αφορμή τους δεκάδες θανάτους και τραυματισμούς συναδέλφων μας κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, που εισέπραξαν την πλήρη αδιαφορία και απαξίωση των ιθυνόντων (βλέπε σχετικό υλικό στην ιστοσελίδα της παράταξης).

Απαξίωση που καταδεικνύεται και από τη διαχρονική άρνηση των κυβερνήσεων να εντάξουν το επάγγελμά μας στα Βαρέα – Επικίνδυνα και Ανθυγιεινά, παρά το μεγάλο φόρο αίματος που έχουν καταβάλει οι πυροσβέστες.

Ανάλογα τραγικά περιστατικά θα συνεχίσουν να εκτυλίσσονται σε μεγαλύτερο βαθμό, όσο θα εφαρμόζονται οι πολιτικές που υποβαθμίζουν το δίκτυο πυροπροστασίας, όπως εντάθηκαν μετά το 1998, όπου παραχωρήθηκε η αρμοδιότητα της δασοπυρόσβεσης στο Πυροσβεστικό Σώμα χωρίς τις απαιτούμενες προϋποθέσεις που θα συντελούσαν στην ουσιαστική αναβάθμισή του.

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών συνεχίζει τον αγώνα για τη δημιουργία ενός ισχυρού και σύγχρονου συστήματος πυρασφάλειας, σε συνδυασμό με το απαιτούμενο ασφαλές επίπεδο εργασιακών συνθηκών.

Καλεί τους συναδέλφους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, έτσι ώστε τα συνδικαλιστικά όργανα που δραστηριοποιούνται στο χώρο μας να εντάξουν άμεσα στο πλαίσιό τους αγωνιστικές μορφές δράσης που θα στοχεύουν στο σύνολό της την αντιλαϊκή πολιτική και τις συνέπειές της, για τη διεκδίκηση του συνόλου των αιτημάτων μας που είναι προς όφελος του ελληνικού λαού». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου