Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

...Δεν είναι ένοχη η τεχνολογία για την ανεργία, αλλά ο ίδιος ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης.

Δεν είναι ένοχη η τεχνολογία*
 
 
«Έγραφε πρόσφατα η «Καθημερινή»: «Περισσότερες από τις μισές θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση και, συγκεκριμένα, το 54% κατά μέσο όρο, κινδυνεύουν να χαθούν μέσα στις επόμενες δεκαετίες εξαιτίας της τεχνολογικής προόδου. 

Το μεγαλύτερο κίνδυνο θα διατρέχουν, όμως, στο μέλλον και πάλι οι εργαζόμενοι στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, με την Ελλάδα σε μια από τις χειρότερες θέσεις σε ό,τι αφορά το μελλοντικό τοπίο στην αγορά εργασίας. 

Και αυτό γιατί τα πλέον πρόσφατα επιτεύγματα της τεχνολογίας αφορούν τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική, που μπορούν να πλήξουν κυρίως τις χαμηλά αμειβόμενες θέσεις των ανειδίκευτων εργατών ή εργατών περιορισμένης ειδίκευσης».

Η εφαρμογή των επιτευγμάτων της τεχνολογίας στην παραγωγή αυξάνει την παραγωγικότητα της εργασίας και θα μπορούσε να λειτουργήσει ευεργετικά για τους εργαζόμενους, αφού θα μπορούσε να μειώσει τον ημερήσιο εργάσιμο χρόνο εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα δουλειά για όλους. 

Δεν είναι ένοχη η τεχνολογία για την ανεργία 
αλλά ο ίδιος ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης. 

Οι καπιταλιστές, που νοιάζονται για τα κέρδη τους, αξιοποιούν την τεχνολογία όχι μειώνοντας τον εργάσιμο χρόνο αλλά μειώνοντας τους εργαζόμενους στην παραγωγή. 

Να γιατί ο καπιταλισμός πρέπει να ανατραπεί».

"Τρισδιάστατη Εκτύπωση" μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. (ΕΔΩ)

Από τη στήλη  "Από...μέρα σε...μέρα"  του Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου