Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

...το πραγματικό δίλημμα είναι: Ανάπτυξη για τα μονοπώλια ή για το λαό;

Το «άλμα» στον τουρισμό αφορά μια 
χούφτα επιχειρηματικούς ομίλους *
 
 
Με αφορμή τα στοιχεία για τις αφίξεις και τις εισπράξεις από τον τουρισμό, που παρουσίασε την Τρίτη η Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), για το πεντάμηνο Γενάρης - Μάης, η κυβέρνηση πανηγύριζε στη Βουλή ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα «κάνει άλμα», παρουσιάζοντας τον κλάδο σαν υπόδειγμα ανάπτυξης. 
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, οι αφίξεις για το πρώτο πεντάμηνο του 2014 ξεπέρασαν τα 3,5 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 17% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι. 
 
Το ίδιο διάστημα, οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 10,6% και το ταξιδιωτικό ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 1,13 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 6,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.
 
Ποιος ωφελείται από αυτήν την άνοδο 
της τουριστικής κίνησης στη χώρα μας;  
 
Τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα ο «Ριζοσπάστης» είναι αποκαλυπτικά. Επιβεβαιώνουν ότι από την ανάπτυξη του τουρισμού επωφελούνται κατά κύριο λόγο οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, που δουλεύουν με πρακτορεία - μεγαθήρια του εξωτερικού. 
 
 
 
Στον αντίποδα, οι εργαζόμενοι βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται, τη μαύρη εργασία να γενικεύεται, την εντατικοποίηση να μεγαλώνει και τις απολύσεις να πληθαίνουν. Ολοένα και πιο μικρό κομμάτι της πίτας καταλήγει στους «μικρούς» επιχειρηματίες του κλάδου, ενώ η εργατική - λαϊκή οικογένεια στερείται ακόμα και λίγες μέρες αναψυχής και διακοπών. Σε τελική ανάλυση, από την εικόνα στον κλάδο προκύπτει το πραγματικό δίλημμα: Ανάπτυξη για τα μονοπώλια ή για το λαό;...
 
Μειώνεται η απασχόληση, αυξάνει η εντατικοποίηση...
 
... Το 2013, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία, η απασχόληση στον κλάδο του τουρισμού, παρά την έκρηξη των τουριστών και των δισ. ευρώ, ήταν 3,5% λιγότερη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με την πλειοψηφία των εργαζομένων να απασχολείται το πολύ έως 6 μήνες. Το ετήσιο εισόδημα μετά και από την περικοπή των Ταμείων Ανεργίας δεν υπερβαίνει τις 4.000 ευρώ για τη μεγάλη πλειοψηφία.
 
  
Στο γκρεμό οι μισθοί, στα ύψη η «μαύρη» εργασία

...Η καταπάτηση της ΣΣΕ και η μη εφαρμογή της, ιδιαίτερα σε περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση, είναι γενικευμένη. Οπως γενικευμένο είναι και το φαινόμενο οι εργαζόμενοι να μην πληρώνονται τα δεδουλευμένα τους για μήνες ή ακόμα να τους οφείλονται δεδουλευμένα από το προηγούμενο έτος. Είναι πολλά τα παραδείγματα από Κέρκυρα, Ρόδο, Κρήτη, Ζάκυνθο, Πελοπόννησο, Αττική...

Προσανατολισμός στον εξωτερικό 
τουρισμό και στα υψηλά εισοδήματα 

Τα αυξημένα οικονομικά βάρη, σε συνδυασμό με τη μεγάλη ανεργία και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων (21,5% στον ιδιωτικό και 27,1% στο δημόσιο τομέα την περίοδο 2010-2013, σύμφωνα με τις υποτιμημένες εκτιμήσεις της τελευταίας έρευνας του ΙΟΒΕ), στερούν από χιλιάδες εργατικά λαϊκά νοικοκυριά τη δυνατότητα να κάνουν έστω και λίγες μέρες διακοπές.

Με δεδομένο ότι ο εσωτερικός τουρισμός έχει φτάσει στα κατώτερα όρια, η μείωση της εσωτερικής τουριστικής κίνησης αντισταθμίστηκε από το εξωτερικό. Με αυτόν τον τρόπο ωφελήθηκαν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, κατά κύριο λόγο όσοι έχουν συμφωνίες με «Τοur Operators». 

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση δίνει στους μεγάλους του κλάδου ό,τι χρειάζονται για να απευθυνθούν στη μεγάλη αγορά του εξωτερικού και να προσελκύσουν υψηλά εισοδήματα, ώστε να συνεχίσουν την κερδοφόρα πορεία τους.

Σύμφωνα με το ΣΕΤΕ, ο εσωτερικός τουρισμός βρίσκεται στα επίπεδα του 50% (1,5 δισ. ευρώ) σε σχέση με το 2008 (3 δισ. ευρώ), με τάσεις περαιτέρω μικρής μείωσης το 2014. Τα στοιχεία αυτά «ταιριάζουν» με τα αποτελέσματα της τελευταίας πανελλαδικής έρευνας από το ΙΝΚΑ, που δείχνει ότι περισσότεροι από 75 στους 100 Ελληνες θα περάσουν το φετινό καλοκαίρι χωρίς διακοπές.

Από αυτούς που δήλωσαν ότι θα κάνουν διακοπές, το 40% είπε ότι θα είναι ολιγοήμερες, το πολύ πέντε ημερών. Οι λόγοι για τους οποίους οι περισσότεροι δεν θα κάνουν διακοπές, είναι οικονομικοί (75%), επαγγελματική και εισοδηματική αστάθεια (15%), επαγγελματικές υποχρεώσεις και άλλοι λόγοι (10%).

Σύμφωνα με την έρευνα, οι Ελληνες παραθεριστές διαμένουν κυρίως σε φιλικά ιδιόκτητα σπίτια (40%), σε συγγενικό - φιλικό σπίτι (30%) και ξενοδοχεία - ενοικιαζόμενα δωμάτια (30%). Το 40% των παραθεριστών του 2014 θα κάνει διακοπές για 4 μέρες, το 25% για 7 μέρες, το 20% για 10 μέρες, το 13% για 15 μέρες και το 2% για 20 μέρες. 

Αυτοί που θα ταξιδέψουν εκτός Ελλάδας, θα είναι μειωμένοι φέτος κατά 52%.

«Η διέξοδος που προτείνει το ΚΚΕ»  (ΕΔΩ)

*Ολόκληρο το άρθρο στη στήλη  "ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ"  του Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου