Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Ο μισός πληθυσμός του πλανήτη ζει στις μεγαλουπόλεις και ενώ αυτές γιγαντώνονται

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
 

Περισσότεροι από 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή ο μισός πληθυσμός του πλανήτη, κατοικούν σε αστικές περιοχές, ενώ οι μεγαλύτερες «πόλεις-μεγαθήρια», με πληθυσμό άνω των 10 εκατομμυρίων, είναι το Τόκιο, το Δελχί, η Σαγκάη, η Πόλη του Μεξικού και το Σάο Πάουλο, σύμφωνα με μια έκθεση του ΟΗΕ η οποία προβλέπει ότι μέχρι το 2046, οι κάτοικοι των πόλεων θα ξεπεράσουν συνολικά τα 6 δισεκατομμύρια.

Γιγαντώνονται Ινδία, Κίνα, Νιγηρία

Τη μεγαλύτερη αύξηση πληθυσμού μέχρι το 2050 θα γνωρίσουν τρεις χώρες: η Ινδία με 404 εκατομμύρια, η Κίνα με 292 εκατομμύρια και η Νιγηρία με 212 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους από το σημερινό τους πληθυσμό. 

Βεβαίως, όπως σημειώνεται στην έκθεση, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα φέρουν εις πέρας την πρόκληση οι χώρες αυτές για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού στα αστικά κέντρα, κυρίως όσον αφορά τις υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης, τη στέγαση, τις υποδομές, τις μεταφορές, την ενέργεια και την απασχόληση.

«Η διαχείριση των αστικών περιοχών έχει εξελιχθεί σε μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις της ανάπτυξης κατά τον 21ο αιώνα», εξήγησε ο Τζον Γουίλμοθ, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Πληθυσμού στο Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ. 

Ο αστικός πληθυσμός αυξάνεται τόσο γρήγορα τα τελευταία χρόνια, που ενώ το 1990 υπήρχαν μόνο δέκα «μεγαπόλεις», σήμερα σε όλον τον κόσμο φτάνουν τις 28. Οι 16 από αυτές βρίσκονται στην Ασία, τέσσερις στη Λατινική Αμερική, από τρεις στην Αφρική και την Ευρώη και δύο στη Βόρεια Αμερική. 

Το Τόκιο είναι η πιο πολυάνθρωπη πόλη, με 38 εκατομμύρια κατοίκους. 

Ακολουθεί το Δελχί με 25 εκατομμύρια, η Σαγκάη με 23 και η Πόλη του Μεξικού, το Μουμπάι και το Σάο Πάουλο, με 21 εκατομμύρια η καθεμία. Η αστική περιοχή Νέας Υόρκης-Νιούαρκ που το 1990 βρισκόταν στην τρίτη θέση, σήμερα έχει πέσει στην 9η και αναμένεται ότι θα υποχωρήσει ακόμη περισσότερο, στη 14η, όσο αυξάνεται ο πληθυσμός των ανερχόμενων οικονομιών.

Σύμφωνα με την έρευνα, η υπογεννητικότητα, η οικονομική κρίση και οι φυσικές καταστροφές είναι κάποιες από τις αιτίες που συνέβαλαν στη μείωση του πληθυσμού των πόλεων σε ορισμένες ασιατικές και ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου