Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

6η ΣΥΝΟΔΟΣ BRICS: Ιδρύουν Αναπτυξιακή Τράπεζα και Αποθεματικό Ταμείο

Ο Ρώσος Πρόεδρος πρότεινε, από τη μεριά του, 
τη δημιουργία και μιας «ενεργειακής ένωσης»


Στη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, αλλά και Αποθεματικού Ταμείου, κατέληξε η 6η Σύνοδος των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) που έγινε χτες και προχτές στη Φορταλέζα της Βραζιλίας.

Η έδρα της Τράπεζας θα είναι στη Σαγκάη, ενώ τη θέση του προέδρου ανέλαβε για την επόμενη πενταετία η Ινδία. Το κεφάλαιο με το οποίο θα ξεκινήσει θα είναι 50-100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αντίστοιχα, το αρχικό κεφάλαιο του Ταμείου θα είναι 100 δισ. δολάρια.  
Στόχος του -σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση- θα είναι να αποφεύγονται «οι βραχυπρόθεσμες πιέσεις ρευστότητας», να υπάρξει «η προώθηση μεγαλύτερης συνεργασίας» των κρατών - μελών της καπιταλιστικής ένωσης των BRICS, αλλά και να «ενισχυθεί η παγκόσμια χρηματοοικονομική ασφάλεια», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Συνόδου.

Μάλιστα, η Πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ, δήλωσε ότι τα δύο ιδρύματα «θα αποτελούν κάτι σαν δίχτυ ασφαλείας για να αυξηθεί η προστασία για τις χώρες (της ομάδας) BRICS και για άλλες χώρες. Είναι ένα ζήτημα που αφορά την ασφάλειά μας».

Τράπεζα και Ταμείο προβάλλονται ως ένα είδος «εναλλακτικής» σε άλλα ιμπεριαλιστικά εργαλεία όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με τις αστικές τάξεις στις χώρες - μέλη των BRICS να επιχειρούν να κρύψουν ότι στόχος και των δύο νέων χρηματοπιστωτικών σχηματισμών θα είναι η στήριξη μονοπωλιακών επενδύσεων και ανταγωνισμών. 

Η ίδια η ίδρυσή τους σηματοδοτεί την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε διεθνές επίπεδο, σε μια περίοδο που και η καπιταλιστική κρίση επιταχύνει διεργασίες, αλλά και αλλαγές, σε μια σειρά ιμπεριαλιστικά «στρατόπεδα».

Απόδειξη γι' αυτό είναι και προτάσεις που κατατέθηκαν όπως αυτή του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, για «να συσταθεί μια ενεργειακή ένωση των BRICS». Όπως εξήγησε, «υπό τη στέγη της, θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα στρατηγικό απόθεμα καυσίμων και ένα ινστιτούτο για την ενεργειακή ασφάλεια». 

Επιβεβαίωσε και με αυτήν την πρωτοβουλία ότι η Μόσχα αναζητά «εταίρους» που θα ισοσκελίσουν αλλαγές που δεν αποκλείεται να φέρουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία (π.χ. στην ενεργειακή της «συνεργασία» με ευρωπαϊκές χώρες). «Τα βήματα αυτά θα συμβάλουν να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια των χωρών μας», επισήμανε ο Πούτιν.

Στο μεταξύ, ενώ Βρυξέλλες - Ουάσιγκτον εξέταζαν χτες το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων στη Ρωσία, λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωνε ότι «ενάντια στα μονόπλευρα βήματα στην παγκόσμια πολιτική και οικονομία, τα μέλη της ομάδας BRICS δεν επιδιώκουν αντιπαράθεση, αλλά προσφέρονται να συνεργαστούν για να υπάρξουν συλλογικές προσεγγίσεις για την επίλυση όλων των (παγκόσμιων) ζητημάτων».

«Ενίσχυση συνεργασίας» με UNASUR
 
Χτες, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί συνάντηση των BRICS με χώρες της Λατινικής Αμερικής όπως τα μέλη της Ενωσης Εθνών Νότιας Αμερικής (UNASUR).

Φτάνοντας στη Βραζιλία, για να παραβρεθεί στη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο υπογράμμισε ότι το Ταμείο και η Τράπεζα που ιδρύουν οι BRICS θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά «μπροστά στην ανεπάρκεια της χρηματοδότησης άλλων πολυμερών οργανισμών». 

Πρόσθεσε ότι έτσι θα υπάρξει πρόοδος στους δεσμούς των BRICS με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. «Με τέτοιες δράσεις γενικεύεται μια δυναμική αμοιβαίας εμπιστοσύνης, η οποία στοχεύει σε συμμαχίες για άντληση οικονομικού, τεχνολογικού, πολιτιστικού και δημοσιονομικού οφέλους για τις χώρες μας», εκτίμησε.

Προσερχόμενος στην ίδια συνάντηση, ο Πρόεδρος της Παραγουάης Οράσιο Καρτές επισήμανε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον της χώρας του να προχωρήσουν άμεσα διμερείς συμφωνίες π.χ. με τη Ρωσία, η οποία σήμερα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής παραγουανού κρέατος, ενώ αυξάνονται οι ποσότητες σόγιας και δημητριακών που αγοράζει από τη συγκεκριμένη λατινοαμερικανική χώρα.

Από τη στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΚΗ"  του Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου