Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 40 χρόνια από την πτώση της δικτατορίας



Με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα θύματα της Χούντας, ξεκίνησε η εκδήλωση που διοργάνωσει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ με θέμα «40 χρόνια από την πτώση της δικτατορίας της 21ης Απριλίου», στο πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ). Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στην ομιλία του ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ και 
Υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

«Η σημερινή επέτειος αρχικά φέρνει στη σκέψη όλους και όλες που έχασαν τη ζωή τους στα δύσκολα χρόνια της επτάχρονης στρατιωτικής δικτατορίας. Τους ανθρώπους που βασανίστηκαν, εξορίστηκαν και φυλακίστηκαν ή με άλλους τρόπους διώχτηκαν από τη χούντα και γενικά την κρατική καταστολή. 

Το Κόμμα μας τιμά εκείνους κι εκείνες που 
είχαν την όποια συμβολή στο λαϊκό αγώνα.

Τα 40 χρόνια, που πέρασαν από το 1974, είναι χρόνος αρκετός για να αποτιμηθεί η πείρα αυτής της διαδρομής. Προσφέρει συμπεράσματα που αφορούν σήμερα τη ζωή και το μέλλον ιδιαίτερα των νεώτερων γενεών, που δεν έζησαν πολλά από τα γεγονότα των 40 χρόνων. 

Όσα δραματικά συμβαίνουν τα τελευταία 5 χρόνια, δεν είναι ανεξάρτητα από εκείνα που προηγήθηκαν, δεν είναι αποτέλεσμα μιας κακής διαχείρισης ή κάποιων αρνητικών πλευρών του πολιτικού συστήματος. 

Τα 40 χρόνια προσφέρονται για να αναδειχθεί η ταξική ουσία της πολιτικής που εφαρμόστηκε και εφαρμόζεται. Προσφέρονται, για να εξηγηθούν οι ταξικές στοχεύσεις για την αναμόρφωση του σάπιου πολιτικού συστήματος, αλλά και ο ιστορικά παρωχημένος χαρακτήρας του κοινωνικοοικονομικού συστήματος γενικότερα.

Σύντροφοι και φίλοι

Το ΚΚΕ χαρακτήρισε την αλλαγή του Ιουλίου 1974 ως αποτέλεσμα του συμβιβασμού που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στη χούντα και τις αστικές πολιτικές δυνάμεις.  

Η δικτατορία κατέρρεε υπό το βάρος της γενικής κατακραυγής που προκάλεσε σειρά γεγονότων, με κορυφαίο το Πολυτεχνείο και τους νεκρούς του, και κείνες τις μέρες το χουντικό πραξικόπημα κατά του προέδρου Μακαρίου, που το ακολούθησε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο. 

Ο συμβιβασμός, με την άμεση εμπλοκή και αμερικανονατοϊκών δυνάμεων, έγινε για να αποφευχθούν δύσκολα ελεγχόμενες αντιδράσεις του λαϊκού παράγοντα, καθώς και για ν’ αντιμετωπιστούν οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λόγω του Κυπριακού, αλλά και της διαμάχης που άρχιζε στο Αιγαίο.

Ο συμβιβασμός του Ιουλίου δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. 

Αν δεν ευδοκίμησε προηγουμένως, αυτό οφείλεται στις αντιθέσεις στο εσωτερικό της χούντας, με πιο χαρακτηριστική την ανατροπή του Παπαδόπουλου και της κυβέρνησης Μαρκεζίνη από τον Ιωαννίδη, μία εβδομάδα μετά το Πολυτεχνείο, το κορυφαίο αντιδικτατορικό γεγονός... (Συνέχεια ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου