Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Ουκρανία: Απειλές και προειδοποιήσεις καθώς έκλεισαν οι κάλπες



Απειλές στους κατοίκους της Ανατολικής Ουκρανίας και προειδοποιήσεις προς τη Ρωσία, εκτοξεύουν η πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου και οι σύμμαχοί της, ΗΠΑ και ΕΕ, καθώς έκλεισαν οι κάλπες του δημοψηφίσματος, με το ερώτημα της αυτονόμησης των δυο περιοχών.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα υψηλή (90%)  στις  περιοχές του Ντονιέτσκ και του Λουχάνσκ, όπου στήθηκαν εκλογικά κέντρα. Το δημοψήφισμα συνοδεύτηκε από επιθέσεις του ουκρανικού στρατού σε άμαχους, προκειμένου να σταματήσουν την ψηφοφορία, ενώ στο Ντόνιετσκ, το δημαρχείο του οποίου ήταν εκλογικό κέντρο, αναφέρθηκε ένας νεκρός.   
  
Επίσης, έξω από το δημαρχείο της πόλης Κρασνοαρμέισκ, ο ουκρανικός στρατός πυροβόλησε ενάντια στο πλήθος και υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. 

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Κάθριν Άστον, είχε ανακοινώσει ότι δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των «υποτιθέμενων δημοψηφισμάτων», τα οποία χαρακτήρισε «παράνομα» και αντίθετα «με τους στόχους της κοινής διακήρυξης της Γενεύης για την άμβλυνση της έντασης».

Στο ίδιο μήκος, το ΥΠΕΞ της Ρουμανίας κάλεσε τη Ρωσία να μην αναγνωρίσει «τα υποτιθέμενα δημοψηφίσματα», να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και «να επανέλθει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, μέσω επίσης μιας άμεσης αποχώρησης από την Κριμαία».

Η κυβέρνηση των φασιστών στο Κίεβο, που αιματοκυλάει το λαό της χώρας, χαρακτήρισε τα δημοψηφίσματα «μία απόπειρα συγκάλυψης εγκλημάτων». Το ουκρανικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τα δημοψηφίσματα «εγκληματική φάρσα» που υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο. 

«Το Κρεμλίνο εμπνεύστηκε, οργάνωσε και χρηματοδότησε το δημοψήφισμα της 11ης Μαΐου, το οποίο δεν έχει καμία νομική αξία, ενώ δεν θα έχει και καμία νομική συνέπεια για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι τα στρατεύματά της «δεν έχουν αποχωρήσει» από τα σύνορα με την Ουκρανία. Δηλώσεις με τις οποίες θεωρεί άκυρο το δημοψήφισμα έκανε και ο Γάλλος πρόεδρος Φ. Ολάντ.

Στο μεταξύ, στην Ανατολική Ουκρανία, οι ηγέτες των ρωσόφωνων διακηρύττουν ότι μετά το δημοψήφισμα η περιοχή θα προχωρήσει στο σχηματισμό δικών της κρατικών θεσμών και θα θεωρήσει τα κυβερνητικά στρατεύματα «δυνάμεις κατοχής».

Παρέμβαση Σρέντερ
 Παρέμβαση στις εξελίξεις έκανε την Κυριακή και ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της κοινοπραξίας που διαχειρίζεται τον αγωγό ο οποίος μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο της Gazprom στη Γερμανία.

Υπεραμύνθηκε των επαφών του με τον Β. Πούτιν και προειδοποίησε κατά της επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, λέγοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα ρωσικά συμφέροντα σε ζητήματα ασφαλείας.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τη συμφωνία τελωνειακής ένωσης της Ουκρανίας με την ΕΕ -που τελικά δεν υπέγραψε το Κίεβο- «σημείο έναρξης της παρούσας κρίσης», καθώς η ΕΕ αδιαφόρησε -όπως είπε- για το γεγονός ότι «η Ουκρανία είναι μία βαθιά πολιτισμικά διχασμένη χώρα και την οδήγησε σε μία διαδικασία επιλογής του τύπου "ή το ένα ή το άλλο"».
Σε κάθε περίπτωση, η παρέμβασή του επιβεβαιώνει ότι το μέτωπο των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων απέναντι στη Ρωσία δεν είναι ενιαίο ούτε μέσα στην ίδια την ΕΕ.

«Ξεκινά από την Δευτέρα 12 Μάη άσκηση ΝΑΤΟικών δυνάμεων 
δίπλα στη Ρωσία με τη συμμετοχή και ελληνικών μονάδων» (ΕΔΩ)

«Μισθοφόροι ιδιωτικής εταιρείας δρουν στην Ουκρανία,
αποκαλύπτει  γερμανική  εφημερίδα»   (ΕΔΩ)

 Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου