Κυριακή 11 Μαΐου 2014

ΠΑΣΟΚ: Πέντε άξονες για σταθερότητα και ανάπτυξη υπέρ του κεφαλαίου



Το «εθνικό σχέδιο ανάκαμψης» παρουσίασε χτες από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, απαριθμώντας τους πολιτικούς και οικονομικούς όρους με τους οποίους το κεφάλαιο θα συνεχίσει να απολαμβάνει κυβερνητική σταθερότητα και θα προχωρούν ανεμπόδιστα οι αναδιαρθρώσεις για την ανταγωνιστικότητά του. 

Ο πρώτος άξονας, σύμφωνα με τον Ευ. Βενιζέλο, είναι πολιτικός και συνδέεται με το προεκλογικό ψευτοδίλημμα, ότι αν δεν ενισχυθεί η Ελιά, θα υπάρξει κυβερνητική αστάθεια, με συνέπειες στην οικονομία. Ο Ευ. Βενιζέλος είπε χαρακτηριστικά: «Όταν λέμε ότι υπάρχει δίλημμα περιγράφουμε την πραγματικότητα. Από εκεί και πέρα ο καθένας κρίνει και αναλαμβάνει την ευθύνη».

Ο δεύτερος άξονας, αφορά τη δημοσιονομική κατάσταση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα. Την ίδια ώρα, όμως, υποστήριξε ότι προϋπόθεση για ανάκαμψη είναι να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα και το κοινωνικό μέρισμα, το χρέος να είναι βιώσιμο, να γίνει μόνιμη η επιστροφή στις αγορές και να μειωθεί σταδιακά η φορολογία, πρώτα και κύρια για το κεφάλαιο. Όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις για να επιτευχθούν χρειάζονται διαρκή αντιλαϊκά μέτρα και δημοσιονομικές περικοπές, όπως αυτά που περιγράφονται στα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ και εφαρμόζονται σε χώρες, με ή χωρίς κρίση.

Ο τρίτος άξονας, είπε ο Ευ. Βενιζέλος, είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, «για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας». Δηλαδή, για την εκ νέου δανειοδότηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, για να κάνουν επενδύσεις στα αποκαΐδια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. 
  
Ο τέταρτος άξονας έχει να κάνει με τις θεσμικές αλλαγές, τις οποίες είχε παρουσιάσει το ΠΑΣΟΚ πριν από ένα χρόνο, σε ημερίδα για τη συνταγματική αναθεώρηση. Πρόκειται για αλλαγές που θωρακίζουν το αστικό πολιτικό σύστημα, όπως αυτές που παρουσίασε πρόσφατα και η ΝΔ.

Τέλος, στον πέμπτο άξονα, ο Ευ. Βενιζέλος συμπεριέλαβε την «κοινωνική συνοχή» και την προστασία των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, επιβεβαιώνοντας ότι στόχος της διαχείρισης που προτείνει είναι η ανακύκλωση της φτώχειας που μεγαλώνει, με την αφαίμαξη των μεσαίων και φτωχών στρωμάτων, προκειμένου να δίνουν κάποια ψίχουλα στους εντελώς φτωχούς. Η πολιτική αυτή «πατάει» στη διαμόρφωση μειωμένων απαιτήσεων από το λαό και χαρακτηρίζει όλα τα κόμματα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου