Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

...Αποδεικνύεται στην πράξη ότι ΕΕ, το ΝΑΤΟ...Αποτελούν παράγοντα πολέμου και ανασφάλειας για τους λαούς.

 Ουκρανία...*


Τα τύμπανα του πολέμου χτυπάνε όλο και πιο δυνατά στην Ανατολική Ουκρανία, με την πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου, που έχει τη στήριξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων των ΗΠΑ, ΕΕ και του ΝΑΤΟ, να απειλεί με αιματοχυσία το λαό της χώρας.


Βεβαίως μέχρι τώρα τα στοιχεία δείχνουν ότι η λαϊκή κινητοποίηση στις ανατολικές περιοχές έχει καταφέρει να αποτρέψει τα σχέδια του Κιέβου, εμποδίζοντας την προέλαση των στρατευμάτων, προκαλώντας αυτομολήσεις στρατιωτών με τη μεριά των διαδηλωτών.


Ο ευρωαντλαντικός ιμπεριαλισμός που έσπρωξε στην ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης, στηρίζοντας εκείνο το τμήμα της αστικής τάξης που αντιδρούσε στην πρόσδεση με τη Ρωσία, δε δίστασε να αναδείξει στην κυβέρνηση εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις. 

Σήμερα, υποκριτικά, αυτές οι δυνάμεις μιλάνε για «πάταξη των τρομοκρατών», όπως αποκαλούν τους ρωσόφωνους πληθυσμούς της Ανατολής που αντιδρούν στα εθνικιστικά κηρύγματα της κυβέρνησης του Κιέβου και απαιτούν σεβασμό των δικαιωμάτων τους.


Το «ψητό» βεβαίως στην όλη υπόθεση, όσον αφορά την αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ και Ρωσίας, είναι ο έλεγχος των ενεργειακών πηγών και δρόμων μεταφοράς τους, οι καλύτερες θέσεις για τους καπιταλιστές στη γεωστρατηγική σκακιέρα.


Σε αυτό το επικίνδυνο «σπιράλ», ενεργή συμμετοχή διεκδικεί η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης, αξιοποιώντας τη θέση της ως προεδρεύουσα της ΕΕ.


Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, βρέθηκε στις αρχές Μάρτη στο Κίεβο και συναντήθηκε με την πραξικοπηματική κυβέρνηση των εθνικιστών και νεοναζί. Και στην πρόσφατη Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε κείμενο που καλούσε τη Ρωσία να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, επιρρίπτοντας σε αυτήν τις ευθύνες των εξελίξεων. 

Ενώ ο Ευ. Βενιζέλος έχει δηλώσει επανειλημμένως την προσήλωση της Ελλάδας στον ευρωατλαντικό προσανατολισμό στο συγκεκριμένο ζήτημα. 

Φυσικά, η στάση αυτή περιπλέκεται από αντιδράσεις τμήματος του κεφαλαίου, που έχει σχέσεις με ρώσικα κεφάλαια και ιδιαίτερα του τουριστικού τομέα και ανησυχεί για πιθανή μείωση των Ρώσων τουριστών στη χώρα μας, αντιδράσεις τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση υποχρεώνεται να παίρνει υπόψη.


Ο λαός μας, όπως και οι λαοί όλου του κόσμου, από τη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία, μπορεί και πρέπει να αντλήσει σημαντικά συμπεράσματα. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι η ΕΕ, το ΝΑΤΟ δεν αποτελούν εγγύηση για την ειρήνη και την ασφάλεια. 

Αποτελούν παράγοντα πολέμου και ανασφάλειας για τους λαούς. 


Το ΚΚΕ γι' αυτό καλεί τον ελληνικό λαό, συνειδητοποιώντας αυτήν την αλήθεια, να βάλει πλώρη για να οργανώσει τη δική του εργατική - λαϊκή εξουσία, που θα καταργήσει την εξουσία των καπιταλιστών και την αιτία των ιμπεριαλιστικών πολέμων, να αποδεσμευτεί από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. 

Προϋπόθεση γι' αυτό είναι να μην εγκλωβίζεται κάτω από «ξένες σημαίες», να μην επιλέγει ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο.

Κατ’ αρχήν συμφωνία για την αποκλιμάκωση 
της έντασης στην Ουκρανία (ΕΔΩ)

*Από τη στήλη «Η Άποψη μας» στη πρώτη σελίδα του Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου