Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Οι νέοι στην ΕΕ, το εργατικό δυναμικό-εργαλείο χωρίς δικαιώματα, με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με μισθούς-χαρτζιλίκι...

Χιλιάδες νέοι εκτός αγοράς εργασίας στην ΕΕ
 
  
Οι νέοι που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στο συνέδριο που συνδιοργάνωσαν, στο Βουκουρέστι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ρουμανική κυβέρνηση και στην οποία παραβρέθηκε ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος.

Οι νέοι αυτοί χαρακτηρίζονται με το ακρωνύμιο NEETS, ή στα ελληνικά Εκτός Απασχόλησης Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΑΕΚ), ένας όρος που - όπως υπογράμμισε στην ομιλία του ο Κ. Αβρανιτόπουλος - έχει ενταχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα τα τελευταία χρόνια, «εξαιτίας του δυσανάλογου αντίκτυπου που έχει προκαλέσει η ύφεση στους νέους ανθρώπους. 


Το ποσοστό των ΕΑΕΚ στην ΕΕ υπολογίζεται περίπου στο 13% της ηλικιακής ομάδας 15 έως 24, ωστόσο στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό αγγίζει το 17%», σημείωσε, τονίζοντας ότι «το πρόβλημα είναι διαρθρωτικό και μακροχρόνιο και όχι συνέπεια της ύφεσης». Για να καταλήξει ότι λύση είναι «όλοι οι νέοι άνθρωποι να αποκτήσουν τις βασικές γνώσεις, τα προσόντα και τις ικανότητες που χρειάζονται, προκειμένου να πετύχουν στην αγορά εργασίας».

Αντίστοιχα, η κοινοτική επίτροπος για θέματα εκπαίδευσης,  Ανδρ. Βασιλείου, στην ίδια εκδήλωση, δήλωσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η «αναντιστοιχία δεξιοτήτων», δηλαδή να παράγει το εκπαιδευτικό σύστημα το εργατικό δυναμικό-εργαλείο που ζητούν οι επιχειρήσεις.

«Πρέπει να δράσουμε άμεσα, διότι διατρέχουμε τον κίνδυνο να χαθεί μια γενιά νέων ανθρώπων που στερούνται ευκαιριών για εργασία και προσωπική ανάπτυξη», σημείωσε ο υπουργός Παιδείας, εκφράζοντας ουσιαστικά την αγωνία της ΕΕ, η οποία βλέπει τους νέους αυτούς σαν αναξιοποίητο εργατικό δυναμικό που θα πρέπει να ενταχθεί στην αγορά εργασίας χωρίς δικαιώματα, με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, μισθούς-χαρτζιλίκι, να είναι καταρτισμένο σε εφήμερες δεξιότητες ανάλογα με τις ανάγκες της παραγωγής σε κάθε στιγμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου