Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

οι απολογητές...

«Από τότε που "η αστική τάξη κατάχτησε στην Γαλλία  και την Αγγλία την πολιτική εξουσία...Τη θέση της ανιδιοτελούς έρευνας την πήραν οι πληρωμένοι διαπληκτισμοί των καλαμαράδων, τη θέση της αμερόληπτης επιστημονικής έρευνας την πήρε η κακή συνείδηση και η άσχημη πρόθεση της απολογητικής...»


Σκόπιμος παραλογισμός** 

«Όμως η λογική λέει ότι, ακόμα και αν κυβερνήσει τη χώρα το KKE, πολιτική στους κυβερνώντες θα συνεχίσει να υπαγορεύει το "σύστημα": Διότι οι μαρξιστές και το "σύστημα" έχουν κοινή βιοθεωρία, τον Iστορικό Yλισμό - την ίδια τη Σοβιετική Yπερδύναμη τη συνέτριψε η δυναμική της καταναλωτικής βουλιμίας. Όταν μοναδικό "νόημα" (αιτία και σκοπός) της επιβίωσης, αποκλειστική χαρά ζωής, είναι η καταναλωτική αυταξία, οποιαδήποτε ιδεολογική λεοντή κι αν ενδυθεί ο ιστορικο-υλιστικός μηδενισμός, το πολιτικό αποτέλεσμα δεν αλλάζει» (Χρ. Γιανναράς, «Καθημερινή», 23/3/2014).

Έχουμε και λέμε:

Πρώτον. Το ΚΚΕ θα κυβερνήσει, με την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα στην εξουσία, άρα το «σύστημα» θα έχει αλλάξει...

Δεύτερον. Η Σοβιετική Ένωση ανατράπηκε όταν άρχισε να εφαρμόζει κανόνες της αγοράς και όχι επειδή επιδίωκε να ικανοποιήσει τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες.

Τρίτον. Είναι προκλητικό στις σημερινές συνθήκες που οι ολοένα αυξανόμενες υλικές και πνευματικές ανάγκες των ανθρώπων όχι μόνο δεν μπορούν να ικανοποιηθούν αλλά υποτιμούνται παραπέρα, ακριβώς επειδή σκοπός της παραγωγής είναι το καπιταλιστικό κέρδος «χορτάτοι καθηγητάδες» να μιλάνε για να κατακεραυνώνουν τον «καταναλωτισμό»...

Ο «παραλογισμός» του εν λόγω καθηγητή επιδιώκει να δώσει φιλοσοφική κάλυψη στις συνθήκες εξαθλίωσης και ανέχειας που επιβάλλει ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης σε μάζες εργαζομένων, αναμασώντας τα επιχειρήματα των παπάδων του μεσαίωνα, που οι ίδιοι, ζώντας στη χλιδή, έκαναν υποδείξεις για την αξία της εγκράτειας στους φτωχούς... απόδειξη του πόσο «μπροστά» είναι η σύγχρονη αστική σκέψη.

*   Καρλ Μαρξ,  Το ΚΕΦΑΛΑΙΟ, τόμος α',  σελ. 21.

** Από τη στήλη  "Από...μέρα  σε...μέρα" του Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου