Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Η Ουκρανία αποχωρεί από την Κριμαία - Ανησυχία ΗΠΑ για τις κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων



Η νέα φιλοδυτική-φιλοναζιστής ηγεσία της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι απομακρύνει τα στρατεύματά της και τις οικογένειές τους από την Κριμαία, παραδεχόμενη κατ' ουσίαν την ήττα της από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες κατέλαβαν εξ εφόδου μια από τις τελευταίες εναπομείνασες ουκρανικές βάσεις που συνέχιζαν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Κιέβου.

Υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την ανικανότητα της Ουκρανίας να υπερασπιστεί τις βάσεις της στην Κριμαία, είπε ότι η άρνηση των Ουκρανών στρατιωτικών να παραδοθούν, εξασφάλισε πολύτιμο χρόνο ώστε οι ένοπλες δυνάμεις να ανασυνταχθούν σε εθνικό επίπεδο για να προασπίσουν την υπόλοιπη χώρα.

Ανησυχία των ΗΠΑ για «συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων»

Ταυτόχρονα ο Λευκός Οίκος εξέφρασε «τη μεγάλη του ανησυχία» για τον κίνδυνο κλιμάκωσης που δημιουργεί η παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, σύμφωνα με τα όσα είπε σήμερα ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Μπεν Ρόουντς κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στην Χάγη, στο περιθώριο της Συνόδου για την Πυρηνική Ασφάλεια. 

Παρά τις ρωσικές διαψεύσεις, Αμερικανός αξιωματούχος του Πενταγώνου είπε, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο στην Ουάσιγκτον, ότι η ρωσική στρατιωτική παρουσία στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας συνεχίζει να αυξάνεται. Αμερικανοί στρατιωτικοί υπολογίζουν σε 20.000 τον αριθμό των στρατιωτών που έχει αναπτύξει η Ρωσία κατά μήκος των συνόρων, τους οποίους υποστηρίζουν Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού, μεταγωγικά αεροσκάφη και μαχητικά αεροσκάφη.

Ρωσικά αντίποινα στις καναδικές κυρώσεις

Η Ρωσία απαγόρευσε την είσοδο στο έδαφός της σε 13 Καναδούς αξιωματούχους, σε απάντηση στις κυρώσεις που υιοθέτησε ο Καναδάς εναντίον της Μόσχας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται τα ονόματα της Κριστίν Χόγκαν, μιας συμβούλου του Καναδού πρωθυπουργού για την Άμυνα και την Εξωτερική Πολιτική, του Ουέιν Γούτερς, γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου και του αναπληρωτή του Ζαν-Φρανσουά Τρεμπλέ, αλλά και του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων Άντριου Σιρ.

«Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι δεν θα γίνει μια σύνοδος της G8 φέτος στη Ρωσία. Αυτό είναι ξεκάθαρο», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον πριν από τη Σύνοδο για την Πυρηνική Ασφάλεια. «Οι προετοιμασίες για την σύνοδο του Ιούνη έχουν ήδη ανασταλεί» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας. Ερωτηθείς σχετικά με τη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας με την Ουκρανία, ο Κάμερον εξέφρασε την «έντονη ανησυχία του» και διεμήνυσε ότι η όποια περαιτέρω εισβολή του ρωσικού στρατού θα πυροδοτήσει την επιβολή νέου κύματος κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Διάσταση απόψεων Κίνας - ΗΠΑ στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία απασχόλησαν και τη συνάντηση που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπινγκ, στο περιθώριο της Συνόδου για την Πυρηνική Ασφάλεια που διεξάγεται στη Χάγη της Ολλανδίας.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μπεν Ρόουντς, ο Κινέζος πρόεδρος δήλωσε ότι επιθυμεί μια πολιτική λύση στο ζήτημα της Ουκρανίας και επιβεβαίωσε ότι στην ουκρανική κρίση τάσσεται υπέρ της τήρησης της αρχής της εθνικής κυριαρχίας. Ο Ρόουντς πάντως παραδέχτηκε ότι στο ζήτημα της επιβολής κυρώσεων υπάρχει διάσταση απόψεων με την Κίνα.

Από την άλλη, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Κίνα» μετέδωσε ότι ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ανέφερε στον πρόεδρο Ομπάμα πως το Πεκίνο υποστηρίζει τις «εποικοδομητικές προσπάθειες» της διεθνούς κοινότητας για τη βελτίωση της κατάστασης στην Ουκρανία. Όπως επίσης μετέδωσε το «Νέα Κίνα», ο πρόεδρος της Κίνας ανέφερε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η πολιτική διευθέτηση για την Ουκρανία πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα όλων των πλευρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου