Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

«Η πρακτική αυτή...επιβεβαιώνει ότι η αντιλαϊκή πολιτική πάει χέρι-χέρι με τον αυταρχισμό»

Πολυνομοσχέδιο: Κατεπειγόντως την 
Κυριακή στην Ολομέλεια της Βουλής


Με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πέρασε το βράδυ του Σαββάτου από την κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, με την απαράδεκτη διαδικασία του «κατεπείγοντος» το  κυβερνητικό πολυνομοσχέδιο για τα «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», το οποίο κατατέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).

Την Κυριακή, μέσα σε μία μέρα, θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση και η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ την ερχόμενη βδομάδα (στις 1 και 2 Απρίλη) συνέρχονται στην Αθήνα τα άτυπα συμβούλια των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) και της ΕΕ (ΕΚΟΦΙΝ), τα οποία θα «επιβεβαιώσουν» τη συμφωνία και θα προετοιμάσουν την εκταμίευση των δόσεων από τα δάνεια της ΕΕ. Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, θα συνεδριάσει για το ίδιο ζήτημα μέσα στο Μάη.


Ν. Καραθανασόπουλος: Απαράδεκτη η διαδικασία του «κατεπείγοντος»

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος κατήγγειλε ως απαράδεκτη τη διαδικασία του «κατεπείγοντος», τονίζοντας μάλιστα ότι είναι και επαναλαμβανόμενη και σημειώνοντας ότι δεν προκύπτει από κανένα έκτακτο γεγονός. 

Κρύβει σκοπιμότητα, τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, να μην αποκαλυφθεί το εύρος της αντιλαϊκής επίθεσης και ταυτόχρονα να μην υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να οργανωθεί η λαϊκή αντίσταση. Η πρακτική αυτή, υπογράμμισε, αναδεικνύει τα όρια της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, επιβεβαιώνει ότι η αντιλαϊκή πολιτική πάει χέρι-χέρι με τον αυταρχισμό.

Στη διάρκεια της συζήτησης ο Ν. Καραθανασόπουλος κατήγγειλε ως καρικατούρα την όλη διαδικασία και ανακοίνωσε ότι το ΚΚΕ αποχωρεί από την συζήτηση στην Επιτροπή (ΕΔΩ)

Παραιτήθηκε από την κυβέρνηση ο Μ. Χαρακόπουλος

Παράλληλα, συνεχίζονται και μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου τα ενδοκυβερνητικά «παζάρια», κυρίως σε ό,τι αφορά τις διατάξεις για το γάλα, αντανακλώντας και τις έντονες μεταξύ των διαφορετικών συμφερόντων του αγροτοδιατροφικού συμπλέγματος, εντός και εκτός της χώρας. 

Σε αυτά τα πλαίσια, το μεσημέρι του Σαββάτου ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος ανακοίνωσε την παραίτησή του από από την κυβέρνηση, δηλώνοντας ωστόσο ότι θα ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο και τις επίμαχες διατάξεις για το γάλα. 

Ενστάσεις εμφανίζονται με δηλώσεις τους να διατηρούν και άλλοι κυβερνητικοί βουλευτές, όπως ο Μ. Κασσής από το ΠΑΣΟΚ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η στάση τους θα εξαρτηθεί από ενδεχόμενες αλλαγές στις διατυπώσεις που μπορεί να γίνουν και κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή. 

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθούν αυτά τα «παζάρια», το σίγουρο είναι ότι και στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν πρόκειται να αλλάξει η ουσία, δηλαδή η ενίσχυση του περιθωρίου κέρδους των μονοπωλίων σε βάρος της ανάγκης του λαού για φτηνό και ποιοτικό γάλα.

ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ: Συγκεντρώσεις την 
Κυριακή ενάντια στο πολυνομοσχέδιο (ΕΔΩ) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου