Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Συνεχίζεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση με επίκεντρο την Κριμαία

Με δεδομένη πλέον την ένταξη της Κριμαίας στην Ρωσία...


...η οποία αναμένεται να επικυρωθεί και από το Κοινοβούλιο της Ρωσίας την Πέμπτη, η ενδοιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ με την Ρωσία συνεχίζεται.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που περιοδεύει στις Βαλτικές χώρες, έδωσε διαβεβαιώσεις στους ηγέτες της Λιθουανίας και της Λετονίας ότι η χώρα του θα υπερασπιστεί τα μέλη του ΝΑΤΟ απέναντι σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια και προειδοποίησε ότι η Ρωσία βρίσκεται στο «σκοτεινό μονοπάτι» της απομόνωσης, λόγω των ενεργειών της στην Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν συναντήθηκε στο προεδρικό μέγαρο της Λιθουανίας με την Πρόεδρο της χώρας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, και τον Λετονό ομόλογό της, Αντρις Μπέρζινς. «Βλέπουμε ότι γίνεται μια προσπάθεια, με τη χρήση ωμής βίας, να χαραχτούν ξανά τα σύνορα των ευρωπαϊκών κρατών και να καταστραφεί η μεταπολεμική οικοδόμηση της Ευρώπης», είπε η Γκριμπαουσκάιτε. 

Οι Βαλτικές χώρες ανησυχούν για οικονομικές επιπτώσεις που ενδέχεται να υποστούν στην περίπτωση που η Μόσχα αντιδράσει στις κυρώσεις επιβάλλοντας με τη σειρά της εμπάργκο στις εμπορικές συναλλαγές ή αν σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου. 

Ο υπουργός Οικονομικών της Λετονίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποζημιώσει τις χώρες που θα πληγούν από τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι μίλησε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και τον πρόεδρο του ΟΑΣΕ και ότι ξεπέρασαν τις διαφωνίες ως προς τον αριθμό των παρατηρητών που πρέπει να αποσταλούν, αλλά μένει να συμφωνήσουν για τις περιοχές όπου αυτοί θα αναπτυχθούν.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, υποστήριξε ότι η Μόσχα βαδίζει «σε έναν επικίνδυνο δρόμο». «Η προσάρτηση της Κριμαίας είναι παράνομη και έκνομη και οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ δεν θα την αναγνωρίσουν», δήλωσε ο Ράσμουσεν.

Η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία είναι «ενάντια στο διεθνές δίκαιο», ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, που είναι παράλληλα και υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας.

Εξάλλου και η Αυστραλία χτες ακολούθησε το παράδειγμα των ΗΠΑ και της ΕΕ και επέβαλε κι εκείνη οικονομικές κυρώσεις και ταξιδιωτικούς περιορισμούς εναντίον Ρώσων και Ουκρανών με αφορμή την προσάρτηση της Κριμαίας.

Απάντηση από τη Ρωσία... (Περισσότερα  ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου