Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Η ΕΕ έχει στην καρδιά της τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Ανακοίνωση του Κόμματος Εργατών Ιρλανδίας για 
την επίσκεψη του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ στο Δουβλίνο 


Το Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή το ταξίδι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρα στην ιρλανδική πρωτεύουσα, το Δουβλίνο. 

Το συγκεκριμένο κόμμα είναι ένα από τα συνολικά 29 κόμματα που συμμετέχουν στην «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων για τη μελέτη και επεξεργασία ευρωπαϊκών ζητημάτων και το συντονισμό της δράσης τους», στην οποία συμμετέχει και το ΚΚΕ. 

Με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση - που δημοσιεύουμε ολόκληρη παρακάτω - αποκαλύπτει στους εργαζόμενους της Ιρλανδίας τον πραγματικό ρόλο και το χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Οι θέσεις που υιοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΕΑ οι οποίες προβάλλουν στους εργαζόμενους την ψεύτικη προοπτική ότι υπάρχει μέση οδός ανάμεσα στον καπιταλισμό και το σοσιαλισμό αποτελούν σημαντική απειλή για τα συμφέροντα των εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη.

Πρόκειται για μια θέση που προβάλλουν οι σοσιαλδημοκράτες εδώ και έναν αιώνα και που τώρα υιοθετείται από τους νέους σοσιαλδημοκράτες του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ απορρόφησε ολόκληρα τμήματα του απαξιωμένου ΠΑΣΟΚ στις γραμμές του. 

Έπεσε στην παγίδα να προσδιορίσει τον "κακό" καπιταλισμό ως πηγή της κρίσης και εκθειάζει τον "καλό" καπιταλισμό του Μπαράκ Ομπάμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αγνοεί την πραγματική φύση του καπιταλισμού και της καπιταλιστικής κρίσης. Αυτή είναι μια άποψη που ο ΣΥΡΙΖΑ συμμερίζεται από κοινού με τα αστικά κόμματα στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν την κρίση και να συντηρήσουν την καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Η σημερινή ιρλανδική κυβέρνηση έχει αποδεχτεί αδιαμαρτύρητα το εκτεταμένο πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο που επιβάλλεται στην Ιρλανδία από την τρόικα των ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ. 

Η πάλη ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα σε όλη την Ευρώπη έχει ζωτική σημασία για όλους τους εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένων και των Ιρλανδών εργαζομένων.
 
Αντί να χαρακτηρίζει την ΕΕ ως διακρατική καπιταλιστική ένωση, ο ΣΥΡΙΖΑ, παρόλα τα στοιχεία που δείχνουν το αντίθετο, θεωρεί την ΕΕ ως "πιθανή δύναμη για τη σταθερότητα και την ειρήνη".

Η ΕΕ έχει στην καρδιά της τα συμφέροντα του κεφαλαίου.  

Η κινητήρια δύναμη της σύγχρονης ιστορίας είναι η πάλη των τάξεων και η σύγκρουση των συμφερόντων τους. Στην ουσία η σημερινή κρίση δεν είναι απλά τραπεζική κρίση ή πιστωτική κρίση. Είναι μια θεμελιώδης κρίση του καπιταλισμού. 

Η σημερινή στρατηγική των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, όπως υπαγορεύεται από την τρόικα των ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ και τις αποφάσεις της G20, είναι η προστασία των πλουσίων, η υπεράσπιση των τραπεζών, η τιμωρία των εργαζομένων για την αποτυχία του καπιταλισμού και η χρήση της διεθνούς στρατιωτικής υπεροχής σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μέσα από την επέμβαση και τον πόλεμο για τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Η ιστορική πείρα από τους σοσιαλδημοκράτες στην εξουσία, από τα λόγια τους και τις πράξεις τους καθιστά σαφές ότι δεν έχουν καμία διάθεση να πάρουν κανένα μέτρο που απειλεί να αλλάξει το οικονομικό σύστημα στο οποίο ζούμε. Κανένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα δεν έχει διάθεση να πάρει έστω και ένα μέτρο για να καταργήσει την κυρίαρχη θέση του κεφαλαίου. Οι υποσχέσεις για βελτίωση, ρύθμιση και καλύτερη διαχείριση του καπιταλισμού δεν κατανοούν τη συστημική φύση της κρίσης.

Μόνο ο σοσιαλισμός παρέχει το μηχανισμό για την ορθολογική 
κοινωνική οργάνωση της κοινωνίας προς όφελος του λαού. 

Μόνο ο σοσιαλισμός εξακολουθεί να είναι η πραγματική εναλλακτική λύση απέναντι στον καπιταλισμό. Ο σοσιαλισμός σημαίνει ειρήνη, ισότητα, επανάσταση στις κοινωνικές σχέσεις, διεθνή αλληλεγγύη, νέα διεθνή τάξη πραγμάτων και συνολικό μετασχηματισμό του κόσμου.

Η σοσιαλιστική κοινωνία οικοδομείται στη βάση της εργατικής εξουσίας ενώ η οικοδόμηση μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας περιλαμβάνει αναγκαστικά τον επαναστατικό μετασχηματισμό στον οποίο η κρατική εξουσία περνάει από την αστική τάξη στους εργάτες και καταργείται η ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. 

Οι νέες σοσιαλδημοκρατικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις δεν απειλούν ουσιαστικά το καπιταλιστικό σύστημα αλλά του δίνουν τροφή και στήριξη.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Κόμμα Εργατών εναντιώνεται στις αυταπάτες που προσφέρει η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Η σοσιαλδημοκρατία και ο οπορτουνισμός που βιώσαμε παλιότερα, είναι ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων, αποτελούν αυταπάτη η οποία παρότι έχει διαφορετικό περιτύλιγμα σημαίνει μόνο τη συνέχιση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης».

10 Μάρτη 2014
Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου