Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Ηλεκτρονικό «φακέλωμα» στις δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών

Το  μέτρο  εφαρμόζεται  με  πρόσχημα  τον περιορισμό 
της φοροδιαφυγής, κάτι που αποτελεί κοροϊδία ολκής...


Συνεχίζεται και το 2014,  ξεκίνησε το 2013,  το φακέλωμα των δαπανών των νοικοκυριών που αφορούν στην εξόφληση των λογαριασμών για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, τραπεζικά δάνεια κ.ά. στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου αφού εκδόθηκε νέα Υπουργική Απόφαση.

Πιο συγκεκριμένα οι πρώην ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.ά.), τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, ιδιωτικές κλινικές και εκπαιδευτήρια, υποχρεώνονται να αποστείλουν στο υπουργείο Οικονομιών τα ηλεκτρονικά αρχεία με τις δαπάνες για τον καθένα πελάτη τους, ενώ η προθεσμία υποβολής των στοιχείων για το έτος 2013 ορίστηκε η 28 Φλεβάρη.

Η Υπουργική Απόφαση προβλέπει:

Τα πιστωτικά ιδρύματα διαβιβάζουν στοιχεία όπως το ύψος των αναλήψεων, ακόμη και για αμελητέα ποσά, από τραπεζικούς λογαριασμούς, τα ποσά των τόκων, την αξία των συναλλαγών που διενεργήθηκαν μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. 

Πρόσθετα στοιχεία ζητούνται για ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι στη διάρκεια του 2013 εμφάνισαν συνολική κίνηση χρεώσεων και πιστώσεων πάνω από 200.000 ευρώ και για τις κάθε είδους εταιρείες για ποσά πάνω από 300.000 ευρώ.

Πρώην ΔΕΚΟ και άλλοι πάροχοι διαβιβάζουν το ύψος της της δαπάνης για κάθε νοικοκυριό ξεχωριστά, μαζί με το ΑΦΜ του πελάτη τους. Ειδικά για τις εταιρείες ύδρευσης προβλέπεται η αποστολή των στοιχείων για καταναλώσεις πάνω από 1.000 ευρώ το χρόνο.

Ιδιωτικά σχολεία Στοιχειώδους και Μέσης Εκπαίδευσης (με εξαίρεση τα Εσπερινά Γυμνάσια και Λύκεια και τα Ειδικά Σχολεία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες) διαβιβάζουν ηλεκτρονική κατάσταση καταβληθέντων διδάκτρων και πληρωμών για πρόσθετες παροχές (μεταφορά μαθητών, διατροφή κλπ.).

Οι επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης το περιεχόμενο των βεβαιώσεων που χορηγούν στους πελάτες τους για να τύχουν της ωφέλειας της μείωσης φόρου που προβλέπεται για την κατηγορία.
Τα νοσοκομεία τα στοιχεία, το ΑΦΜ γιατρών και παραστατικά για την κάθε ιατρική πράξη.
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών μπορεί να διατηρήσει τα στοιχεία (για επεξεργασία και διενέργεια διασταυρώσεων) μέχρι και 6 χρόνια.

Το μέτρο εφαρμόζεται με πρόσχημα τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, κάτι που αποτελεί κοροϊδία ολκής, αφού προφανώς οι καπιταλιστές δεν θα πέσουν στο «δόκανο» της εφορίας από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ ή από τις τραπεζικές τους καταθέσεις και επομένως η «φοροθηλιά» θα σφιχτεί ακόμα περισσότερο στο λαιμό των λαϊκών νοικοκυριών.

Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου