Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Κοινωνικός ρατσισμός και οικονομικός αποκλεισμός σε βάρος των συνταξιούχων

Η  Υγεία  είναι κοινωνικό αγαθό 
και όχι εμπόρευμα για πλουτισμό.

 
Τα φαινόμενα κοινωνικού ρατσισμού και οικονομικού αποκλεισμού με θύματα τους συνταξιούχους σε διάφορους τομείς της κοινωνικής ζωής και κυρίως της υγείας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων.
 
Αφορμή για την ανακοίνωση οι καταγγελίες τελευταία ασφαλισμένων, μελών του Συνδέσμου που πληθαίνουν και που αναφέρουν πως, ενώ ως συνταξιούχοι του Δημοσίου δικαιούνται νοσηλεία σε δίκλινο δωμάτιο, αυτό δεν εφαρμόζεται. 

Όπως καταγγέλλει χαρακτηριστικά ο Σύνδεσμος των συνταξιούχων: 

«Το φαινόμενο παρατηρείται σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, με αποτέλεσμα το ίδιο το κράτος να παραβιάζει ασφαλιστικά δικαιώματα που οι εργαζόμενοι κατέκτησαν και το ίδιο αναγνώρισε. Το χειρότερο είναι ότι σε περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος ζητά σεβασμό του δικαιώματός του, δεν ικανοποιείται. Διαπιστώνεται από τη μια η ανεπάρκεια των υποδομών σε διαθέσιμα δίκλινα για να τον καλύψουν και από την άλλη η ρατσιστική επιλογή, δηλαδή τα λίγα υπάρχοντα δίκλινα να κρατούνται για να παραχωρηθούν σε νεότερους στην ηλικία ασφαλισμένους ή σε νοσηλευόμενους που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Όπως με θράσος και ωμά μας δήλωσαν αρμόδιοι του νοσοκομείου στους οποίους κάναμε παρέμβαση για ασθενή - ασφαλισμένο μας.

Μέσα από τέτοια περιστατικά γίνεται φανερό, με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο, ότι για τους συνταξιούχους οι αναγκαίες και ικανοποιητικές υπηρεσίες υγείας, που τις δικαιούνται και τις έχουν πληρώσει μια ολόκληρη ζωή, γίνονται "όνειρο θερινής νυκτός".

Για το υπάρχον κοινωνικό - οικονομικό σύστημα ο συνταξιούχος είναι περιττό βάρος, εφόσον έχει αποσυρθεί από τον κοινωνικό στίβο και δεν είναι πλέον παραγωγικός και εκμεταλλεύσιμος. Και το πιο σημαντικό: Η υγεία από δημόσιο αγαθό, στο οποίο όλοι πρέπει να έχουμε πρόσβαση, έχει γίνει αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης.

Επισημαίνουμε ότι σε άλλες χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική η αναζήτηση δικαιολογιών για φοροληστεία και περικοπές κοινωνικών παροχών βαφτίζεται "προστασία της υγείας" και περικόπτονται παροχές σε παχύσαρκους και καπνιστές. Φορολογείται η κατανάλωση λιπαρών τροφών με το επιχείρημα ότι ίδιοι ευθύνονται για την επιβάρυνση της υγείας τους. Ισχυρίζονται πως με τα μέτρα αυτά, τις περικοπές δεν θα επιβαρύνονται άλλοι πολίτες, "οι προσεχτικοί και λιτοδίαιτοι" για χάρη των απρόσεχτων. Ρατσισμός ξεκάθαρος στο ρόλο πρόφασης για συγκάλυψη της αντιλαϊκής πολιτικής στην υγεία και της εμπορευματοποίησης της.

Οι νόμοι της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), που πρόσφατα ψηφίστηκε και περιορίζει ακόμη περισσότερο τις όποιες δωρεάν παροχές υγείας έχουν απομείνει, δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες. Ίσως δεν είναι υπερβολικό να πούμε πως δεν θα διστάσουν, χάριν της ανταγωνιστικότητας, να επιβάλλουν ακόμη και τον αποκλεισμό της τρίτης ηλικίας από τα νοσοκομεία.

Οι συνταξιούχοι, όλα τα λαϊκά στρώματα και τα δικαιώματά τους στην υγεία, θυσιάζονται για να πλουτίζουν οι κεφαλαιοκράτες που θα αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα και στον τομέα αυτό με φτηνούς εργαζόμενους και ασθενείς που θα πληρώνουν ακριβά την όποια παροχή.

Για να μην περάσουν τέτοιες πρακτικές και συμπεριφορές για τα θεμελιώδη δικαιώματά μας, όπως αυτό της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα και δυναμικά με την πλατιά ενημέρωση και καταγγελία των συμπεριφορών αυτών στον κόσμο και με τη συσπείρωσή μας γύρω από το Σύνδεσμό μας.

Να γυρίσουμε την πλάτη στις συνδικαλιστικές ηγεσίες και πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την εμπορευματοποίηση της υγείας, την σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία.

Οι συνταξιούχοι μαζί με τους εργαζόμενους όλα τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται να συσπειρωθούν σε ένα λαϊκό μέτωπο ρήξης και ανατροπής και να απαιτήσουν Δημόσια και Δωρεάν Υγεία για όλο το Λαό.

Να βάλουν φρένο στα μέτρα.  Η  Υγεία  είναι 
κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα για πλουτισμό.

Στις επερχόμενες εκλογές να τιμωρήσουν πολιτική, κόμματα και υποψήφιους του ευρωμονόδρομου και των μονοπωλίων για να ανοίξει ο δρόμος για μια εξουσία και οικονομία που στο επίκεντρο θα έχει την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών εργαζομένων και συνταξιούχων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου