Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι φτωχοί αγρότες πρέπει να κρίνουν αυστηρά όλα τα κόμματα από τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στην τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ

Ιδού η Ρόδος...*
 
 
«Η τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ για τα χρέη αυτοαπασχολούμενων και αγροτών στα Ταμεία τους, είναι σημαντική παρέμβαση. Απαντάει στην ανάγκη τώρα να παρθούν μέτρα για να γλιτώσουν χιλιάδες μεροκαματιάρηδες τις κατασχέσεις και τη φυλακή, να έχουν στοιχειώδη Ασφάλιση οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Η κρίση διαμόρφωσε συνθήκες «σκούπας» για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, με άμεση συνέπεια την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους στα Ταμεία. 
 
Υπάρχουν περιοχές στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη  κλπ. που τα λουκέτα υπολογίζονται πάνω από το 40%. Μόνο για τους εμπόρους, υπολογίζονται ότι έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους συνολικά 85.000 από την έναρξη της κρίσης. Τα τελευταία 4 - 5 χρόνια υπολογίζεται ότι 40.000 - 50.000 διαγράφονται από τον ΟΑΕΕ, κάθε χρόνο. 
Η κατάσταση αυτή διαμορφώνει αλυσιδωτά στρατιές ανέργων.

 Ο μικρός ΕΒΕ πριν κλείσει, ήδη χρωστάει στον ΟΑΕΕ, σε τράπεζα ή σε τράπεζες, σε προμηθευτές και πάει λέγοντας. Σύμφωνα με στοιχεία του 2012, σε σύνολο 774.000 ασφαλισμένων, οι 380.000 ενεργοί ασφαλισμένοι, κυρίως αυτοαπασχολούμενοι, αδυνατούν να πληρώνουν τις εισφορές τους και συσσωρεύονται οφειλές 5,9 δις από 3 δις το 2011. 
  
Από τις επιχειρήσεις που διέκοψαν τις εργασίες τους, 196.000 ασφαλισμένοι διέκοψαν την Ασφάλισή τους στο Ταμείο, αφήνοντας οφειλές 1,5 δις.  Μόνο το 2012 διέκοψαν τις εργασίες τους περίπου 35.000 ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ. Ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες εξαιτίας της κρίσης και της αντιλαϊκής διαχείρισης, οδηγήθηκαν να μην μπορούν σήμερα να καταβάλλουν ούτε τις ασφαλιστικές τους εισφορές, χάνοντας, εκτός των άλλων, και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.
 
Με στοιχεία του ΟΑΕΕ, στο σύνολο αυτών που χρωστάνε στο Ταμείο, ρύθμιση έκαναν οι 32.000. Δηλαδή, περίπου το 8%. Οι υπόλοιποι είναι εν δυνάμει άνεργοι και χρεοκοπημένοι. Ήδη, 130.000 ΕΒΕ, ενώ έχουν κλείσει τις μικροεπιχειρήσεις τους, δεν έχουν κάνει διακοπή στον ΟΑΕΕ. Πυκνώνει το φαινόμενο άνεργων ΕΒΕ που χάνουν ό,τι έχουν και δεν έχουν και μένουν ακόμα και άστεγοι. 
 
Από την πλευρά της κυβέρνησης, το μόνο μέτρο που έχει παρθεί, προσθέτοντας ένα ακόμα χαράτσι, είναι ότι το 2011 θεσπίστηκε ειδική εισφορά ύψους 10 ευρώ μηνιαίως για τον «ειδικό λογαριασμό ανεργίας», που συστήθηκε στον ΟΑΕΔ για τη χορήγηση βοηθήματος στους αυτοαπασχολούμενους που διέκοψαν το επάγγελμά τους. 
 
Το επίδομα έχει ύψος 370 ευρώ και αυτό για 3 μήνες, αν έχεις ασφάλιση 3 - 4 ετών και κλιμακωτά ανεβαίνει και φτάνει τους 9 μήνες μετά από 15 και πάνω πλήρη έτη ασφάλισης. Είναι δε τέτοια τα κριτήρια, που το επίδομα αυτό το έχουν πάρει πανελλαδικά μόνο 3.800 άνεργοι ΕΒΕ, σε σύνολο 80.000. Δηλαδή, λιγότεροι από το 5%. Βέβαια, με τον τρόπο αυτόν, ο ΟΑΕΕ διαμορφώνει έναν λογαριασμό, ο οποίος υπολογίζεται ότι έχει περάσει τα 150 εκ. ευρώ και που τα χρησιμοποιούν για να πληρώνουν συντάξεις.
 
Αλλά έρχονται και χειρότερα, καθώς η κυβέρνηση, με βάση τον προϋπολογισμό του 2014, μειώνει παραπέρα τη χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης κατά 1,8 δις ευρώ, μείωση που θα αφορά και στον ΟΑΕΕ. Για να διαχειριστεί την οξυμένη κατάσταση, το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται στην επιβολή πρόσθετου ασφάλιστρου σε περίπου 70.000 επαγγελματίες, που μέχρι τώρα ασφαλίζονταν κατ' εξαίρεση στον ΟΓΑ, αφού η έδρα της επιχείρησής τους ήταν σε πόλεις ή οικισμούς κάτω των 3.000 κατοίκων. 
 
Ταυτόχρονα, εξετάζεται η υποχρεωτική Ασφάλιση στον ΟΑΕΕ, για όσους μισθωτούς χρησιμοποιούν μπλοκάκια και κατ' εξαίρεση μπορούσαν να ασφαλίζονται στο ΙΚΑ για ορισμένες μέρες του μήνα (περιστασιακή, εξαρτημένη απασχόληση). Η κυβέρνηση εξετάζει, επίσης, τη μείωση των συντάξεων μέχρι και 30% για όσους συνταξιοδοτήθηκαν το 2013 ή θα βγουν στη σύνταξη το 2014. 

Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι φτωχοί αγρότες πρέπει να κρίνουν αυστηρά όλα τα κόμματα από τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στην τροπολογία του ΚΚΕ. Η υλοποίηση όσων προτείνει, δεν προϋποθέτει «να έρθει πρώτα ο σοσιαλισμός», όπως οι δυνάμεις της διαχείρισης συκοφαντούν το ΚΚΕ. Αν τα ψηφίσουν τα κόμματα, θα ισχύουν από την επόμενη κιόλας μέρα. 
 
Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα...».

Τροπολογία - προσθήκη της  Κοινοβουλευτικής Ομάδας τουΚΚΕ
Ασφάλιση και απαγόρευση των κατασχέσεων για ΕΒΕ και αγρότες  (ΕΔΩ)
 
*Από τη στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΚΗ"  του Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου