Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Σχεδιάζουν την πλήρη κατάργηση της προστασίας των δανειοληπτών

Στρώνουν το έδαφος για πλειστηριασμούς στα «κόκκινα» δάνεια*


Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες, που αφορούν στην παραπέρα απελευθέρωση πλειστηριασμών κατοικιών για τα «κόκκινα» δάνεια λαϊκών νοικοκυριών προς τις τράπεζες, σε συνέχεια της σταδιακής άρσης της παρεχόμενης προστασίας που ξεκίνησε το Γενάρη του 2014.

Σχετική κυβερνητική σύσκεψη έγινε τη Δευτέρα υπό τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη Παρασκευή, συνέρχεται σε επίσημη συνεδρίαση, η διυπουργική επιτροπή. 

Το νέο πλαίσιο που αναμένεται να ξεκινήσει από την 1η Γενάρη του 2015, έχει ήδη συζητηθεί και συμφωνηθεί με τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).

Σχεδιάζουν την πλήρη κατάργηση της προστασίας των δανειοληπτών

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ άλλων προβλέπονται η συγκρότηση «κυβερνητικού συμβουλίου για το ιδιωτικό χρέος» και για την επίλυση ζητημάτων που αφορούν στην «επιτάχυνση των διαδικασιών αναφορικά με τις καθυστερούμενες οφειλές» και τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου στην αγορά ακινήτων.

Προδιαγράφονται κριτήρια, όπως του «συνεργάσιμου δανειολήπτη», με τα οποία εκβιάζουν τα λαϊκά νοικοκυριά, προκειμένου να προσέλθουν στα γκισέ των τραπεζών, περιορίζοντας έτσι στοιχειώδεις ανάγκες της καθημερινότητας. Κριτήριο προστασίας θα είναι τα «αποδεκτά έξοδα διαβίωσης», τα οποία θα προσδιορίζονται κάθε χρόνο από τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) με βάση τα «στατιστικά κατώφλια» της επίσημης φτώχειας.

Διαμόρφωση τραπεζικού «κώδικα δεοντολογίας» από την Τράπεζα της Ελλάδας, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο μέχρι 31/12/2014. Ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνει τις διατάξεις σχετικά με τις διαδικασίες «αξιολόγησης κινδύνου» από την πλευρά των τραπεζών και την αξιολόγηση της δυνατότητας αποπληρωμής από τους δανειολήπτες. Είναι φανερό ότι σχεδιάζουν την πλήρη κατάργηση της προστασίας, παρέχοντας τη δυνατότητα στις τράπεζες να προχωρήσουν στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων καταπώς οι ίδιες κρίνουν.

Εκρηκτική αύξηση στα «κόκκινα» δάνεια

Την ίδια ώρα, τα προβληματικά δάνεια (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) για το 2014, υπολογίζεται να ανέλθουν στο 40% σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις από την πλευρά των τραπεζών. Ήδη διαμορφώνονται στο 32% του συνόλου των χορηγήσεων ή σε περίπου 70 δισ. ευρώ, χωρίς όμως να έχουν δημοσιοποιηθεί τα τελευταία επίσημα στοιχεία, όπως προκύπτουν και από τους διαγνωστικούς ελέγχους που διενήργησε η BlackRock. 

Η Τράπεζα Ελλάδας έχει υποδείξει τις κατευθύνσεις με στόχο την αποφυγή φαινομένων περαιτέρω απογείωσης των «κόκκινων» δανείων, η οποία θα οδηγούσε σε πρόσθετες ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών. Σε αυτό το πλαίσιο οι τράπεζες καλούνται να τα εντοπίσουν έγκαιρα και να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις (επιμήκυνση κ.ά.) ειδικά για τα δάνεια των νοικοκυριών που «κινδυνεύουν» να χαρακτηριστούν «επισφαλή». 

*Από το 902.gr
 

1 σχόλιο:

  1. Προσοχή-προσοχή: Τα μάτια σας δεκατέσσερα. Θα έρθουν οι κομμουνιστές να μας πάρουν τα σπίτια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή