Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Θεσσαλονίκη: Ημερίδα για τον «Αντικομμουνισμό και παραχάραξη της Ιστορίας μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα»

Αναδείχθηκε ο ρόλος του παιδαγωγού όπως προωθείται από το αστικό κράτος και η δυνατότητα παρέμβασης - αντίστασης στις σημερινές πολυσύνθετες συνθήκες.


Με μαζική συμμετοχή της σπουδάζουσας νεολαίας και των εργαζομένων, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης η ημερίδα με θέμα «Αντικομμουνισμός και παραχάραξη της Ιστορίας μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα», που διοργάνωσαν η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Εισηγητές της ημερίδας ήταν ο Φάνης Καρκατζούνης, μέλος της ΤΕ Εκπαιδευτικών της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ, ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.

Μέσα από τις εισηγήσεις τεκμηριώθηκε ο αντικομμουνισμός και η παραχάραξη της Ιστορίας μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα, παρουσιάσθηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα από τα σχολικά βιβλία (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) αλλά και συγγραμμάτων των πανεπιστημίων. 

Αναδείχθηκε ο ρόλος του παιδαγωγού όπως προωθείται από το αστικό κράτος και η δυνατότητα παρέμβασης - αντίστασης στις σημερινές πολυσύνθετες συνθήκες.
 
Επίσης, αναλύθηκαν οι στόχοι και οι επιδιώξεις της πλαστογράφησης της Ιστορίας, που εντάθηκε μετά τη νίκη της αντεπανάστασης στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Όπως σημειώθηκε, η διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων αποτελεί μέρος της σύγχρονης αντικομμουνιστικής εκστρατείας, με επικεφαλής Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ, ως συστατικού στοιχείου της γενικότερης ιμπεριαλιστικής στρατηγικής.

Τονίσθηκε ότι ο αντικομμουνισμός, είτε ραφιναρισμένος είτε με την πιο βρώμικη εκδοχή του, μέσα και έξω από τα σχολεία, θα δυναμώσει καθώς στρώνεται το έδαφος όχι μόνο για τη δίωξη αλλά και την ποινικοποίηση της κομμουνιστικής ιδεολογίας.

Καθήκον των κομμουνιστών είναι να μην αφήσουν σε χλωρό κλαρί κανέναν πλαστογράφο, παραχαράκτη, να δώσουν τη μάχη, να οργανώσουν την αντεπίθεση με όρους ιδεολογίας, με όρους κινήματος και με άξονα τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, την προοπτική της Λαϊκής Εξουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου