Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

«...και τα νέα κυβερνητικά μέτρα διαχείρισης των συνεπειών της αιθαλομίχλης είναι σκέτη κοροϊδία»

Νέα μέτρα-εμπαιγμός για την αιθαλομίχλη από
την κυβέρνηση με την έκπτωση στο ρεύμα *

 
Συνεχίζοντας τη λήψη μέτρων που αφήνουν ανέγγιχτες τις αιτίες του επικίνδυνου φαινομένου της αιθαλομίχλης, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου υπέγραψαν Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα παρέχεται έκπτωση 70% στο «ανταγωνιστικό κόστος» του οικιακού τιμολογίου κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος (όχι στο σύνολο του λογαριασμού) και για αριθμό ημερών όσο οι ημέρες κατά τις οποίες «θα κηρύσσεται η εφαρμογή βραχυπρόθεσμων μέτρων μείωσης των εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10)» στη συγκεκριμένη περιοχή και για όσα νοικοκυριά δεν ξεπερνούν τις 2.000 kWh το τετράμηνο στην κατανάλωσή τους.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των δύο υπουργείων, το «κόστος» που θα προκύψει από αυτήν την έκπτωση προβλέπεται να ανέλθει σε περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και θα καλυφθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Στην ίδια ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι ειδικά για τους δικαιούχους του «Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου» (ΚΟΤ) προβλέπεται η δωρεάν κατανάλωση ρεύματος για τις διπλάσιες μέρες από αυτές που θα ανακοινώνονται μέτρα για τη μείωση της αιθαλομίχλης.

Και στις δύο περιπτώσεις, τα κυβερνητικά μέτρα αποτελούν εμπαιγμό άνευ προηγουμένου, καθώς θα εφαρμόζονται μόνο αφού οι επικίνδυνοι ρύποι θα έχουν ήδη φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Δηλαδή χωρίς να αντιμετωπίζει την αιτία που παγώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά, η κυβέρνηση καταφεύγει σε μια εκ των υστέρων διαχείριση των συνεπειών της αιθαλομίχλης, που κι αυτή είναι σκέτη κοροϊδία. Δεν θα εφαρμόζεται προληπτικά, όταν για παράδειγμα θα υπάρχει κάποια πρόβλεψη της ΕΜΥ περί επερχόμενων καιρικών συνθηκών που ευνοούν την ανάπτυξη αιθαλομίχλης, αλλά αφού τα τοξικά νέφη «πνίξουν» τους κατοίκους των αστικών και ημιαστικών περιοχών της χώρας. 

Κι αν στο μεταξύ... «φυσήξει», τότε βέβαια 
οι εκπτώσεις δεν θα εφαρμόζονται καθόλου.

Αλλά και αυτές καθ' αυτές οι εκπτώσεις αποτελούν ψίχουλα, καθώς το όφελος θα είναι μερικά ευρώ. Ας υποθέσουμε ότι μια οικογένεια στην Αθήνα καταναλώνει 500 kWh το μήνα, που είναι και το όριο, αν εφαρμοστεί το μέτρο κατά της αιθαλομίχλης για μία ημέρα, θα έχει έκπτωση 70% για την αξία 17 kWh! 
      
Είναι προφανές ότι δεν επιδιώκεται η ουσιαστική αντιμετώπιση ενός εξαιρετικά επικίνδυνου για τη δημόσια υγεία φαινομένου, αλλά η δημιουργία εντυπώσεων «για την προστασία των πολιτών». 

Παίζουν με το «έκπτωση 70%», κάτι όμως που 
δεν έχει στην πράξη ουσιαστικό αντίκρισμα. 

Στην πραγματικότητα, αυτό που για μία ακόμη φορά προκύπτει είναι ότι η συγκυβέρνηση εμμένει στην εγκληματική της πολιτική που καταδικάζει στην ενεργειακή φτώχεια εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά.

Ιδιαίτερη επικαιρότητα αποκτά η θέση του ΚΚΕ για κατάργηση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα τιμολόγια της ΔΕΗ, καθώς και για δραστική μείωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος για το λαό και όχι για τους μεγάλους επιχειρηματίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου