Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Μόνιμη πρέπει να γίνει η τρόικα, υποστηρίζει η επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου

Αποπροσανατολιστική ενδοαστική κόντρα για το 
μείγμα διαχείρισης, με αφορμή δηλώσεις του Ο. Κάρας


Τον ρόλο της τρόικας υπερασπίστηκε η επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που ερευνά τον ρόλο και τη λειτουργία της στις χώρες με μνημόνιο, προτείνοντας μάλιστα την αντικατάστασή της από έναν μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό που θα ελέγχει την υλοποίησης της αντιλαϊκής στρατηγικής της ΕΕ.

Τα μέλη της επιτροπής, που ολοκλήρωσαν σήμερα τη διήμερη επίσκεψή τους στην Αθήνα, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου. Ο Αυστριακός ευρωβουλευτής Ο. Κάρας είπε χαρακτηριστικά ότι η τρόικα «έχει πεθάνει» με τη μορφή που τη γνωρίσαμε, αλλά η ΕΕ πρέπει να αποκτήσει ένα τέτοιο εργαλείο που θα λειτουργεί σε μόνιμη βάση. 

«Χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό μηχανισμό για να πάρει τη θέση της τρόικα» δήλωσε κι ομολόγησε ότι αν σε κάτι αυτός θα διαφοροποιείται, θα είναι ως προς το ότι θα διαθέτει «δημοκρατική νομιμοποίηση», άρα και μεγαλύτερη ικανότητα να επιβάλλεται στους λαούς...

...Αποπροσανατολισμός και ενδοαστική κόντρα για το μείγμα 

Ακριβώς το μείγμα διαχείρισης ήταν στο επίκεντρο της κόντρας στην οποία ενεπλάκησαν οι δύο ευρωβουλευτές με αφορμή δηλώσεις του Ο. Κάρας για τον Αλ. Τσίπρα, ότι κατά τη συνάντησή τους στο Στρασβούργο προ ολίγου καιρού, επί μία ώρα συζητούσαν, αλλά ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καμία πρόταση να καταθέσει. 

Σήμερα ο Ο. Κάρας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου επέμεινε σε όσα είπε και δεν ανακαλεί τίποτα συμπληρώνοντας ότι στην Ελλάδα ήρθε για να αξιολογήσει το έργο της τρόικας και όχι το έργο και το πρόγραμμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δεν είναι αλήθεια πως ο κ. Τσίπρας δεν έχει προτάσεις. Ορίστε, αυτές είναι» ανταπάντησε ο Λ. Νγκογκ σήμερα, παραπέμποντας στην έκθεση που έχει παραδώσει στην Επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου ο ΣΥΡΙΖΑ σαν συμβολή στην έρευνά της. Μάλιστα γραπτή του δήλωση διένειμε υπό τη μορφή non paper το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία υποστηρίζει ότι «ο κ. Τσίπρας μας παρείχε επίσης μία λεπτομερή οικονομική και κοινωνική ανάλυση, καθώς και τις πολιτικές του προτάσεις».

Το θέμα τροφοδότησε και ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της ΚΟ της ΝΔ λέγοντας ότι «περίμεναν πώς και πώς τον κ. Κάρας και όταν ήρθε εδώ τον καθύβρισαν ως συκοφάντη και ως μερκελιστή», ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, Ευ. Βενιζέλος, υποστήριξε «ότι τα λόγια μέσα είναι εύκολα, ενώ η διαπραγμάτευση έξω είναι δύσκολη» και κάλεσε σε συσπείρωση για να διασφαλιστεί η έξοδος από την κρίση.

Αυτή η κόντρα έβγαλε απ' τη δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρήκε ευκαιρία να αποφύγει τον σχολιασμό επί της ουσίας των όσων υπερασπίστηκαν οι συνεισηγητές της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου,  τα οποία βεβαίως καταρρίπτουν τις προσδοκίες που καλλιεργούσε το κόμμα αυτό στον λαό, ότι είναι δυνατόν τέτοιες διαδικασίες να ωφελήσουν τα συμφέροντά του. 

Έτσι, προσπέρασε την ουσία, καταγγέλλοντας «ανοίκεια επίθεση στον Αλ. Τσίπρα», «απρέπεια του ομοϊδεάτη της Μέρκελ και του Σαμαρά, Ο. Κάρας» και καλώντας τον να ζητήσει δημόσια συγγνώμη.

Το τι ειπώθηκε πραγματικά λίγη σημασία έχει. 

Αυτό που έχει σημασία είναι τι πραγματικά λέει αυτή η επιτροπή και πόσο μεγάλες οι ευθύνες εκείνων, που όλο το προηγούμενο διάστημα την έκαναν «μόστρα».  

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω επιτροπή ερευνά τον ρόλο της τρόικας στις χώρες που εντάχθηκαν σε «προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής». Η έρευνα αυτή του Ευρωκοινοβουλίου, δεν αμφισβητεί τα αντιλαϊκά μέτρα που το ίδιο έχει ψηφίσει, ενώ επίσης επικροτεί τους μηχανισμούς επιτήρησης των χωρών με μνημόνια διαρκείας.

Αυτός ο νέος κύκλος αποπροσανατολισμού αποκρύπτει την ουσία της επίσκεψης της επιτροπής στην Αθήνα που αφορά τις συζητήσεις που εντείνονται στους κόλπους της αστικής τάξης και των πολιτικών της εκπροσώπων, στην Ελλάδα και συνολικά στο εσωτερικό της ΕΕ, γύρω από το ποιο μείγμα διαχείρισης μπορεί να στηρίξει καλύτερα τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Το γεγονός ότι αυτή η επιτροπή είχε γίνει σημαία στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι η κριτική του στην ΕΕ αφορά τους τύπους και όχι την ουσία, την ίδια στιγμή που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον εξωραϊσμό θεσμών αυτού του αντιδραστικού οικοδομήματος.

Από το 902.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου