Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Μπαράζ μέτρων «απελευθέρωσης αγορών»

 


Επιβεβαιώνει το υπουργείο Ανάπτυξης ότι η τρόικα ζητά την υιοθέτηση του συνόλου των προτάσεων της έκθεσης του ΟΟΣΑ για το . 
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης σχολίασε πως «πρέπει να γίνουν αλλαγές, αλλά όχι επειδή μας το ζητάει η τρόικα, αλλά επειδή πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι τιμές πρέπει να πέσουν και ότι παρά πολλά επαγγέλματα και υπηρεσίες λειτουργούν με στρεβλό τρόπο». 

Σύμφωνα με «διαρροές» κυβερνητικών παραγόντων, το υπουργείο Ανάπτυξης έγινε αποδέκτης επιστολής από την πλευρά της τρόικας, με την οποία ζητείται η «πειστική εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ», ως προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, και για την κατάρτιση νομοσχεδίου που θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση τον επόμενο μήνα, συνεχίζονται οι ενδοκυβερνητικές συνεννοήσεις. Παρά τις εμφανιζόμενες αιτιάσεις ορισμένων υπουργείων που αφορούν σε ορισμένες πτυχές των σαρωτικών παρεμβάσεων, οι «αποκλίσεις με τα συναρμόδια υπουργεία είναι ελάχιστες», όπως επισημαίνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

 
Συνολικά ο ΟΟΣΑ στην έκθεση του καταγράφει 329 προτάσεις για το άνοιγμα των αγορών σε τρόφιμα, λιανικό εμπόριο, οικοδομή και τουρισμό. Μεταξύ αυτών είναι η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για να ανοίγουν τα καταστήματα όλες τις Κυριακές του χρόνου. Αυτή η εξέλιξη -που προετοιμάζεται μεθοδικά και εφαρμόζεται σταδιακά-  θα επιφέρει ανεπανόρθωτο πλήγμα στους εμποροϋπάληλλους και τους μικρούς καταστηματάρχες.

 
Ο ΟΟΣΑ προτείνει την επέκταση της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος πέραν των 5 ημερών που ισχύει σήμερα, κάτι που θα βοηθήσει μεγάλες εταιρείες στα γαλακτοκομικά να κάνουν εισαγωγές σε βάρος των μικρών κτηνοτρόφων και των μικρών παρασκευαστών. Η πρόταση αυτή προκαλεί και ενδοκυβερνητικές τριβές καθώς φαίνεται πως συγκρούονται διαφορετικά συμφέροντα εταιρειών.  

Προτείνει επίσης την άρση οποιωνδήποτε υφιστάμενων περιορισμών στην πώληση ψωμιού από κατεψυγμένη ζύμη, καθώς, όπως αναφέρει, «δε διαφέρει στη γεύση και στην όψη» από το φρέσκο ψωμί. Και τα δύο αυτά ζητήματα, ενισχύουν τη διείσδυση μονοπωλίων των κλάδων σε βάρος κυρίως των όποιων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, αφού θα συμπιεστεί η τιμή της πρώτης ύλης.


Για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και άλλα σκευάσματα προτείνεται η ελεύθερη πώληση και εκτός φαρμακείων, στα ράφια των σούπερ μάρκετ και άλλων πολυχώρων. Ζήτημα ανοίγει και για τα συνταγογραφούμενα, με τη λειτουργία φαρμακείων ως σημείων πώλησης σε τέτοιους πολυχώρους, ενισχύοντας τους μονοπωλιακούς ομίλους. 

Στον τομέα του Τουρισμού, προτείνονται μια σειρά παρεμβάσεις στην κατεύθυνση απελευθέρωσης, όπως στην έκδοση αδειών ξενοδοχείων, στη δυνατότητα λειτουργίας τουριστικών μαρίνων ακόμη και γειτονικά σε εμπορικά ή αλιευτικά λιμάνια, άρση εμποδίων στην αποβίβαση και επιβίβαση τουριστών από κρουαζιερόπλοια, κ.α.

Η πλειάδα των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» που «συνιστά» ο ΟΟΣΑ περιλαμβάνει, επίσης, την κατάργηση των «εισφορών υπέρ τρίτων», οι οποίες αποτελούν πηγή εσόδων για ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ, άρση απαγόρευσης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, διαμόρφωση «ανοιχτών γραμμών από τα ταμεία της ΕΕ για τη βελτίωση των μεταφορικών δικτύων, τα οποία θα λυμαίνονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι κ.ά. 

Από το 902.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου