Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Μήνυμα ότι τα βάρβαρα μέτρα που προωθούνται στην Ελλάδα και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της λυκοσυμμαχίας δεν έχουν ημερομηνία λήξης


Αντ. Σαμαράς: Παρουσίασε στο Ευρωκοινοβούλιο τις 
αντιλαϊκές προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας 
 
 
Μήνυμα ότι τα βάρβαρα μέτρα που προωθούνται στην Ελλάδα και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της λυκοσυμμαχίας δεν έχουν ημερομηνία λήξης, έστειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, παρουσιάζοντας στο Ευρωκοινοβούλιο τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κάτω από το σύνθημα της «τόνωσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης», δεσμεύτηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συμβάλει στην υλοποίηση όλης της αντιλαϊκής στρατηγικής της ΕΕ, για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Ο στόχος αυτός εξυπηρετείται από τη στρατηγική «Ευρώπη 2020», η οποία θα αναθεωρηθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2014 προς ακόμη σκληρότερη για τους λαούς κατεύθυνση, αλλά και μια σειρά αντιλαϊκές συμφωνίες όπως το «Σύμφωνο για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση» και το νέο «Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο» που θα λειτουργούν ως μνημόνια διαρκείας για όλους τους λαούς. 

Άλλωστε από την 1η Γενάρη ισχύει ενισχυμένη 
δημοσιονομική επιτήρηση για όλα τα κράτη-μέλη.

Επίσης, ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε ως προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας την ενίσχυση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, αλλά και μια κοινή θαλάσσια πολιτική που θα δώσει τη δυνατότητα στα ευρωπαϊκά μονοπώλια να εκμεταλλευτούν τον ενεργειακό πλούτο των κρατών-μελών.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα παραδέχθηκε ότι λόγω των σκληρών μέτρων το βιοτικό επίπεδο του λαού μειώθηκε κατά 38% αυτά τα έξι χρόνια, ενώ δεν παρέλειψε να διαφημίσει τα «επιτεύγματα» αυτής της βαρβαρότητας, όπως η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.


«Η Ελλάδα δοκιμάστηκε, αλλά άντεξε και τώρα αλλάζει ριζικά, ξεπερνά τα προβλήματά της, μπαίνει στο δρόμο της εξυγίανσης και της ανάκαμψης», σημείωσε χαρακτηριστικά, πανηγυρίζοντας για λογαριασμό της εγχώριας πλουτοκρατίας. Πάντως διαμήνυσε ότι τα μέτρα δεν θα έχουν τέλος αφού, όπως είπε, «διανύσαμε μεγάλη απόσταση, αλλά έχουμε ακόμη δρόμο, έχουμε να κάνουμε ακόμη πολλά».

Ενισχύοντας τον αποπροσανατολισμό του λαού, έκανε λόγο για «λάθη» που υπήρχαν στο πρώτο πρόγραμμα «στήριξης», όπως ο πολλαπλασιαστής που υποτίμησε την ύφεση.

Έμφαση έδωσε και στην προσπάθεια χειραγώγησης των λαών, ενόψει των ευρωεκλογών, μέσα από τη δημιουργία ψευδαισθήσεων ότι θα υπάρξει φως στο τούνελ. Όπως είπε, οι πολίτες «δεν πρέπει να ψηφίσουν με την πικρή γεύση της κρίσης, αλλά με την ελπίδα ότι η κρίση ξεπεράστηκε».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, χαιρέτισε τις αντιλαϊκές προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, τονίζοντας πως θα συμβάλουν «ώστε η Ευρώπη να γίνει ισχυρότερη». Επίσης και αυτός έδωσε βάρος στον εγκλωβισμό των λαϊκών συνειδήσεων στη λογική του ευρωμονόδρομου, καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις να εξηγήσουν στις ευρωεκλογές γιατί «τώρα χρειαζόμαστε περισσότερο παρά ποτέ την Ευρώπη», ενώ παράλληλα κατέφυγε στην αντιδραστική θεωρία των δύο άκρων μιλώντας για «άνοδο του εξτρεμισμού».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, έδωσαν συνέντευξη τύπου. Αναφερόμενος στα νέα παζάρια με την τρόικα, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί αύξηση των φόρων και μείωση των συντάξεων, αναμασώντας την καραμέλα περί «κόκκινων γραμμών». Στην απάντησή του υποστήριξε ότι τα επόμενα μέτρα θα είναι διαρθρωτικά και όχι δημοσιονομικά. 

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών, σε περίπτωση που η ΝΔ αναδειχθεί δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές, επισήμανε πως «ελπίζει και πως θα κάνει τα πάντα ώστε οι εκλογές να γίνουν το 2016».

Ο Μάρτιν Σουλτς συνεισέφερε και αυτός στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού του ελληνικού λαού, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται περισσότερη «λογοδοσία» της τρόικας.

 

1 σχόλιο: