Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

"Η απάντηση πρέπει να δίνεται καθημερινά εκεί που τους πονάει..."

Εκεί που τους πονάει*

Η χτεσινή επίθεση στο ταξικό κίνημα από τις δυνάμεις της κρατικής καταστολής με άμεση κυβερνητική εντολή δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Είχε προαναγγελθεί, καθώς η κυβέρνηση γνωρίζει πως όλο και περισσότερο θα βρίσκεται αντιμέτωπη με το ταξικό κίνημα, με το σύνολο των λαϊκών δυνάμεων που συνειδητοποιούν πως όχι μόνο δεν έχουν τέλος τα βάσανα, αλλά βρίσκονται απέναντι σε μια συνολική επίθεση, με στόχο το τσάκισμα των δικαιωμάτων για την ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών.

Όσο ο ανταγωνισμός των μονοπωλίων αυξάνεται, όσο οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις οξύνονται και όσο η ανάκαμψη του ενός γίνεται βραχνάς για τα κέρδη του άλλου, τόσο η επίθεση στην εργατική τάξη θα γίνεται πιο έντονη. 

 

Η επίδειξη δύναμης στις ταξικές δυνάμεις δεν είναι απλή συνέχεια του χτυπήματος στο Μετρό και της απαγόρευσης στους αγρότες να συγκεντρωθούν εκεί που θέλουν. Είναι στοχευμένη επίθεση σ' αυτούς που οι καπιταλιστές αναγνωρίζουν σαν πραγματικό αντίπαλο.


Γελιούνται, βέβαια, αν πιστεύουν ότι έτσι θα γονατίσουν τους απροσκύνητους, αυτό όμως δεν τους αποτρέπει από το να επιχειρήσουν ξανά τέτοια χτυπήματα.

Οπως και να 'χει το χτεσινό χτύπημα 
συνιστά ποιοτικό βήμα στην καταστολή.

Η συγχορδία της αστικής προπαγάνδας κλιμάκωσε καιρό πριν τη φιλολογία περί βίας και ανοιχτά πλέον παρουσιάζει το εργατικό κίνημα σαν το πραγματικό πρόβλημα για την ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών. Κρύβουν έτσι το γεγονός ότι η καπιταλιστική κρίση καταστρέφει κεφάλαια είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει απέναντι ισχυρό εργατικό κίνημα.

Επιχειρώντας χτύπημα στο ταξικό κίνημα θέλουν να προλάβουν εκείνη τη συνείδηση που αναπτύσσεται ενάντια στις ίδιες τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής. Η αστική τάξη, δηλαδή, δεν ξεχνά στιγμή ποιος είναι ο αντίπαλος που απειλεί την ιδιοκτησία και την εξουσία της. Στην κλιμάκωση της επίθεσής της αξιοποιεί κάθε πρόσφορο - άτιμο μέσο. Διόλου τυχαίο ότι χτες πριν ακόμα χτυπήσουν τα ΜΑΤ είχε οργιάσει ηλεκτρονικά όλο το χαφιεδολόι που το τελευταίο διάστημα έχει βγει στον ιντερνετικό αφρό, για να αποδείξει στην εργατική τάξη πως εχθρός της δεν είναι οι καπιταλιστές αλλά οι κομμουνιστές.

Στην πολυεπίπεδη επίθεση η απάντηση δίνεται ήδη στο δρόμο. Δεν φτάνει. Ο βαθμός οργάνωσης πρέπει να ανέβει. Και πρέπει να ανέβει με όρους εντονότατης ταξικής αντιπαράθεσης, δηλαδή έτσι ακριβώς που μόνο οι κομμουνιστές ξέρουν να οργανώνουν αυτήν τη μάχη. Με κομμουνιστική συνείδηση, δηλαδή, κάνοντας πράξη όχι γενικά κι αόριστα το δίκιο του εργάτη, αλλά οργανώνοντας την πάλη συγκεκριμένα έτσι που να υπηρετεί το δικαίωμα της εργατικής τάξης, να ανατρέψει τους εκμεταλλευτές της. Εδώ θα κριθούν όλα.

  
Η απάντηση πρέπει να δίνεται καθημερινά εκεί που τους πονάει: 

Στην επιτυχία της απεργίας των ναυτεργατών, στην επιτυχία της απεργίας στην Υγεία, με πολύ περισσότερους στο πλευρό των αγροτών. Στις κοινές διαδηλώσεις επιβατών και εργαζομένων στις μεταφορές. Στην ενίσχυση με κάθε μέσο και τρόπο της λαϊκής ενότητας και συμμαχίας σε κάθε μέτωπο που ανοίγεται. Μπροστά η μάχη για τη Συλλογική Σύμβαση, η μάχη για το εισόδημα, για την κατάργηση των φόρων.*

Μπροστά η μάχη για να μπαίνει κάθε δυνατό εμπόδιο στην εφαρμογή αυτής της άγριας αντιλαϊκής πολιτικής, για να απονομιμοποιείται καθημερινά στις λαϊκές συνειδήσεις, για να ενισχύεται η ανυπακοή, να έρχεται πιο κοντά η ανατροπή.

  *  "Δια του Τύπου"  Ριζοσπάστης, Πέμπτη 31 Γενάρη 2013
** Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ "Μάχη για το εργατικό εισόδημα",  
Ριζοσπάστης, Τετάρτη 30 Γενάρη 2013.

"...Δεν κάνουμε πίσω. Συνεχίζουμε με το κεφάλι ψηλά"


 

Κάτω από την άμεση, μαχητική και αποφασιστική απάντηση των εργαζομένων και του λαού, χθες με τη συγκέντρωση στη ΓΑΔΑ, σήμερα με την κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στα δικαστήρια της Ευελπίδων, αλλά και με την αλληλεγγύη που συνεχίζει να φτάνει απ' όλη την Ελλάδα, πέφτει στο κενό η προσπάθεια της συγκυβέρνησης να προβοκάρει τον αγώνα των εργαζομένων.

 
Ελεύθεροι αφέθηκαν στις 12 το μεσημέρι οι 35 συνδικαλιστές που οδηγήθηκαν στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Προηγούμενα είχαν παραπεμφθεί να δικαστούν στο αυτόφωρο, με την κατηγορία της «παράνομης παραμονής σε δημόσιο χώρο», ωστόσο η δίκη αναβλήθηκε για τις 12 Φλεβάρη, καθώς δεν είχαν προσέλθει οι μάρτυρες κατηγορίας.

Δεν παραπέμφθηκαν με την κατηγορία της «διακεκριμένης φθοράς», καθώς κάθε ώρα που περνάει αποκαλύπτεται ότι αυτή η κατηγορία δε θα μπορούσε να στοιχειοθετηθεί με τις στημένες φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

   
Φτάνοντας στην πύλη των δικαστηρίων οι 35 συνδικαλιστές, ένωσαν τις φωνές τους, τα συνθήματά τους και τις υψωμένες τους γροθιές με τους συγκεντρωμένους της ιδιαίτερα μαζικής και δυναμικής κινητοποίησης, που πραγματοποιούσε από το πρωί το ΠΑΜΕ στην Ευελπίδων.

 

Γ. Πέρρος: Συνεχίζουμε με το κεφάλι ψηλά!

Ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και ένας από τους 35 συλληφθέντες συνδικαλιστές, μιλώντας από το μικρόφωνο στους συγκεντρωμένους, σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να προβοκάρει, να βρωμίσει τον αγώνα μας, έπεσε στο κενό. Της θυμίζουμε ότι έχει να κάνει με τους χιλιάδες εργαζόμενους σε όλη τη χώρα και όχι με αυτούς που ήρθαν σήμερα εδώ να στηρίξουν τον αγώνα μας, έναν αγώνα που θα τον φτάσουμε μέχρι το τέλος.
Συνεχίζουμε με το κεφάλι ψηλά, δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. 
Τώρα μας περιμένει ο εργατόκοσμος, να πάμε να τον βρούμε, να μιλήσουμε μαζί του, να τον βάλουμε στη μάχη.  Συνεχίζουμε!»

"Η προσπάθεια της κυβέρνησης να προβοκάρει τον 
αγώνα των εργαζομένων έπεσε στο κενό"  902.gr

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Στις 8 το πρωί, στο Πεδίον του Άρεως, η εργατική τάξη δίνει τη δική της απάντηση.


Στο ταξικό μίσος με το οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την εργατική τάξη, απαντάμε με γενικό ξεσηκωμό σε λίγες ώρες, στις 8 το πρωί στο Πεδίον του Αρεως.

Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη. Η εργατική τάξη δίνει τη δική της απάντηση.


Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό (video) όσα έγιναν σήμερα από τη στιγμή της άγριας επίθεσης καταστολής σε βάρος συγκεντρωμένων εργατών στο υπουργείο, μέχρι και τη διαδήλωση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. 



ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΜΙΛΑ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ

Αν περνάει στ' αλήθεια από το μυαλό της κυβέρνησης και της τάξης που υπηρετεί ότι με συλλήψεις, με ρόπαλα και ΜΑΤ θα γονατίσει τους εργάτες και το ταξικό τους κίνημα, είναι πραγματικά βαθιά γελασμένοι.

Στο τέλος θα μιλήσουν οι εργάτες!

Σε λίγες ώρες κιόλας, ενωμένοι θα δείξουν την ταξική αλληλεγγύη τους.
Σε λίγες ώρες, το πρωί στις 8, η καρδιά της εργατικής τάξης χτυπά στο Πεδίον του Άρεως.
Οι εργαζόμενοι, οι γυναίκες και τα παιδιά τους δείχνουν την αλληλεγγύη τους στους συλληφθέντες εργάτες που είναι μέσα στη ΓΑΔΑ γιατί διαμαρτυρήθηκαν για την πρόκληση του υπουργού των αφεντικών που είπε πως ότι έχουν κερδίσει οι εργάτες είναι προϊόν ρουσφετιών.

Ό,τι κέρδισαν οι εργάτες το κέρδισαν με το μόχθο τους και το αίμα τους...

Η πρόκληση θα απαντηθεί.

 Από το 902.gr

«Με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση»



Έξω από τη ΓΑΔΑ έφτασε η μαζική και δυναμική πορεία των εργαζομένων, η οποία συνεχώς πληθαίνει. Απαιτούν την άμεση απελευθέρωση όλων των προσαχθέντων. Μεταξύ αυτών που οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ είναι και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης.

Στις 4 το απόγευμα στο χώρο έφτασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία συναντήθηκε με τον Αττικάρχη, ενώ αυτήν την ώρα συνομιλεί με τους προσαχθέντες συνδικαλιστές. Νωρίτερα πραγματοποίησαν παρέμβαση στη ΓΑΔΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης και ο Γιώργος Τούσσας, ευρωβουλευτής του Κόμματος.

Δείτε ΕΔΩ βίντεο από τη συγκέντρωση έξω από τη ΓΑΔΑ

Οι συγκεντρωμένοι καταγγέλλουν την τρομοκρατία της κυβέρνησης,  η οποία απέναντι σε κάθε κινητοποίηση των εργαζομένων παρατάσσει τις δυνάμεις καταστολής.
Νωρίτερα, συντεταγμένοι με αλυσίδες βγήκαν από το Υπουργείο Εργασίας οι δεκάδες συνδικαλιστές που έχουν προσαχθεί από την αστυνομία, εν μέσω δυναμικής συγκέντρωσης των εργαζομένων.

Στην είσοδο του Υπουργείου Εργασίας και παρά τις συνεχείς απρόκλητες επιθέσεις, τη χρησιμοποίηση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης από την αστυνομία, συνεχίστηκε για ώρα η δυναμική συγκέντρωση των εργαζομένων καταγγέλοντας την προσπάθεια τρομοκράτησης από την κυβέρνηση που θέλει να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου στη χώρα, πριν εξελιχθεί σε μια μαζική και μαχητική διαδήλωση προς την ΓΑΔΑ.

Τουλάχιστον 8 τραυματίες από την επίθεση των ΜΑΤ

Υπάρχουν τουλάχιστον 8 τραυματίες από την άγρια και απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων των ΜΑΤ έξω από το Υπουργείο. Από τον Ευαγγελισμό αποχώρησε ένας τραυματίας χτυπημένος κάτω από το μάτι, αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Εκεί οδηγήθηκαν επίσης άλλοι 3 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων κοπέλα με χτύπημα στο κεφάλι από ασπίδα των ΜΑΤ και ένας διαδηλωτής με αναπνευστικά προβλήματα. Στον Ερυθρό Σταυρό, όπου μεταφέρθηκαν άλλοι 4 τραυματίες, εκ των οποίων οι 2 με χτυπήματα στο κεφάλι, βρίσκεται μεταφέροντας την αλληλεγγύη του ΚΚΕ ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Γκιόκας.

Σε μία ακόμα απαράδεκτη και προκλητική ενέργεια, ασφαλίτες "μπούκαραν" στον Ερυθρό Σταυρό, στο χώρο εξετάσεων που βρίσκονταν οι τραυματισμένοι διαδηλωτές και ζητούσαν ταυτότητες κτλ. Κάτω από την άμεση και έντονη αντίδραση συναδέλφων και συγγενών των τραυματιών, του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Γκιόκα, αλλά και εργαζομένων του νοσοκομείου, οι ασφαλίτες αναγκάστηκαν να φύγουν.

Τα μέλη του ΠΑΜΕ, ταξικών Ομοσπονδιών και σωματείων, που κατέλαβαν συμβολικά γραφείο του 8ου ορόφου του υπουργείου, απαιτώντας συνάντηση με τον υπουργό καταγγέλουν τις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, ο οποίος ισχυρίστηκε με απύθμενο θράσος ότι το ασφαλιστικό σύστημα οικοδομήθηκε στη βάση των πελατειακών σχέσεων. Απαντούν με το σύνθημα: 

«Δεν είμαστε πελάτες, είμαστε εργάτες και 
στα αφεντικά δεν κάνουμε τις πλάτες».

Οι συνδικαλιστές κατέβηκαν συντεταγμένα με συνθήματα, από τον 8ο όροφο, όμως ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις τους έχουν «εγκλωβίσει» μέσα στη στοά του Υπουργείου.
Έξω από το υπουργείο Εργασίας βρίσκονται συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι καταγγέλλοντας την προσπάθεια τρομοκράτησης του εργατικού λαϊκού κινήματος και όλων των εργαζομένων.

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, με παρέμβασή του, έθεσε το αίτημα στον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης να συναντηθεί μια αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων με τον υπουργό Εργασίας, αίτημα, το οποίο μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει δεκτό.

Παρά τους προπηλακισμούς που δέχθηκαν από την ασφάλεια του Γιάννη Βρούτση, οι συγκεντρωμένοι παρέμεναν στον 8ο όροφο, απαιτώντας συνάντηση με τον υπουργό, και βροντοφώναζαν συνθήματα όπως 

«Με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», 

«Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη». 902.gr

ΚΚΕ: Καταγγέλλει την ωμή βία των ΜΑΤ, 
τους τραυματισμούς, τις συλλήψεις και 
προσαγωγές συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ

Την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων απαιτεί το ΠΑΜΕ

 Δηλώσεις της Αλ.Παπαρήγα από τη ΓΑΔΑ: 
"Ο λαός έχει τη δύναμη να κάνει στην μπάντα την κρατική καταστολή"

Προκλητικές δηλώσεις Κεδίκογλου-Βρούτση
 για να δικαιολογήσουν την άγρια επίθεση των ΜΑΤ

«Δεν είμαστε πελάτες, είμαστε εργάτες και στα αφεντικά δεν κάνουμε τις πλάτες»

«Κατάληψη» στο υπ. Εργασίας από δυνάμεις του ΠΑΜΕ 
που απαιτούν συνάντηση με τον Γ. Βρούτση.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΤΙΣ ΘΡΑΣΥΤΑΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 
ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ 


Δυναμική και άμεση η αντίδραση του ΠΑΜΕ στις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, ο οποίος ισχυρίστηκε με απύθμενο θράσος ότι το ασφαλιστικό σύστημα οικοδομήθηκε στη βάση των πελατειακών σχέσεων. 
Απαντούν με το σύνθημα «Δεν είμαστε πελάτες, είμαστε εργάτες, και στα αφεντικά δεν κάνουμε τις πλάτες».

Εδώ και λίγη ώρα μέλη του ΠΑΜΕ, ταξικών Ομοσπονδιών και Σωματείων έχουν «καταλάβει» τον 8ο όροφο του Υπουργείου Εργασίας, στη Σταδίου, και παρά τους προπηλακισμούς που δέχθηκαν από την ασφάλεια του Γιάννη Βρούτση, παραμένουν εκεί και απαιτούν συνάντηση με τον υπουργό.

Βροντοφωνάζουν συνθήματα όπως «Με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη».

Έντονη είναι η αστυνομική παρουσία στον 8ο όροφο του υπουργείου Εργασίας, για να αντιμετωπιστεί ο εχθρός-εργάτης.  Από 902.gr

Βάλτε τέλος στο έγκλημα*
 
Το τελειωτικό χτύπημα σε συντάξεις και παροχές με στόχο την ισοπέδωσή τους προς τα κάτω, στη σύνταξη-φιλοδώρημα και χωρίς άλλες παροχές, εξήγγειλε χτες ο υπουργός Εργασίας στα πλαίσια ενοποίησης των τομέων ασφάλισης στα υπάρχοντα Ταμεία κύριας Ασφάλισης. 

Ο υπουργός Εργασίας με το «θράσος του ληστή», κατηγορεί τους επί δεκαετίες ληστευόμενους εργαζόμενους από τις κυβερνήσεις, τους μεγάλους επιχειρηματίες και τις τράπεζες, που ρήμαξαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων, ότι οι συντάξεις και οι όποιες παροχές είχαν οι εργαζόμενοι, ήταν αποτέλεσμα «πελατειακών αντιλήψεων». 

Οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα η νέα γενιά πρέπει να εξεγερθούν, προκειμένου να βάλουν τέλος σ' ένα συνεχές έγκλημα που γίνεται σε βάρος τους. Στόχος της κυβέρνησης και της ΕΕ ήταν και είναι ένας: Να μην έχουν στοιχειώδη ασφάλιση και παροχές και αντί για σύνταξη, να παίρνουν επίδομα στα βαθιά γεράματα. 

Μέχρι εδώ η κοροϊδία και τα ψέματα.

 * Ριζοσπάστης, Πρώτη σελίδα, Τετάρτη 30 Ιανουαρίου.

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Το "όλοι για έναν και ένας για όλους" ισχύει για το εργατικό και για το αγροτικό κίνημα»

 Ακλόνητοι οι Θεσσαλοί αγρότες
 στο μπλόκο του κόμβου της Νίκαιας
 
Εξαπλώνονται οι κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα
 
Μήνυμα αγωνιστικού θάρρους απέναντι στην αυταρχική - τρομοκρατική στάση που επιδεικνύει έναντι του αγωνιζόμενου λαού η τρικομματική συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, στέλνουν οι αγρότες της Θεσσαλίας που, για δεύτερη μέρα, την Τρίτη, παρέμειναν στο μπλόκο που έχουν στήσει, με εκατοντάδες τρακτέρ, στον κόμβο της Νίκαιας.
 
Οι αγωνιζόμενοι αγρότες, όχι μόνο δεν υποχώρησαν ρούπι από τις θέσεις τους, όπως τους ζητούσε η αστυνομία για λογαριασμό της κυβέρνησης και εύχονταν και ανέμεναν πολλοί δεδηλωμένοι εχθροί και «άσπονδοι» φίλοι τους, αλλά έκαναν ένα ακόμα βήμα μπροστά, ενισχύοντας το μπλόκο με νέα τρακτέρ....
 

...Κουράγιο και δύναμη από τη συμπαράσταση κι αλληλεγγύη στον αγώνα τους

Δικό τους αγώνα θεωρούν τον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς οι εργαζόμενοι της περιοχής, όπως δηλώνεται στην ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, το οποίο έχει καλέσει τα εργατικά σωματεία και της λαϊκές επιτροπές αγώνα να σταθούν, αγωνιστικά, στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών. 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΕΚΛ, ανάμεσα στα άλλα, επισημαίνει: «Ο αγώνας των φτωχών αγροτών είναι και αγώνας της εργατικής τάξης, ενάντια στην βάρβαρη ταξική πολιτική με αντιμονοπωλιακούς στόχους πάλης και αιτήματα, με αλληλεγγύη. Η αιτία των προβλημάτων είναι κοινή και επομένως οι αγώνες μας πρέπει να έχουν την υποστήριξη του ενός με του άλλου. Το "όλοι για έναν και ένας για όλους" ισχύει για το εργατικό και για το αγροτικό κίνημα.»

 Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι ανακοινώσεις εργατικών σωματείων, ενώ καλέσματα εργατικής αλληλεγγύης στην πάλη των αγροτών απευθύνουν οι Γραμματείες του ΠΑΜΕ στους Θεσσαλικούς νομούς.

Μάχιμη συμπαράσταση εκφράζει και η σπουδάζουσα νεολαία 

Στην ανακοίνωση του Συντονιστικού Σχολείων Λάρισας, ανάμεσα στα άλλα σημειώνεται: «Είμαστε παιδιά λαϊκών οικογενειών, οι γονείς μας είναι εργαζόμενοι, φτωχοί αγρότες και μικροί επαγγελματίες. Η επίθεση που δεχόμαστε εμείς η νέα γενιά, η μελλοντική βάρδια εργαζομένων, αγροτών και μικροεπαγγελματιών, είναι ενιαία σε όλους. Οι φτωχοί αγρότες για ακόμη μια φορά συντονισμένα, οργανωμένα υψώνουν το κεφάλι και αντιστέκονται στην κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση που κλέβουν τον ιδρώτα τους. Είμαστε στο ίδιο στόχαστρο της κυβέρνησης, της ΕΕ και της πλουτοκρατίας, άρα πρέπει να βρισκόμαστε και στο ίδιο μετερίζι του αγώνα. Είναι αγώνας ενάντια στους ίδιους που μας κλέβουν το βιβλίο και υψώνουν εμπόδια στη μόρφωσή μας που έχει καταντήσει προνόμιο για τους έχοντες και κατέχοντες. Είναι αγώνας ενάντια σ' αυτούς που μας θέλουν αυριανούς δούλους των 300 ευρώ και άνεργους.»  

Το ΚΚΕ στο πλευρό τους

Από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των αγωνιζόμενων φτωχών αγροτών στάθηκε το ΚΚΕ και σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Λάρισας του Κόμματος, ανάμεσα στα άλλα αναφέρει: «Οι αγρότες μπορούν σήμερα βαθύτερα να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να βγουν νικητές στον αγώνα τους στο βαθμό που νικητής θα βγαίνει συνολικά ο λαός, παλεύοντας σε κοινά αιτήματα έχοντας καθαρό ότι απέναντί τους έχουν αποφασισμένους και ενωμένους τους πλουτοκράτες της χώρας, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους, την ΕΕ. 


Ο αγώνας δεν είναι εύκολος. Απαιτεί οργάνωση και πειθαρχία, μαζικότητα και αποφασιστικότητα, θυσίες και υπομονή.»  Και επισημαίνει: «Στα μπλόκα του αγώνα οι νέοι αγρότες να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη να διαχωρίσουν τη θέση τους απ' τα κόμματα της κυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), να μην υποκύψουν στις παραπλανητικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν με διαπραγματεύσεις για την ΚΑΠ, μέσα στην ΕΕ. Να θυμηθούν ότι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες ήταν απέναντί τους όλα τα προηγούμενα χρόνια, είτε ήταν ενταγμένοι στη ΝΔ είτε στο ΠΑΣΟΚ. Και κυρίως να καταλάβουν το ρόλο της Χ.Α. που είναι εχθρός τους... 

Οι αγρότες έχουν πολιτικό στήριγμα στον αγώνα τους, στο ΚΚΕ, το Κόμμα που δεν τους κορόιδεψε, δεν τους πρόδωσε ποτέ»... Όλο το άρθρο στο 902. gr


 

"...μέτρο πάντων η πράξη"

 Ανοιχτά όλα τα μέτωπα * 

Τα πανηγύρια της κυβέρνησης, 
ότι έχει την κοινωνία στο πλευρό της, 
διαψεύδονται στην πράξη.


Πριν ακόμα κλείσει - με επιστράτευση - το μέτωπο στις συγκοινωνίες, άνοιξε το μέτωπο με τους αγρότες. Και πριν ακόμα βγουν οι αγρότες στο δρόμο, έχουν κηρύξει απεργία οι ναυτεργάτες, ανάλογη απόφαση έχουν πάρει και στη ΔΕΗ, ενώ σε εξέλιξη είναι οι διεργασίες για την πανεργατική απεργία του Φλεβάρη.

 

Βάλε από κοντά την αγριάδα που κυκλοφορεί στις εφορίες, όπου οι άνθρωποι δεν έχουν να πληρώσουν, στα συσσίτια, όπου καταφεύγουν όσοι δεν έχουν να φάνε, μέσα στα σπίτια, όπου έγινε μόνιμο ένδυμα η κουβέρτα καθώς τα καλοριφέρ δεν άναψαν φέτος.


Ποια κοινωνία, λοιπόν, έχει μαζί της η κυβέρνηση; Εκτός κι αν «κοινωνία» είναι οι δικαστές που τρέχουν κυριακάτικα να βγάλουν κατά παραγγελία αποφάσεις ενάντια στους εργάτες, εκτός κι αν «κοινωνία» είναι οι αστυνόμοι που γράφουν υπερωρίες και νυχτερινά παντού όπου το κράτος των καπιταλιστών τους καλεί. Αυτοί, όμως, δεν είναι «κοινωνία», είναι μόνο υπηρέτες των μηχανισμών του αστικού κράτους.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως η κυβέρνηση κι όλος ο μηχανισμός που τη στηρίζει κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να διαμορφώσουν μια συνείδηση αν όχι συναίνεσης, τουλάχιστον ανοχής της κυβερνητικής πολιτικής. Οι ίδιες οι ερωτήσεις που βάζουν στα διάφορα γκάλοπ καθορίζουν και τις απαντήσεις. Παρ' όλα αυτά την κοινωνία δεν την έχουν μαζί τους.


Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερο βάρος στον προπαγανδιστικό μηχανισμό της. Σχεδιάζει προπαγανδιστικά κάθε επίθεση πριν την εξαπολύσει. Παρ' όλα αυτά η προπαγάνδα της είναι αντιμετωπίσιμη για έναν απλό λόγο: Γιατί μέτρο πάντων είναι η πράξη. Οταν δηλώνει ότι επιτρέπονται οι κινητοποιήσεις «εντός της νομιμότητας» οι πάντες καταλαβαίνουν πως απαγορεύεται κάθε κινητοποίηση. 


Οταν ζητά σεβασμό στη Δικαιοσύνη οι πάντες μπορούν να δουν τον δικαστή που δικάζει κυριακάτικα. Κι όταν ορίζει ότι αποδεκτά αιτήματα είναι αυτά που δεν ανατρέπουν τις συμφωνίες με την τρόικα οι πάντες καταλαβαίνουν πως δεν υπάρχουν τέτοια αιτήματα.

Καθώς στο πεδίο της πράξης η κυβερνητική πολιτική είναι υποχρεωμένη να ηττηθεί, το βάρος ρίχνεται στην εξασφάλιση συμμαχιών που να επιτρέπουν ιδεολογική ηγεμονία στην αστική τάξη. Αυτά που εμφανίζονται ως λαϊκά αιτήματα για «πολιτική σταθερότητα» και «κοινωνική ειρήνη», είναι υποβολή συνείδησης που υποστηρίζεται και από δυνάμεις που τυπικά αντιπολιτεύονται τη σημερινή κυβέρνηση.

Σ' αυτό το πεδίο τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για τις αγωνιζόμενες δυνάμεις του λαϊκού κινήματος καθώς οι καπιταλιστές προς το παρόν έχουν εξασφαλίσει ότι όχι μόνο η κυβέρνηση προωθεί τις επιλογές τους αλλά και ότι άλλες δυνάμεις που τυπικά εμφανίζονται στην αντιπολίτευση οργώνουν τα μυαλά των ανθρώπων έτσι που να παραμένουν «φιλήσυχα». 

Οι προειδοποιήσεις Τσίπρα περί «κοινωνικής έκρηξης» φέρνουν απ' το παράθυρο την ανάγκη «ομαλότητας» και βεβαιώνουν πως τα περί ανατροπής δε χρησιμοποιούνται πια ούτε για εσωτερική κατανάλωση. Αντίθετα, φέρνουν απ' την πόρτα πια μια νέα εκδοχή του «σ' ευχαριστούμε Αμερική που υπάρχεις». Τα συγχαρητήρια από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, που μετρά τον Τσίπρα στους συνετούς του συστήματος, δεν έπεσαν από τον ουρανό...

Για την εργατική τάξη τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Απέχουν, όμως, κι απ' το να 'ναι μόνο μαύρα. Στους μέχρι τώρα αγώνες καταγράφονται θετικές διεργασίες παράλληλα με την ανάγκη οι αγώνες αυτοί να αποκτήσουν άλλο προσανατολισμό, να οδηγούν σε ρήξη και ανατροπή.

 

Η παρουσία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, η διαρκώς εντεινόμενη παρέμβασή τους, βεβαιώνει πως μπορούν να μείνουν στα χαρτιά και τα σχέδια για συναίνεση και οι πράξεις υποταγής.

* "Δια του Τύπου" Ριζοσπάστης, Τρίτη 29 Γενάρη 2013.
 

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

"Ο λαός να πιστέψει στη δύναμή του, να ξεπεράσει αυταπάτες και φόβους"

 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα.

Κάλεσμα στο λαό να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει φιλολαϊκός δρόμος ανάπτυξης, να πιστέψει στη δύναμή του και να ξεπεράσει τους φόβους και τις αυταπάτες, απηύθυνε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα.


Δείτε το βίντεο της συνέντευξης Τύπου

«Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι να συνειδητοποιήσει ο λαός ότι η μαζικότητα των αγώνων, η μαχητικότητα και ταυτόχρονα η συνειδητοποίηση ότι υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης, φιλολαϊκός, εργατικός, λαϊκός, αυτά όλα θα μπορέσουν να τον κάνουν να αντέχει στις όποιες προσωρινές δυσκολίες συναντάει», σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα.

 Τόνισε επίσης ότι «αν είναι κάτι που μπορεί να σηματοδοτήσει την ουσιαστική αλλαγή είναι οι εργαζόμενοι να συνειδητοποιήσουν ότι η αποδέσμευση από την ΕΕ, η μονομερής διαγραφή όλων των συμφωνιών και βεβαίως αποδέσμευση χωρίς μονομερή διαγραφή δε νοείται, η κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής, του πλούτου της χώρας, αυτό σημαίνει ανανέωση για την κοινωνία». 

Αν ο λαός δεν πιστέψει στην εργατική λαϊκή εξουσία, δε θα μπορέσει να ξεπεράσει το φόβο και να πιστέψει ότι θα νικήσει, ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι, και όποιος πιστεύει πως τα μέτρα είναι προσωρινά, επίσης δεν θα μπορέσει να νικήσει...»

Όπως δήλωσε, η Αλέκα Παπαρήγα: «Αν δεν πιστεύεις στην εργατική λαϊκή εξουσία τότε δεν μπορείς να ξεπεράσεις τον φόβο, δεν μπορείς να πιστέψεις ότι θα νικήσεις. (…) 

Όποιος βλέπει π.χ. το μνημόνιο και δεν βλέπει τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, είναι καταδικασμένος να αποτύχει όσο καλή θέληση και προαίρεση να έχει, όσο μαχητικός και να είναι στον απεργιακό αγώνα. Όσες πλατείες αγανακτισμένων και να γεμίσουν. Όση οργή και να εκτοξεύσει κατά της μιας ή της άλλης κυβέρνησης. 

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όποιος πιστεύει ότι τα μέτρα που πάρθηκαν είναι προσωρινά και για όσο διαρκεί η κρίση, επίσης δεν θα μπορέσει να νικήσει...»

(Συνέχεια στο video και στο  902. gr)

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

"...Ο σοσιαλισμός δεν είναι μόνο αναγκαίος και επίκαιρος, αλλά και με αναγκαιότητα εφικτός".




«... η δεισιδαιμονία για το κράτος πέρασε από τη φιλοσοφία στην κοινή συνείδηση της αστικής τάξης κι ακόμα και σε πολλούς εργάτες.  Σύμφωνα με τη φιλοσοφική άποψη, το κράτος είναι η "πραγματοποίηση της ιδέας" ή η βασιλεία του Θεού πάνω στη γη, μεταφρασμένη σε φιλοσοφική γλώσσα, το πεδίο όπου η αιώνια αλήθεια και δικαιοσύνη πραγματοποιούνται ή πρόκειται να πραγματοποιηθούν....Στην πραγματικότητα όμως, το κράτος δεν είναι τίποτ' άλλο παρά ένας μηχανισμός για την καταπίεση μιας τάξης από μιαν άλλη... » (Φ. Ένγκελς, από την εισαγωγή στην εργασία του Κ. Μαρξ "Ο εμφύλιος πόλεμος στην Γαλλία").  

«Ο Ελληνικός Λαός έχει κάνει θυσίες. Τεράστιες θυσίες. Και εξαιρέσεις δεν μπορώ να επιτρέψω. Άλλωστε, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν ανήκουν στις συντεχνίες. Στο Λαό ανήκουν, που έχει το δικαίωμα να τα χρησιμοποιεί και όχι να τον ταλαιπωρούν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Γι' αυτό, ας το καταλάβουν όλοι: Τα λάθη του παρελθόντος δεν θα ξαναγίνουν! Καθαρές κουβέντες!»  Διεμήνυσε ο Αντώνης Σαμαράς ως εκπρόσωπος της αιώνιας αλήθειας στη γη.

Οι ίδιες, φθαρμένες πια από την πολυκαιρισμένη χρήση τους, γνωστές απειλές και ιλιγγιώδεις ανοησίες της αστικής τάξης.  «Ο Ελληνικός Λαός έχει κάνει θυσίες. Τεράστιες θυσίες»... στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει την θεομηνία, με την οποία οι υπερβατικές δυνάμεις  τιμώρησαν την απληστία του. 

Έτσι ο επικεφαλής των εκπροσώπων  της αιώνιας αλήθειας, των υπερβατικών δυνάμεων στη γη"δεν μπορεί να επιτρέψει" την αδικία. Δηλαδή σ' ένα μέρος των εργαζομένων - μια "συντεχνία" προνομιούχων, όπως χαρακτηρίζουν οι ιερείς της πλουτοθρησκείας, κάθε φορά τους εργαζόμενους των διαφόρων κλάδων, όταν αυτοί απεργούν  διεκδικώντας το δικαίωμά τους στη ζωή - να μην  καταβάλλει το μέρος του τιμήματος που τους αναλογεί, για τον εξευμενισμό των τιμωρών υπερβατικών δυνάμεων

 Τι  λέει στο λαό η τρικομματική κυβέρνηση; Αν δεν χορέψεις από μόνος σου, για "χατήρι" μας, το χορό του Ζαλόγγου, θα σε σπρώξουμε εμείς. Το Ζάλογγο δεν το γλυτώνεις!!
 
Έχουν οδηγήσει με την αρπακτικότητά τους, ένα λαό στην απόγνωση και την εξαθλίωση, αλλά αυτό δεν τους φτάνει. Πρέπει να τον πατήσουν κάτω,  και για να το πετύχουν, μαζί με τ' άλλα, από καιρό τσαλαπατούν  και προσβάλουν βάρβαρα και τη νοημοσύνη του. Να θυμηθούμε εδώ, για  άλλη μια φορά,  εκείνο τον Λόρδο Λοντοντέρυ, ο οποίος  το 1866,  ως υπουργός της κυβέρνησης Πάλμερστον στην Άνω Βουλή, σε αγόρευσή του είχε πει: «Οι Έλληνες πρέπει να γίνουν λαός μικρόψυχος ως οι λαοί του Ινδονιστάν, δια να είναι ολιγότερο επικίνδυνοι».
 
Είναι πλέον τέτοια τα ψέματα, οι μωρολογίες,  η υποκρισία και οι απροσχημάτιστες απειλές τους,  που αν δεν έχεις πάρει  δραμαμίνη, δεν μπορείς να τους ακούσεις  χωρίς να νοιώσεις ναυτία. 
Πόσο παραστατικά και καίρια περιγράφει στον Ριζοσπάστη, ο Νίκος Μπογιόπουλος, την διαχρονική υποκρισία και αθλιότητα της αστικής  προπαγάνδας, μπορείται να το διαπιστώσεται διαβάζοντας το άρθρο του, με τίτλο: "«Ουδείς εξαιρείται» από την γκιλοτίνα!"  .

 
Αυτή βέβαια είναι μια πλευρά της σημερινής 
πραγματικότητας, ίσως η πιο επιφανειακή. 

Γιατί, πίσω από τις άμεσες απειλές, που τις υποστηρίζουν με τις γνωστές αστικές προπαγανδιστικές ανοησίες και προκλητικότητα, οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας, ντόπιας  και "εταίρας"*, κρύβεται, αν μπορεί ακόμα να κρύβεται, η καπιταλιστική πραγματικότητα. Το εφιαλτικό, για τους καπιταλιστές,  αδιέξοδο του εμπορευματικού τρόπου παραγωγής. 

Οι καπιταλιστές δεν μπορούν να διαχειριστούν πλέον την εξελισσόμενη κρίση, αν και χρησιμοποιούν τους συνήθεις τρόπους με τους οποίους ξεπεράστηκαν προηγούμενες καπιταλιστικές κρίσεις (Καταστροφή κεφαλαίων, δηλαδή καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων - σταθερό και μεταβλητό κεφάλαιο -  και έτοιμων προϊόντων, καθώς και πιο βαθιά εκμετάλλευση εργαζομένων και αγορών) , γιατί ακριβώς, οι προηγούμενες κρίσεις με το ξεπέρασμά τους, όπως προείδε ο θείος Κάρολος,  προετοίμασαν την τεράστια και αξεπέραστη σημερινή παγκόσμια κρίση.**

Σ'  αυτή την πραγματικότητα, οι εργαζόμενοι είναι άμεση  ανάγκη να διακρίνουν  όλο  το φάσμα των δεινών, που αυτή εγκυμονεί για τους ίδιους και το  λαό γενικότερα.  Έτσι, που να προκύψουν αντίστοιχοι ρυθμοί ανάπτυξης και κάτι πάρα πάνω, της μαζικής συσπείρωσης και του οργανωμένου ταξικού αγώνα τους, με την ραγδαία μέχρι σήμερα εξελισσόμενης σε βάρος τους καπιταλιστική κρίση, ώστε να γίνει δυνατή η θετική προς το ταξικό συμφέρον τους,  έκβασή της. 

Γιατί οι εργαζόμενοι  επιβάλλεται, αλλά και διευκολύνονται  από την οικονομική εξέλιξη, να κατανοήσουν, ότι έχουν από καιρό ωριμάσει οι υλικοί όροι και οι κοινωνικές μορφές που είναι απαραίτητες για τον οικονομικό μετασχηματισμό της κοινωνίας.  Ότι εκεί  που έχει οδηγήσει τους κεφαλαιοκράτες  ο εμπορευματικός  τρόπος παραγωγής,  δεν έχουν άλλη επιλογή  από την ολοένα αναπτυσσόμενη κλίμακα εκμετάλλευσης των εργαζομένων, με την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τη δραστική μείωση των μισθών  κλπ,  με συνέπεια να οδηγείται,  από τα πράγματα,   η αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας  στα όρια της σύγκρουσης

Καμιά πολιτική διαχείρισης του καπιταλισμού δεν μπορεί να αλλάξει αυτή την κατάσταση. Ο καπιταλισμός στο μονοπωλιακό του στάδιο δεν μπορεί να δώσει τίποτα στην εργατική τάξη, αντίθετα θα βαθαίνει διαρκώς την εξαθλίωσή της

Να γιατί ο σοσιαλισμός σήμερα, δεν είναι μόνο  αναγκαίος και 
επίκαιρος, αλλά  και με αναγκαιότητα  εφικτός. 


* "Π. Τόμσεν: Καλεί τον ελληνικό λαό να αποδεχτεί
     αδιαμαρτύρητα τη σφαγή του" 902.gr
** "Τρισδιάστατη Εκτύπωση"