Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

«...έχουμε χρέος και καθήκον να συγκρουστούμε με τη συνεχόμενη και επικίνδυνη κατρακύλα στις συνθήκες της ζωής μας»

Λάρισα: Κινητοποίηση για την κατάργηση των διοδίων*
 

Απαιτώντας να καταργηθούν όλα τα διόδια,  το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ, πραγματοποίησαν κινητοποίηση το πρωί του Σαββάτου, στα διόδια της Λάρισας
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, γυναίκες και αγρότες από όλη τη Θεσσαλία, διεκδικώντας: 
- Να καταργηθούν όλα τα διόδια.  
-Έργα και υποδομές που πρέπει να αναλαμβάνει το κράτος χωρίς να επιβαρύνεται ο λαός και με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος. 
- Δημόσια έργα, λαϊκή περιουσία.  
- Να σταματήσουν τώρα οι διώξεις για όλους εκείνους που παλεύουν για να καταργηθούν τα διόδια αλλά και κάθε δίωξη πρωτοπόρων του λαϊκού κινήματος.
 
Σε ανακοίνωσή τους,  το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Η φοροεπιδρομή σε όλα τα επίπεδα που αντιμετωπίζει η εργατική - λαϊκή οικογένεια συμπληρώνεται αυτές τις μέρες και με νέες αυξήσεις - "φωτιά" στα διόδια. 

Μεγάλοι κερδισμένοι, είτε σε συνθήκες ανάπτυξης είτε σε συνθήκες κρίσης, είναι οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι που θα δουν τα κέρδη τους να πολλαπλασιάζονται γοργά, αφού οι αυξήσεις στα διόδια θα φτάσουν ως και το 62,5% από την αρχή του νέου έτους.


Ταυτόχρονα με την αύξηση των διοδίων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε και νέο πακτωλό χρηματοδότησης πάνω από 8 δισ. ευρώ των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων που λυμαίνονται ορισμένους από τους κεντρικούς οδικούς άξονες.

Η εργατική τάξη της χώρας μας πληρώνει τριπλά. 

Πληρώνει τη χρηματοδότηση της κατασκευής των έργων που γίνονται από ιδιώτες με τη σύμπραξη του κράτους. Ξαναπληρώνει με την αντιλαϊκή φορολογία. Πληρώνει πάλι διόδια για να τα χρησιμοποιεί. (...)

Τα μεγάλα έργα που έγιναν και θα γίνουν δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων, του λαού, αλλά γίνονται για να εξασφαλίζουν τη μεγαλύτερη διασύνδεση της ευρωπαϊκής αγοράς με τη βαλκανική, τη ρωσική και την ασιατική, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κεφαλαίου. 

Γιατί την ίδια στιγμή που κατασκευάζονται με τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού όλα αυτά τα έργα, από την άλλη το υπόλοιπο οδικό δίκτυο και ιδιαίτερα το επαρχιακό καταρρέει. Γιατί απλά δεν είναι μέσα στις προτεραιότητες που επιβάλλουν οι ανάγκες του κεφαλαίου.

Οι εργαζόμενοι, ο λαός μας, μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις πρέπει να απαντήσουν. Να απαντήσουν στις παράτες και στα συνθήματα της "ανάπτυξης" και των επενδύσεων, να ορθώσουν αιτήματα για το δικό τους συμφέρον. Η ανάπτυξη και οι επενδύσεις αφορούν τους μεγάλους επιχειρηματικούς και κατασκευαστικούς ομίλους.

Για τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, η ανάπτυξη σημαίνει νέα φορολογία, ανεργία, κακοπληρωμένη και επιδοτούμενη 5μηνη εργασία με ημερομηνία λήξης χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις και δικαιώματα.

Όλοι οι εργαζόμενοι έχουμε χρέος και καθήκον να συγκρουστούμε με τη συνεχόμενη και επικίνδυνη κατρακύλα στις συνθήκες της ζωής μας. Κανένας δεν μπορεί να είναι ανοργάνωτος και να βρίσκεται έξω από τη συλλογική δράση. Κανένας μόνος του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου