Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

«Αντιπαράθεση με ...υπόβαθρο την Ενέργεια...»

ΕΝΔΟΪΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ 
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ *
Μαίνεται ο ανταγωνισμός για τον πλούτο της περιοχής
 
 
Νέους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και κόντρες για το μοίρασμα αγορών και πρώτων υλών πυροδοτεί η καπιταλιστική κρίση, ακόμα και σε περιοχές όπου η ύφεση δεν είναι ακόμα τόσο βαθιά όπως στην Ευρώπη. Στο στόχαστρο ιμπεριαλιστικών κρατών και συμμαχιών βρίσκονται όλο και πιο έντονα περιοχές που είναι σε μεγάλο βαθμό ακόμα ανεκμετάλλευτες.
 Τέτοια φαίνεται να είναι η περίπτωση της Ανατολικής Κινεζικής Θάλασσας, όπου το τελευταίο διάστημα υψώνονται οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ των αστικών κυβερνήσεων των γύρω κρατών. 

Αφορμή στάθηκε πριν ενάμιση μήνα η διεύρυνση της 
κινεζικής ζώνης αεράμυνας στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα. 


Στο επίκεντρο βρίσκεται η διεκδίκηση των νησιών Σενκάκου (στα ιαπωνικά), Ντιαόγιου (στα κινεζικά) από τις δύο γειτονικές χώρες. ΗΠΑ, Ιαπωνία αλλά και άλλα κράτη, όπως η Νότια Κορέα, αντέδρασαν έντονα στην απαίτηση της Κίνας, κάθε αεροσκάφος που εισέρχεται στη ζώνη να υποβάλλει σχέδιο πτήσης. 

Μάλιστα, σε κάθε σταθμό της πρόσφατης περιοδείας του στην Ασία, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, δεν παρέλειπε να καταδικάζει την κινεζική κίνηση. Από τη μεριά του, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, αξιοποίησε το βήμα της πρόσφατης «Διάσκεψης της Οργάνωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας» (ASEAN) για να καλέσει ουσιαστικά σε συστράτευση γύρω από όσα συμφέροντα εκείνος εκπροσωπεί.

Η «κινητικότητα» των αστικών κυβερνήσεων μεγαλώνει την ανησυχία για το πού μπορεί να οδηγήσουν οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, με δεδομένη και την πίεση που ασκεί η καπιταλιστική κρίση, την ανάγκη δηλαδή να αποκατασταθεί ο κύκλος της διευρυμένης αναπαραγωγής για το κεφάλαιο. 

Μόνο τις τελευταίες βδομάδες: Το ιαπωνικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε αύξηση των στρατιωτικών δαπανών κατά 5% για την περίοδο 2014 - 2018. Οι ΗΠΑ διασφάλισαν νέα «πατήματα» στην περιοχή, όπως η συμφωνία τους με την κυβέρνηση των Φιλιππίνων να μπορούν αμερικανικά στρατεύματα, πολεμικά αεροσκάφη και πλοία να σταθμεύουν προσωρινά στη χώρα (όπου οι τελευταίες αμερικανικές βάσεις έκλεισαν το 1992). 

Η Ιαπωνία προχώρησε στην πρώτη τετραήμερη κοινή με την Ινδία στρατιωτική άσκηση, ενώ το πρώτο αεροπλανοφόρο της Κίνας «παρέλασε» για μέρες στη Νότια Κινεζική Θάλασσα φιλοξενώντας συνεχείς ασκήσεις. 

Στις 5 Δεκέμβρη σημειώθηκε ναυτικό «επεισόδιο» μεταξύ 
ΗΠΑ - Κίνας, όταν δύο πλοία παραλίγο να συγκρουστούν. 

Στο κλίμα έντασης συνέβαλε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός που επισκέφτηκε στις 25 Δεκέμβρη το μνημείο (όπου έχουν ταφεί μεταξύ άλλων εγκληματίες πολέμου που καταδικάστηκαν για θηριωδίες και θανάτους εκατομμυρίων στη διάρκεια των σύγχρονων πολέμων στην Ανατολική Ασία), τροφοδοτώντας την οργισμένη αντίδραση της Κίνας αλλά και της Νότιας Κορέας, που εξέφρασαν «έντονη αντίθεση» και «οργή» αντίστοιχα. 

Έκφραση και αυτή του έντονου ανταγωνισμού ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους για τον πλούτο της περιοχής. Τόσο οι εξελίξεις στη (γειτονική) Ανατολική Κινεζική Θάλασσα όσο και ο φυσικός πλούτος της ίδιας της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας γεννούν προϋποθέσεις για ένταση των αντιπαραθέσεων και στη συγκεκριμένη περιοχή.

Αντιπαράθεση με ...υπόβαθρο την Ενέργεια...(Συνέχεια ΕΔΩ)
 
*Από τη στήλη  "ΔΙΕΘΝΗ"  του Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου