Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Ραγδαία αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών εκατοντάδων χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών προς την εφορία.

Διογκώνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το 
Δημόσιο, άμεσος ο κίνδυνος για τις καταθέσεις*
 
 
Κατά ένα δισ. ευρώ το μήνα αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη 
εκατοντάδων χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών προς την εφορία. 

Η φοροεπιδρομή έχει γονατίσει μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες, όπως άλλωστε εμμέσως πλην σαφώς αποδεικνύουν τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών.

Για τον Οκτώβρη, τα ληξιπρόθεσμα χρέη έφτασαν στα 62,9 δισ. ευρώ από 61,9 δισ. το Σεπτέμβρη, καταγράφοντας αύξηση ένα δισ. ευρώ σε ένα μόλις μήνα.

Για τα φυσικά πρόσωπα, τον Οκτώβρη είχαν 2,6 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ το σύνολο της οφειλής διαμορφώνεται στα 23 δισ. ευρώ από 20,7 δισ. ευρώ το Δεκέμβρη του 2012.

Για τα νομικά πρόσωπα, τα ληξιπρόθεσμα χρέη είναι 39,9 δισ. ευρώ τον Οκτώβρη από 35,4 δισ. ευρώ το Δεκέμβρη του 2012.

Από τα 63 δισ. ευρώ χρέη, το Υπουργείο Οικονομικών 
εκτιμά πως εισπράξιμα είναι περίπου τα 15 δισ. ευρώ.
 
Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει σε κατασχέσεις ακόμα και καταθέσεων, καθώς ο ΓΓ Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης δήλωσε «έχω ζητήσει να λαμβάνονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης από τις Εφορίες ιεραρχικά, να ξεκινούν από τα πιο μεγάλα χρέη και σταδιακά να πηγαίνουν προς τα πιο μικρά».

Και επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν και κάποιες «ελάχιστες περιπτώσεις» που η εφορία προχωρεί σε κατασχέσεις μικροποσών, γιατί «οι υποθέσεις βρίσκονται κοντά στα όρια της παραγραφής».
 
 
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ
Παραγράφονται «φέσια» της πλουτοκρατίας**
 
Τις διαδικασίες οριστικής και επιλεκτικής διαγραφής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ύψους δεκάδων δισ. ευρώ, που κατά το παρελθόν έχουν σωρεύσει στην Εφορία τα διάφορα τρωκτικά της πλουτοκρατίας, προβλέπει απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων που αφορά στο διαχωρισμό των χρεών σε «εισπράξιμα» και «μη εισπράξιμα». 

Με τη συγκεκριμένη διαδικασία, από το σύνολο των 62 δισ. ευρώ αναμένεται να διαγραφούν 40 με 45 δισ. ευρώ, και αφορά σε χρέη παλαιότερης κοπής, όπως από μεγάλες επιχειρήσεις που στο μεταξύ έβαλαν λουκέτα, ποσά που αφορούν σε κρατικές ενισχύσεις μέσω αναπτυξιακών νόμων που πήγαν σε σκοπούς διαφορετικούς από τους προβλεπόμενους κ.ά. Με τη συγκεκριμένη απόφαση εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις πρόσφατου νόμου μετά και από συνεννοήσεις συγκυβέρνησης και τρόικας.

*   Από το 902.gr

** Από τη στήλη "ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ" του Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου