Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Η κυβέρνηση προετοιμάζει νέα επίθεση στην κυριακάτικη αργία

Ορθάνοιχτη την πόρτα για την οριστική και αμετάκλητη κατάργηση της αργίας της Κυριακής αφήνει το υπουργείο Ανάπτυξης, επιβεβαιώνοντας ότι ο νόμος 4177/2013 ήταν ένα ακόμα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.*



Θυμίζουμε ότι ο συγκεκριμένος νόμος όριζε ότι όλα τα εμπορικά καταστήματα θα μπορούν να ανοίγουν εφτά Κυριακές το χρόνο και τα καταστήματα κάτω των 250 τ.μ. όσες επιπλέον Κυριακές ορίζουν με απόφασή τους οι κατά τόπους αντιπεριφερειάρχες. Οι σχετικές αποφάσεις θα παίρνονται κάθε χρόνο και για φέτος η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 8 Νοέμβρη.

Τώρα, το υπουργείο Ανάπτυξης επικαλείται τις «προτάσεις που διατυπώθηκαν το τελευταίο διάστημα για λειτουργία των καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του χρόνου, 29 Δεκέμβρη».


Σε σχετική του ανακοίνωση αναφέρει  ότι:

Η κυβέρνηση «αντιλαμβάνεται το εύλογο του αιτήματος να λειτουργήσουν τα καταστήματα στις 29 Δεκεμβρίου, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες του κόσμου 

(...) Στο υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, μέχρι στιγμής, δεν έχει υποβληθεί επισήμως κανένα αίτημα από τις τριτοβάθμιες οργανώσεις του εμπορικού κόσμου στην κατεύθυνση της περαιτέρω απελευθέρωσης της λειτουργίας των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων. Εφόσον υπάρξουν τέτοια αιτήματα, το υπουργείο θα εξετάσει τροποποίηση του νόμου 4177, ούτως ώστε οι αλλαγές να ισχύσουν από το 2014, αντί του 2015 που προβλέπεται με το ισχύον πλαίσιο ότι μπορεί να εκδοθούν νέες αποφάσεις από τους αντιπεριφερειάρχες».

Με άλλα λόγια, το αρμόδιο υπουργείο προαναγγέλλει ότι μέσα στο 2014, είτε θα προσθέσει άλλη μια Κυριακή στις εφτά που έχει ήδη νομοθετήσει, είτε θα επιτρέψει στους αντιπεριφερειάρχες να επανεξετάσουν τις αποφάσεις τους για λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων επιπλέον των εφτά Κυριακών το χρόνο. 


Να σημειωθεί ότι κάτω από τις αντιδράσεις εμποροϋπαλλήλων και ΕΒΕ, σε ελάχιστες μόνο περιπτώσεις αποφασίστηκε να ανοίγουν τα μαγαζιά περισσότερες από τις εφτά Κυριακές που ορίζει -έως τώρα- ο νόμος.

Κατά τ' άλλα, το υπουργείο δηλώνει ότι «στις 29 Δεκεμβρίου θα λειτουργήσουν τα καταστήματα μόνο στις περιοχές που προβλέπονται από τις αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών (Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο - μόνο στη Χερσόνησο και το Μαλεβίζι -, Ιωάννινα κ.α.)» και ότι «κάθε άλλη πρακτική είναι παράνομη».

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Την Κυριακή 29/12 κανένας εμποροϋπάλληλος 
δεν υποχρεούται να πάει για δουλειά  (ΕΔΩ)
 
*Από το 902.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου