Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Για σένα μιλάει ο μύθος...

Δανία: Εξαντλητικά ωράρια τις μέρες των Χριστουγέννων*


Εκμεταλλευόμενοι το νόμο για το ελεύθερο ωράριο λειτουργίας, οι μεγαλοκαταστηματάρχες στη Δανία εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν μέχρι και 16 ώρες τη μέρα.

Σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε πέρσι, οι εργαζόμενοι στα καταστήματα δικαιούνται 11 ώρες ανάπαυσης από την ώρα που σχολάνε μέχρι που θα επιστρέψουν στη βάρδιά τους. Και μέσα στις 11 ώρες περιλαμβάνεται και η μεταφορά από τη δουλειά στο σπίτι.

Όμως 14 μέρες πριν τα Χριστούγεννα, ο χρόνος της συνολικής ανάπαυσης με βάση τον ίδιο νόμο μπορεί να περιορίζεται στις 8 ώρες. Έτσι, οι εργαζόμενοι στα καταστήματα λιανικής πώλησης αναγκάζονται να δουλεύουν μέχρι και 16 ώρες και να έχουν στη διάθεσή τους μόνο 8 ώρες μέχρι να ξαναπιάσουν δουλειά.

Αξιοσημείωτη είναι η δήλωση του εκπρόσωπου του Σωματείου εργαζομένων Λιανικής Πώλησης(HK) Φίν Ολσεν: «Είναι πράγματι Γολγοθάς για τους εργαζόμενους στον κλάδο μας αλλά εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Οι εργοδότες είναι πλήρως καλυμμένοι από το νόμο. Καλό θα ήταν εκεί που γίνεται κατάχρηση να το δηλώνουν οι εργαζόμενοι».

Ακόμα, η εκπρόσωπος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Ρίκε Ερουμ απορεί με τις αντιδράσεις πολλών εργαζόμενων. «Αυτό επιβάλλεται», δηλώνει, «σε περιόδους που στην αγορά παρουσιάζεται αυξημένη κίνηση».

Ένα από τα επιχειρήματα για την ψήφιση του νόμου για το ελεύθερο ωράριο και στο οποίο οι εργατοπατέρες του εργοδοτικού συνδικαλισμού δεν έφεραν αντίρρηση, ήταν ότι θα συνέβαλε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Καλά...Χριστούγεννα 

Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου