Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Συναγερμός για την Υγεία



Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για «υπηρεσίες Υγείας οικονομικά προσιτές σε όλους» δείχνει την αντιλαϊκή γραμμή της κυβέρνησης και στον τομέα , ανεξάρτητα από το πώς τελικά θα εφαρμοστεί το σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Με την προωθούμενη μεταρρύθμιση, ο ΕΟΠΥΥ ενισχύει το ρόλο του σαν μοχλός για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας. Αυτή τη λογική, την υπηρετεί είτε σαν πάροχος και αγοραστής υπηρεσιών Υγείας, είτε μόνο σαν αγοραστής, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση.

Η πολιτική της κυβέρνησης, και στον τομέα της 
Υγείας, είναι εχθρική για τις λαϊκές ανάγκες. 

Τα επόμενα χρόνια, περισσότεροι λαϊκοί άνθρωποι θα αποκλείονται από στοιχειώδεις υπηρεσίες και φάρμακα. Αν το αίτημα για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και καθολικό σύστημα Υγείας δε γίνει κυρίαρχο, αν δεν αποτελέσει στόχο πάλης μιας πλατιάς συμμαχίας, εργαζομένων στην Υγεία, ασφαλισμένων και ασθενών, η κατάσταση θα επιδεινώνεται ραγδαία για όλους.

Η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ είναι μέρος και υπηρετεί τις συνολικότερες αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην Υγεία. Στόχος αυτών των αλλαγών είναι να ισχυροποιηθεί η παρουσία και ο ρόλος των επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται απευθείας στο δημόσιο σύστημα, μέσω των συμπράξεων, ή πωλούν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους και στα Ταμεία. Τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με τα οποία λειτουργούν σήμερα οι δημόσιες δομές, θα ενισχυθούν τα επόμενα χρόνια.

Τη λογική αυτή σιγοντάρει η πλειοψηφία στα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών και των υγειονομικών, που δεν αντιπαρατίθεται με την κυβέρνηση στο κύριο, αλλά με συντεχνιακά αιτήματα, και παζαρεύει με κριτήριο την εξυπηρέτηση των ανώτερων στρωμάτων αυτών των ειδικοτήτων. 

Η γραμμή τους δε βοηθά τη συμμαχία 
με τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν. 

Δίνει έδαφος στην κυβέρνηση να τσαλαπατά συνολικά τις εργασιακές σχέσεις στα νοσοκομεία, να υποβαθμίζει ανεμπόδιστα τις υπηρεσίες, να μειώνει τις κρατικές δαπάνες και να συκοφαντεί τους εργαζόμενους.

Γραμμή άμυνας και «κρίκος», για να οργανωθεί η λαϊκή αντεπίθεση στα εφιαλτικά σχέδια κυβέρνησης - ΕΕ, μπορεί να αποτελέσει μόνο το αίτημα για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας, για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα για όλους. 

Διαφορετικά, η μπάλα θα παίζεται στο γήπεδο της (εκάστοτε) κυβέρνησης και του κεφαλαίου, που αντιμετωπίζουν την Υγεία σαν εμπόρευμα και βαφτίζουν «δωρεάν παροχές» το ελάχιστο πακέτο που προσφέρουν σε όσους κυριολεκτικά δεν έχουν στον ήλιο μοίρα.


Από τη στήλη «Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ» του «Ριζοσπάστη». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου