Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Προαναγγελία νέων αντιλαικών μέτρων και το 2014

*Γιάννης Στουρνάρας: Περικοπές και φοροαφαίμαξη σε βάρος του λαού
 
«Θα εξετάσουμε αν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για τα έτη 2015 και 2016. Και αν πράγματι υπάρχει, πως θα μπορούσε ενδεικτικά να καλυφθεί. Απλώς θα καταθέσουμε το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2014-2017 μέσα στο έτος».

Με αυτή την φράση ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επί της ουσίας 
προαναγγέλλει «κομψά» την λήψη νέων αντιλαικών μέτρων και το 2014. Στην διάρκεια συνέντευξης που παραχωρεί στο Κυριακάτικο φύλλο της «Real News», ο υπουργός Οικονομικών κάνει ευθέως λόγο ότι «θα συνεχιστούν, βεβαίως, οι προσπάθειες στοχευμένης περιστολής δαπανών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα καθώς και οι προσπάθειες διεύρυνσης της φορολογικής βάσης», δίνοντας το στίγμα των αντιλαικών παρεμβάσεων και των δημοσιονομικών περικοπών που θα συνεχιστούν και θα ενταθούν.

Επιχειρώντας λεκτικούς ακροβατισμούς για να αποφύγει αρνητικά φορτισμένες για το λαό φράσεις απαντά ναι μεν αρνητικά στο ερώτημα αν «πάμε για τρίτο μνημόνιο» ωστόσο με νόημα διευκρινίζει ότι «δεν μιλάμε για νεο δανεισμό αυτή την στιγμή» αποφεύγοντας έτσι τον σκόπελο ότι ανεξάρτητα της ονομασίας (μνημόνιο, συμφωνία, δανεισμός ή όπως αλλιώς),  ουσιαστικά πρόκειται να ληφθούν νέα πρόσθετα αντιλαικά μέτρα.

Σε αντιδιαστολή, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ότι για το κεφάλαιο θα συνεχιστούν τα προνόμια και το 2014 στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας». Ειδικότερα προαναγγέλλει «μείωση στις ειφορές κοινωνικής ασφάλισης. όπου θα μπορούμε έτσι να μιλήσουμε για σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας». 

Στο ερώτημα όμως που τίθεται ότι το μέτρο αυτό θα συμβάλλει στο δημοσιονομικό κενό, ο Γιάννης Στουρνάρας παραδέχεται εμμέσως πλήν σαφώς ότι την «λυπητερή» θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι και τα λαικά στρώματα καθώς λέει ότι «ναι , πρέπει να το καλύψουμε εντός του 2014».

Για να «χρυσώσει το χάπι» της κλιμακούμενης αντιλαικής πολιτικής ο Γιάννης Στουρνάρας αν και κάνει λόγο ότι δεν σκοπεύει η κυβέρνηση να φέρει νομοθέτημα στην Βουλή για τις μαζικές απολύσεις, παραδέχεται ότι «το ζήτημα είναι ανοιχτό καθώς το ζητά επιτακτικά η τρόικα», την ώρα που βέβαια ήδη με νόμους τα χέρια της εργοδοσίας είναι σε μεγάλο βαθμό ελεύθερα να απολύουν με την ανεργία να καλπάζει και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις να κυριαρχούν.

Τέλος προαναγγέλλει ότι θα φέρει νόμο για την ιδιωτικοποίηση τραπεζών που ανήκουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ ως «κερασάκι στην τούρτα» αποκλείει νέο «κούρεμα» καταθέσεων στην χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου