Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός - 153 «ΝΑΙ» 142 «ΟΧΙ» 1 «ΠΑΡΩΝ»

Κλίμα αναμονής για λίγα ψίχουλα 
καλλιέργησε ο Πρωθυπουργός*


Με το κουστούμι του καλύτερου διαχειριστή και του ικανότερου διαπραγματευτή εμφανίσθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην βουλή και με την ομιλία του ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014.

Χαρακτήρισε «επαναστάσεις» και «ανατροπές» την εκπλήρωση των στόχων του προϋπολογισμού του 2013 με την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος που στηρίζεται στην αφαίμαξη του λαού τόσο σε επίπεδο εισοδήματος όσο και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Πέραν της προσπάθειας να καταδείξει πως η κυβέρνησης του τα καταφέρνει καλύτερα στην διαχείριση της κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου, επιχείρησε για μια ακόμα φορά να καλλιεργήσει κλίμα αναμονής και ψεύτικων ελπίδων στο λαό πως με την αντιλαϊκή πολιτική υπάρχουν αποτελέσματα που θα αποδίδουν καρπούς.

Ειδικά ενόψει των ευρωεκλογών και των τοπικών εκλογών του Μάη ο Αντώνης Σαμαράς προανήγγειλε μερικά ψίχουλα προς χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους προκειμένου να πείσει ότι οι θυσίες αποδίδουν.

Έκανε λόγο για μοίρασμα ποσού ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους και ποσού ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ για τους ένστολους από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013. Η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού θυμίζει παρόμοια κίνηση του 2010 από τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου που μοίρασε προ των δημοτικών εκλογών μερικά ευρώ στους συνταξιούχους όταν την ίδια χρονιά η κυβέρνηση του είχε λάβει πρωτοφανούς σκληρότητας αντιλαϊκά μέτρα.

Ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε πως τα μέτρα θα συνεχιστούν υπό τον μανδύα των διαρθρωτικών αλλαγών παντού με σκοπό να εξυπηρετήσουν επιχειρηματικούς ομίλους και υποψήφιους επενδυτές. 

Ανέφερε πως «το 2014 θα είναι χρονιά ανάκαμψης» και πως «θα τελειώσει οριστικά το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους» στα μέσου του επόμενου έτους κι αφού τον Απρίλη η Γιούροστατ πιστοποιήσει τα στοιχεία για το ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος. Είπε ακόμα ότι στόχος είναι εντός του 2014 «η έξοδος στις αγορές» για την δανειοδότηση της χώρας.

Συνεχίζοντας το γαϊτανάκι της άσφαιρης και κάλπικης αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγόρησε για «λαϊκισμό, τυφλωμένο από ιδεοληψίες». Ωστόσο παραδέχθηκε και ο ίδιος πως ο ΣΥΡΙΖΑ «κάνει προσπάθειες να δείξει ένα άλλο πρόσωπο» και πως «έχει κρίσεις ειλικρίνειας» αναφέροντας την παραδοχή του Αλέξη Τσίπρα στο Τέξας πως η έξοδος της Ελλάδας από την ΕΕ θα είναι καταστροφή.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να γίνει «μια σοβαρή αντιπολίτευση» που θα στηρίζει τις διαρθρωτικές αλλαγές όπως έπραττε και η ΝΔ όταν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Άσφαιρα πυρά κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τον προϋπολογισμό - 
ΚΚΕ: Πραγματικός αντίπαλος τα μονοπώλια (ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου