Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Η συνολικότερη στόχευση είναι να μειωθεί η τιμή της εργατικής δύναμης. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων...

Τοποθέτηση του Ν. Καραθανασόπουλου στην επιτροπή της Βουλής.
«Εργαλείο κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης ο προϋπολογισμός»


«Εργαλείο αναδιανομής του πλούτου και των φορολογικών επιβαρύνσεων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων χαρακτήρισε το νέο προϋπολογισμό ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος στην Επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής.

Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι: «Ο προϋπολογισμός είναι από τα βασικά εργαλεία μέσα από τα οποία κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επίθεση σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Επίθεση που υπηρετεί η κυβέρνηση αξιοποιώντας συνολικότερα την καπιταλιστική κρίση για να προωθηθούν με ταχύτερους ρυθμούς και πιο αποτελεσματικά οι βασικές στοχεύσεις της αστικής τάξης».

Στοχεύσεις που, όπως ανέφερε, έχουν δύο βασικά χαρακτηριστικά. 

Τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα που δεν ευθύνονται και να θωρακιστεί μέσω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων η ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων που θα εξασφαλιστεί μέσα από την παραπέρα μείωση της εργατικής τάξης. 

Ο προϋπολογισμός πρόσθεσε «είναι εργαλείο αναδιανομής του πλούτου σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και ότι αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά ανέκαθεν υπηρετούσε πιστά τις εκάστοτε διαχρονικά ανάγκες της αστικής τάξης».

Αναφερόμενος στα στοιχεία του προϋπολογισμού σημείωσε ότι «η αναδιανομή των φορολογικών βαρών έρχεται να χτυπήσει τη μικρή ακίνητη περιουσία και να διαμορφώσει συνθήκες φορολογικής ασφυξίας για τους αυτοαπασχολούμενους,  φτωχούς αγρότες, μικρούς επαγγελματίες». 

Μειώνονται οι κοινωνικές δαπάνες και επιταχύνονται μια σειρά ανατροπών και αναδιαρθρώσεων, όπως οι παραπέρα ανατροπές στην κοινωνική ασφάλιση, οι απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η απελευθέρωση δηλαδή συνολικά της λεγόμενης «αγοράς εργασίας», οι ιδιωτικοποιήσεις.


Σημείωσε ότι είναι ένας προϋπολογισμός υπό καθεστώς
αναίρεσης στα πλαίσια διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Κάνοντας πιο συγκεκριμένη αναφορά στην καπιταλιστική κρίση, ανέφερε ότι οι χαρακτηρισμοί περί κρίση χρέους ή κλεπτοκρατία κ.ά. είναι «τοποθετήσεις που προσεγγίζουν υπαρκτά προβλήματα, τα οποία όμως δεν είναι η αιτία αλλά το αποτέλεσμα». «Επιδιώκεται να ενοχοποιηθούν τμήματα του κεφαλαίου, ενώ αθωώνουν το καπιταλιστικό σύστημα την αστική τάξη». 

Ξεκαθάρισε ότι «πρόκειται για κρίση υπερπαραγωγής, υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων και οι βάσεις της τοποθετούνται στις συνθήκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Είναι δηλαδή η ίδια η καπιταλιστική ανάπτυξη που διαμορφώνει την κρίση, η οποία είναι ανεξάρτητη όπως έχει αποδειχτεί ιστορικά από την όποια μορφή διαχείρισης». Αιτία της «είναι η βασική αντίθεση του συστήματος, δηλαδή η καπιταλιστική ιδιοκτησία απέναντι στη κοινωνικοποίηση της παραγωγής», η ιδιοποίηση από μια χούφτα κεφαλαιοκράτες του τεράστιου πλούτου που παράγει ο λαός.

«Η συνολικότερη στόχευση -σημείωσε- είναι να μειωθεί η τιμή της εργατικής δύναμης. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων. Η ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία των μονοπωλίων έχει να κάνει με τις συνθήκες ζωής της εργατικής τάξης», επισημαίνοντας ότι η ανταγωνιστικότητα έχει ταξικά χαρακτηριστικά, στοχεύσει να θωρακίσει την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων...»

(Ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου