Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

«Επενδυτικές ευκαιρίες» στην Ελλάδα... βάλτε τώρα που γυρίζει

Υποτονική παραμένει η παγκόσμια ανάπτυξη* 


Αδύναμη παραμένει η ανάπτυξη και το 3ο τρίμηνο του 2013 στις χώρες - μέλη του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).


Όπως ανακοίνωσε, το ΑΕΠ των 34 αναπτυσσόμενων κρατών μελών του αυξήθηκε μόλις 0,5% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του έτους.

Κι αυτό διότι επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης σε Ευρωζώνη και Ιαπωνία και παρά την επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης σε ΗΠΑ και Βρετανία.

Παρά τα αλλεπάλληλα σκληρά μέτρα που έχουν παρθεί σε βάρος των λαών, όλα δείχνουν πως δεν έχουν απομακρυνθεί τα σύννεφα της κρίσης και πως η παγκόσμια οικονομία είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, αφού οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι εξαιρετικά υποτονική.

Τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα για τη Γερμανία 

Ωστόσο, στην Ευρωζώνη δεν είναι όλες οι χώρες μεταξύ των χαμένων. Η Γερμανία, σύμφωνα με τη Eurostat, έχει το υψηλότερο εμπορικό πλεόνασμα που το οκτάμηνο του 2013 έφτασε τα 127,8 δισ. ευρώ, σχεδόν τετραπλάσιο από τη δεύτερη Ολλανδία που έχει 36 δισ. ευρώ εμπορικό πλεόνασμα την ίδια περίοδο.
Αντίθετα, το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα κατέχει η Γαλλία με 50,1 δισ. ευρώ και η Βρετανία με 44,5 δισ. ευρώ.

Το τρίτο υψηλότερο εμπορικό έλλειμμα διατηρεί η Ελλάδα

Στα 12,9 δισ. ευρώ από 15,4 δισ. ευρώ το οκτάμηνο του 2012 μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας, σύμφωνα με τη Eurostat. Ωστόσο παραμένει στην τρίτη θέση με το υψηλότερο εμπορικό έλλειμμα.

Με βάση τα στοιχεία, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 5%, από 17,4 δισ. ευρώ σε 18,3 δισ. ευρώ, γεγονός που ευνόησε τις επιχειρήσεις και ειδικότερα όσες έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό σε αντίθεση με τους μισθωτούς που βλέπουν συνεχώς το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, κάτι που αποτυπώνεται στην πτώση της κατανάλωσης άρα και των εισαγωγών που εμφανίζουν μείωση 5%, από 32,8 δισ. ευρώ σε 31,2 δισ. ευρώ.

 

 «Επενδυτικές ευκαιρίες» 
βλέπει ο ξένος Τύπος στην Ελλάδα*

Tις επενδυτικές ευκαιρίες που παρέχει στους μονοπωλιακούς ομίλους η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα διαφημίζει ο ξένος Τύπος.
Δημοσίευμα των «New York Times» αναφέρει πως η κατάσταση για αρκετό καιρό δεν ήταν ελκυστική για την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά το τελευταίο διάστημα κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει.

Η αμερικανική εφημερίδα υποστηρίζει πως «η Ελλάδα ήταν το παιδί για το μαστίγωμα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αλλά τους τελευταίους μήνες η πρόθεση έχει αλλάξει και οι ξένοι επενδυτές "ψαρεύουν" κυρίως τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κίνηση αυτή θα αποφέρει διπλά οφέλη, καθώς «οι δανειστές μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για να "καθαρίσουν" τους ισολογισμούς τους με την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων -τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών- και το κράτος μπορεί να ιδιωτικοποιήσει τις συμμετοχές του στις τράπεζες».

Όπως αναγράφει, «οι επενδυτές πιστεύουν πως η Ελλάδα είναι κοντά στο να "στρίψει τη γωνία" μετά από χρόνια ύφεσης. Υπάρχουν, επίσης, λίγες ευκαιρίες για υψηλές επιστροφές στον υπόλοιπο κόσμο, δεδομένου ότι έχει ανθίσει ο "έρωτας" των συγχωνευόμενων αγορών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Αθήνα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να καθαρίσει τις τράπεζές της και να τις ιδιωτικοποιήσει». 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου