Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

«Για να μπει στην υπηρεσία του λαού ο τεράστιος πλούτος της χώρας...χρειάζεται άλλη οργάνωση της οικονομίας, με λαϊκή εξουσία...».

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
Πεδίο κέρδους και ανταγωνισμών για ντόπια και ξένα μονοπώλια.*
 
 
Τη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας για ξένους και ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους, μέσα από την εκποίηση του συνόλου της κρατικής περιουσίας και των υποδομών της χώρας, προωθεί η κυβέρνηση, με το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. 
 
Μέχρι τα τέλη του 2014, η κυβέρνηση μέσω του «Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου» (ΤΑΙΠΕΔ), στο οποίο έχει μεταβιβάσει το σύνολο των κρατικών υποδομών και επιχειρήσεων, ετοιμάζεται να παραδώσει (ξεπουλήσει) στα μονοπώλια από λιμάνια, αεροδρόμια και σιδηροδρόμους, μέχρι το στρατηγικό τομέα της Ενέργειας της Ελλάδας.
 
Πάνω σ' αυτό το έδαφος, η χώρα μετατρέπεται σε πεδίο εκδήλωσης οξυμένων ανταγωνισμών ανάμεσα σε μονοπώλια που διεκδικούν και ενδιαφέρονται για κομμάτι από την πίτα των ιδιωτικοποιήσεων. Επιχειρήσεις - κολοσσοί από Αμερική, Γαλλία, Κίνα, Ρωσία, Ισραήλ, Γερμανία και άλλες ισχυρές καπιταλιστικές χώρες, είτε αυτόνομα, είτε σε κοινοπραξίες με ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους, ετοιμάζονται να εφορμήσουν για να αποκομίσουν τεράστια κέρδη από την εκμετάλλευση του λαού και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας.

Οι κολεγιές με ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους, είναι αιτία όξυνσης των ενδοαστικών αντιθέσεων και στο εσωτερικό, αλλά και της αντιπαράθεσης ανάμεσα στα κόμματα της διαχείρισης, για το ποιο είναι το κατάλληλο μείγμα και οι ενδεδειγμένες διακρατικές συμμαχίες, ανάλογα με τα ιδιαίτερα συμφέροντα που έχει κάθε μερίδα της αστικής τάξης.


Ο «Ριζοσπάστης» καταγράφει σήμερα ένα ενδεικτικό μέρος των υποδομών και των ενεργειακών πηγών, που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εκχωρήσει στα μονοπώλια.

1. Κοιτάσματα Υδρογονανθράκων
    Κατάκολο, Πατραϊκός Κόλπος, Ιωάννινα...Ιόνιο - Νότια Κρήτη.
 
2. Φυσικό Αέριο - Ηλεκτρική Ενέργεια - Νερό
     ΔΕΠΑ,  ΔΕΗ,  ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ,  ΕΛΠΕ.
 
3. Υποδομές - Εγκαταστάσεις
     Λιμάνια,  Σιδηρόδρομοι,  Αεροδρόμια,  Αμυντική Βιομηχανία, Ακίνητα.
 
Η πώληση, ιδιωτικοποίηση και εκποίηση του μεγαλύτερου τμήματος της κρατικής περιουσίας, των υποδομών και του φυσικού πλούτου της χώρας, που σχεδιάζουν κυβέρνηση και τρόικα, θα έχει ολέθριες συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα. Ο έλεγχος από μονοπωλιακούς ομίλους των παρόχων ύδρευσης, ρεύματος και γενικότερα της Ενέργειας, θα φέρει υψηλότερα τιμολόγια για τους καταναλωτές και χειρότερης ποιότητας υπηρεσίες.


Η παραχώρηση λιμανιών, αεροδρομίων και σιδηροδρόμων, δεν πρόκειται να φέρει κανενός είδους ανάπτυξη. Αυτά θα λειτουργήσουν σαν διαμετακομιστικά κέντρα για τη μεταφορά εμπορευμάτων και οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν θα είναι με μισθούς πείνας και ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα στο πρότυπο του «εργασιακού κάτεργου» της «Cosco». 

 

H εκχώρηση των ενεργειακών πηγών και πόρων στα μονοπώλια, θα πυροδοτήσει την ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών, που μπορεί να οδηγήσουν σε ακόμα πιο επικίνδυνα μονοπάτια.

Για να μπει στην υπηρεσία του λαού ο τεράστιος πλούτος της χώρας και οι παραγωγικές δυνατότητες που υπάρχουν, χρειάζεται άλλη οργάνωση της οικονομίας, με λαϊκή εξουσία. 

Χρειάζεται κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, πανεθνικός κεντρικός σχεδιασμός της παραγωγής και εργατικός κοινωνικός έλεγχος. Χρειάζεται αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ανάπτυξη από τη τη λαϊκή διακυβέρνηση αμοιβαία επωφελών σχέσεων με άλλους λαούς και κράτη.

  *(Όλο το άρθρο ΕΔΩ) Από τη στήλη "ΠΟΛΙΤΙΚΗ" του Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου