Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

ΠΑΜΕ: Τα σωματεία να γίνουν πρωταγωνιστές στην απεργία

Συνεδρίασε χτες η Ολομέλεια της ΓΣΕΕ και ενέκρινε την 
πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση στις 6 Νοέμβρη.


«Όλοι στη γενική απεργία στις 6 Νοέμβρη, για να δοθεί απάντηση σε κυβέρνηση, ΕΕ και μονοπώλια που επιτίθενται και παίρνουν νέα μέτρα», κάλεσαν τους εργαζόμενους, από τη συνεδρίαση, χτες, της Ολομέλειας της ΓΣΕΕ, τα στελέχη του ΠΑΜΕ. Η Ολομέλεια ενέκρινε την πρόταση της ΕΕ για την προκήρυξη απεργίας και τη σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου μετά την κινητοποίηση.

Ανεξάρτητα από την απόφαση για απεργία, η συνεδρίαση επιβεβαίωσε ότι όλες οι άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις, παρά τις επιμέρους διαφορές τους, μέσα και έξω από τη ΓΣΕΕ, ενώνονται στο κύριο: Στην υπεράσπιση της στρατηγικής που υπηρετεί την ενσωμάτωση του συνδικαλιστικού κινήματος στις επιδιώξεις του κεφαλαίου, που θεωρεί θέσφατο την ευρωενωσιακή ενσωμάτωση της χώρας, και στην προσπάθεια ποδηγέτησης των αγώνων και των συνδικάτων, στη γραμμή της ταξικής συνεργασίας και της συναίνεσης γύρω από «εθνικούς στόχους».

Στο πλαίσιο αυτό, τα στελέχη της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) επιχείρησαν να αξιοποιήσουν υπαρκτά προβλήματα στη δράση των συνδικάτων - για τα οποία ως πλειοψηφία έχουν μεγάλη ευθύνη - όχι βέβαια για να αναζητηθούν λύσεις, αλλά για να «χτίσουν» με αυτά τους τα επιχειρήματα και να αναπαραγάγουν τη γνωστή θεωρία της «αναποτελεσματικότητας των αγώνων».

Επικαλούμενοι εισηγήσεις Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων, αναζητούσαν προφάσεις και δικαιολογίες για την κατάσταση που επικρατεί στο κίνημα, για το κλίμα απογοήτευσης και μη συμμετοχής. Στη διαμόρφωση αυτού του κλίματος έχουν μεγάλη ευθύνη, που δεν περιορίζεται στο τι δεν κάνουν για την οργάνωση των εργαζομένων, αλλά κυρίως γιατί με τη στρατηγική τους υπονόμευσαν την ταξική ουσία των αγώνων, έσυραν ένα μέρος του κινήματος να γίνει ουρά στις επιδιώξεις του κεφαλαίου και συνολικά των πολιτικών δυνάμεων που το υπηρετούν.

Σε συμπόρευση με την πλειοψηφία, τα στελέχη της «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΑΠ) εξάντλησαν τις ενστάσεις τους επί των διαδικαστικών για να ζητήσουν στο τέλος από τη ΓΣΕΕ «να παίξει τον καθοδηγητικό της ρόλο στο συνδικαλιστικό κίνημα» και «να πάρει πρωτοβουλίες». Χαρακτηριστική της προσπάθειας της ΑΠ να αξιοποιήσει τους αγώνες των εργαζομένων σαν μοχλό για κυβερνητική εναλλαγή είναι και η θέση στελέχους της, ότι το προηγούμενο διάστημα έγιναν «πετυχημένοι αγώνες», που «άλλαξαν δύο κυβερνήσεις»! Στη θέση ότι η «ηγεσία» της ΓΣΕΕ δεν είναι «ικανή» και έχει «αποτύχει» στο ρόλο της εξάντλησε την κριτική της η παράταξη του ΕΜΕΙΣ (πρώην ΠΑΣΚίτες) .

Η τοποθέτηση του ΠΑΜΕ
 
Απέναντι σε αυτή την προσπάθεια, τα στελέχη του ΠΑΜΕ έκαναν καθαρό ότι οι δυνάμεις του «θα δώσουν τη μάχη της απεργίας σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο και εργοστάσιο, για να σηκώσει ανάστημα ο εργαζόμενος. Να πιστέψει στη δύναμη και στην ικανότητα του οργανωμένου μαζικού αγώνα, σε σύγκρουση με τις επιδιώξεις των εργοδοτών, να βάλει εμπόδια στη νέα βαρβαρότητα που έρχεται να προστεθεί στην προηγούμενη. Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις συνολικής ανατροπής αυτών των μέτρων και των δυνάμεων που τα προωθούν. Να χτιστεί η συμμαχία εργατών, αυτοαπασχολούμενων, ανέργων, φτωχών αγροτών, για να φύγει όχι μόνο αυτή η κυβέρνηση, αλλά και να μην έρθει καμιά άλλη σαν αυτή».

Ξεκινώντας την τοποθέτησή της εκ μέρους του ΠΑΜΕ, η Αλεξάνδρα Μπαλού κατήγγειλε τις συλλήψεις των 13 εργαζομένων στη Χαλκίδα, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έτσι εννοεί το «θα χτυπήσουμε τη βία απ' όπου και αν προέρχεται», ενώ ζήτησε το συνδικαλιστικό κίνημα να επιδείξει αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της «Κόκα-Κόλα» και σε όσους αγωνίζονται.

Σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς της πλειοψηφίας, το στέλεχος του ΠΑΜΕ μεταξύ άλλων σημείωσε: «Εμείς βλέπουμε τις δυσκολίες και τις αδυναμίες του κινήματος για να τις αντιμετωπίσουμε, για να τις ξεπεράσουμε. Εσείς τις επικαλείστε για να οικοδομήσετε τη γραμμή της συναίνεσης και της ταξικής συνεργασίας... Αναμασάτε τα ίδια επιχειρήματα με τους κονδυλοφόρους της αστικής τάξης. Τα ίδια τα αιτήματά σας για την ανάπτυξη, για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, τη ρευστότητα κ.λπ. οδηγούν τους αγώνες σε αναποτελεσματικότητα. Η γραμμή σας ενισχύει τα προβλήματα, τις δυσκολίες και τις αδυναμίες».

Απαντώντας στις συκοφαντίες και στη «γραμμή» της ΑΠ, το στέλεχος του ΠΑΜΕ υπογράμμισε ότι προωθεί «έναν "κοινωνικό πόλο" μέσα στον οποίο χωράνε οι "υγιείς" επιχειρηματίες, οι τραπεζίτες "με ανθρώπινο πρόσωπο", που θα στηρίζουν την πραγματική οικονομία, ενώ την ίδια στιγμή συκοφαντείτε και υπονομεύετε τον ταξικό πόλο και την ανασύνταξη του κινήματος σε ταξική κατεύθυνση, στον οποίο πρωτοστατεί το ΠΑΜΕ».

«Το σύνθημά σας να φύγει η κυβέρνηση ουσιαστικά αφοπλίζει το κίνημα, στέλνει στις ελληνικές καλένδες την οργάνωση της πάλης, καλλιεργεί στάση αναμονής, να περιμένουν οι εργαζόμενοι να τους λύσει τα προβλήματα μια άλλη κυβέρνηση. Να περιμένουν αλλαγές στις εκλογές», κατέληξε μεταξύ άλλων.

Από τη στήλη "ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ" του Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου