Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

«Συνεταιρισμοί εργατών» στην «κοινωνική οικονομία της αγοράς»

 «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» - «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ»*
 
 
«Τρόπους παραπέρα προώθησης της «κοινωνικής οικονομίας της αγοράς» στην Ελλάδα, αυτή τη φορά μέσω «εργατικών συνεταιρισμών» αναζητούν εργατοπατέρες με στήριξη ΕΕ, κυβέρνησης και μεγάλου κεφαλαίου. 
 
Σε αυτό το πλαίσιο παρουσίασαν μεσοβδόμαδα σχετική έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Βιομηχανικών Συνεταιρισμών και Συνεταιρισμών Προσφοράς Υπηρεσιών και Βιοτεχνών (CICOPA), που είναι τομεακός οργανισμός της λεγόμενης Διεθνούς Συνεταιριστικής Συμμαχίας (ICA). 
 
Η έκθεση χρηματοδοτήθηκε από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) και στην Ελλάδα ανέλαβε την προβολή της το «Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής» της ΓΣΕΕ..
 
...Λειτουργούν με τους κανόνες του καπιταλισμού
 
Στη σημερινή Ελλάδα, οι προπαγανδιστές της «κοινωνικής επιχειρηματικότητας» αποσιωπούν ότι το κολοσσιαίο Ναυπηγείο του Σκαραμαγκά δεν χτίζει ούτε βάρκα γιατί αυτό επιβάλει ο διεθνής ανταγωνισμός στον καπιταλισμό και το επικυρώνει με συγκεκριμένες κατευθύνσεις η ΕΕ. 

Προσπερνούν ότι στο ισχύον σύστημα, οι «συνεταιρισμένοι» εργάτες των ναυπηγείων πρέπει να βγουν στο ανταγωνιστικό πέλαγος των κλαδικών μονοπωλίων για να εξασφαλίσουν κατ' αρχάς φτηνές πρώτες ύλες (που τις ελέγχουν μονοπώλια), και αφού αυτοδεσμευτούν ότι θα δουλεύουν νυχθημερόν, πρέπει να αρκεστούν σε τόσο εξευτελισμένα μεροκάματα ώστε χάνει κάθε νόημα ο όρος «μισθωτή σκλαβιά», για να ελπίζουν ακολούθως ότι θα βρουν στην «αγορά» παραγγελίες.

Επιπρόσθετα, αποκρύπτουν ότι στο «συνεταιριστικό» εργοστάσιο, που λειτουργεί εντός καπιταλισμού και που άρα για να επιβιώσει πρέπει να είναι «ανταγωνιστικό», είναι υποχρεωτική η εκμετάλλευση των εργατών του, ακόμα και αν πρόκειται για αυτοεκμετάλλευση. 

Ουσιαστικά μιλούν για καπιταλιστικές επιχειρήσεις όπου ένα μέρος των εργαζόμενων ξεχωρίζουν ως διευθυντικά στελέχη με διαφοροποιημένα εισοδήματα από αυτά των απλών εργατών, ενώ προσλαμβάνουν και άλλους εργάτες (εκτός συνεταιρισμού) με τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα. 

Διαφορετικά το εγχείρημα είναι θνησιγενές.

Φαίνεται κι από το πολυδιαφημισμένο παράδειγμά τους, τη ΒΙΟ.ΜΕ. («Βιομηχανική Μεταλλευτική») θυγατρική της πτωχευμένης πλέον «Φιλκεράμ-Johnson». Παρήγαγε κόλλες πλακιδίων, αρμούς, άλλα δομικά υλικά, λειτουργούσε συμπληρωματικά σ' ένα βαθμό προς τη μητρική...

...Το Φλεβάρη του 2012 οι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ. ανακοίνωσαν ότι έθεσαν το εργοστάσιο σε λειτουργία, ότι ξεκίνησαν να παράγουν. Πρακτικά η παραγωγή περιορίστηκε σε ορισμένα βιολογικά καθαριστικά (έχουν μικρό αρχικό κόστος παραγωγής, χρηματοδοτούμενο από το ταμείο του σωματείου) που διακινούνται κυρίως μέσα από παζάρια αλληλεγγύης.

Οι εργάτες πείστηκαν πως χωρίς ουσιαστικά να κατέχουν τα μέσα παραγωγής, με το να πουλήσουν μερικά καθαριστικά, αυτό είναι «αυτοδιαχείριση» και ανοίγει «προοπτικές»... 

Στην πράξη έχασαν ακόμα και τις αποζημιώσεις 
τους που τις έβαλαν αρχικό κεφάλαιο κίνησης. 

Όσο φωτεινά κι αν προσπαθούν ορισμένοι να περιγράψουν το εγχείρημα, η πικρή αλήθεια είναι ότι οι εργάτες στη συγκεκριμένη επιχείρηση σε αυτήν τη φάση προσπαθούν να διαχειριστούν τη φτώχεια τους, να βρουν προσωρινή διέξοδο από την πείνα...»
(Όλο το άρθρο ΕΔΩ)

*Από τη στήλη "ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ" του Ριζοσπάστη,  Κυριακή 6 Οχτώβρη 2013

2 σχόλια:

  1. μάλιστα...

    και ο εργατικός έλεγχος θα γένει πατώντας ένα κουμπί??

    ο λογιστικός έλεγχος των επιχειρήσεων εκ μέρους των εργατών δεν τους βοηθά να κατανοήσουν ??

    ή σάμπως ο συνδικαλισμός δεν είναι και αστικός θεσμός?? αφού υπογράφουν συμβάσεις δηλαδή συμβόλαια τήρησης μισθών ??

    ή η ΝΕΠ του Λένιν δεν ήταν ένα βήμα πίσω χίλια εμπρός ως προς τον λοιμό που είχε πέσει??

    με τα χίλια συμπάθεια παραλογίζεστε....

    τες πάντων κάντε ότι νομίζετε δικές σας είναι οι απόψεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λοιπόν φίλε akrat, ειλικρινά σου λέω με όλη μου τη συμπάθεια, το σχόλιό σου μου θυμίζει πηδηματάκια σε τραμπολίνο. Ας το πάμε έτσι.

    "και ο εργατικός έλεγχος θα γένει πατώντας ένα κουμπί??"

    -Μήπως θα γινότανε με το πάτημα δύο κουμπιών; Τι λες;

    "ο λογιστικός έλεγχος των επιχειρήσεων εκ μέρους των εργατών δεν τους βοηθά να κατανοήσουν ??"

    -Τους βοηθά;

    "ή σάμπως ο συνδικαλισμός δεν είναι και αστικός θεσμός?? αφού υπογράφουν συμβάσεις δηλαδή συμβόλαια τήρησης μισθών ??"

    -Είναι κ α ι αστικός θεσμός; Υπογράφουν μισθολογικές συμβάσεις ακόμα και ποιοί;

    "ή η ΝΕΠ του Λένιν δεν ήταν ένα βήμα πίσω χίλια εμπρός ως προς τον λοιμό που είχε πέσει??"

    -Να το κλείσουμε στα 500;

    "με τα χίλια συμπάθεια παραλογίζεστε...."

    -Μόνο!!;

    "τες πάντων κάντε ότι νομίζετε δικές σας είναι οι απόψεις"

    -Αλήθεια; Δικές μου απόψεις οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων; Ότι «στο «συνεταιριστικό» εργοστάσιο που λειτουργεί εντός καπιταλισμού και που άρα για να επιβιώσει πρέπει να είναι «ανταγωνιστικό», είναι υποχρεωτική η εκμετάλλευση των εργατών του», είναι άποψή μου;
    Κοίτα να δεις! Δεν το κατάλαβα έτσι. Νόμιζα ότι το άρθρο είχε να κάνει με την πραγματικότητα.

    Έτσι όπως πηδάμε στο τραμπολίνο φίλε akrat, τώρα που το σκέφτομαι, λες να είναι άποψή μου, ας πούμε, τα δυο εκατ. περίπου άνεργοι στην Ελλάδα σήμερα; Το σκέφτομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή