Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

«...οι λαοί των χωρών της διεύρυνσης έχουν τις εμπειρίες και τις αποδείξεις, για να απορρίψουν το δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και οργανισμούς».

Μπ. Αγγουράκης: Οι λαοί να απορρίψουν το δρόμο της 
καπιταλιστικής ανάπτυξης και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις *



Η Ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας της ΕΕ αντανακλά την αυξανόμενη ιμπεριαλιστική επιθετικότητα της ΕΕ, την όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που ανταγωνίζονται στην περιοχή για την διασφάλιση των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων που εκπροσωπούν. 

Αυτό κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης, παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στη συζήτηση για την «Ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας - προσπάθειες για μια ισχυρότερη εταιρική σχέση. Θέση του ΕΚ σχετικά με τις εκθέσεις προόδου του 2012». Πρόσθεσε πως αντικείμενο των ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων είναι η εκμετάλλευση των λαών, ο έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πηγών και η γεωστρατηγική επιρροή, που συσσωρεύουν νέα δεινά για τους εργαζόμενους, τόσο στα κράτη μέλη της ΕΕ όσο και στις γειτονικές χώρες.

Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε τα εξής:

«Μερικοί στην αίθουσα αυτή θεωρούν ότι οι λαοί δεν καταλαβαίνουν τους λόγους για τους οποίους η Ισλανδία αρνήθηκε να ενταχθεί στην ΕΕ και η Αρμενία απέρριψε τις σχετικές προτάσεις συμφωνίας της ΕΕ. 

Κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν ότι η ΕΕ της ανεργίας, της φτώχειας, των αντεργατικών μέτρων γίνεται όλο και πιο επιθετική στον ανταγωνισμό της με άλλες ανερχόμενες καπιταλιστικές χώρες στην περιοχή, όπως η Ρωσία. 

Αντίθετα απ' ότι ισχυρίζεται ο επίτροπος Φούλε, η επιβολή των «αξίων και συμφερόντων της Ένωσης» στις σχέσεις της με τις χώρες της λεγόμενης "Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης" - Ουκρανία, Μολδαβία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν και Λευκορωσία - σηματοδοτεί τις επιδιώξεις ΕΕ, αστικών κυβερνήσεων και των μονοπωλιακών ομίλων για την ένταση της εκμετάλλευσης των λαών, την καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής και τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς τους. 

Σ' αυτό αποσκοπούν και οι διαφοροποιημένες πολιτικές διεύρυνσης, με τον τίτλο «περισσότερα για περισσότερα» και «λιγότερα για λιγότερα», που αποτελούν ένταση των εκβιασμών και των πιέσεων, εφαρμογή της ιμπεριαλιστικής τακτικής του «διαίρει και βασίλευε»

Τώρα οι λαοί των χωρών της διεύρυνσης έχουν τις εμπειρίες και τις αποδείξεις, για να απορρίψουν το δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και οργανισμούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου