Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

ΗΠΑ: Αντιπαράθεση συμφερόντων στο ίδιο στρατόπεδο.

ΗΠΑ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ
Προσωρινό «κουκούλωμα» και προετοιμασία 
νέας ενδοαστικής αντιπαράθεσης
 
 
Με μία προσωρινή συμφωνία για τη χρηματοδότηση του αμερικανικού δημόσιου τομέα ως τις 15 Γενάρη και αύξηση του ορίου κρατικού δανεισμού ως τις 7 Φλεβάρη (το δημόσιο χρέος έχει ξεπεράσει τα 16,7 τρισεκατομμύρια δολάρια), η κόντρα ανάμεσα σε Λευκό Οίκο και Κογκρέσο στις ΗΠΑ τερματίστηκε την περασμένη Τετάρτη μετά την έγκριση της διακομματικής συμφωνίας από τα δύο κοινοβουλευτικά σώματα και την υπογραφή της από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. 
 
Κατ' αυτόν τον τρόπο, εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί δημόσιοι υπάλληλοι επέστρεψαν το πρωί της Πέμπτης στις δουλειές τους, διπλά ανακουφισμένοι από το 16ήμερο δημοσιονομικό θρίλερ, όχι μόνον γιατί τελείωσε η πρόσκαιρη περίοδος «διαθεσιμότητας», αλλά και γιατί εξασφάλισαν την καταβολή των ημερομισθίων κατά τη διάρκεια της ακούσιας απουσίας τους από τους χώρους δουλειάς.
 
Στο παρά πέντε λοιπόν αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. 

Οχι όμως για πολύ... γιατί τα βαθιά προβλήματα της αμερικανικής καπιταλιστικής οικονομίας (διόγκωση δημόσιου χρέους, αναδιάρθρωση και ανακεφαλαίωση προβληματικών χρηματοπιστωτικών και τραπεζικών οργανισμών, η καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων) παραμένουν και δεν είναι δυνατόν να κουκουλωθούν μερικές βδομάδες με μία απλή παράταση της χρηματοδότησης.

Έτσι, μετά από μία σύντομη ανάπαυλα λίγων ημερών, την τελευταία βδομάδα του Οκτώβρη θα ξαναρχίσουν οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στα 29 μέλη της διακομματικής Συνδιάσκεψης του Κογκρέσου για τον Προϋπολογισμό.

Αντιπαράθεση συμφερόντων στο ίδιο στρατόπεδο
 
Με λίγα λόγια, οι δύο πλευρές θα κινηθούν σε έναν άξονα αντιπαράθεσης παρόμοιο με αυτόν πάνω στον οποίο κινήθηκαν τις 16 ημέρες της «δημοσιονομικής κόντρας». Είναι φανερό λοιπόν πως οι αντιπαραθέσεις στο Καπιτώλιο θα συνεχιστούν. Η αντιπαράθεση εκφράζει διαφορετικά τμήματα του κεφαλαίου στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη για τη δική «συνταγή» και «μείγμα» διαχείρισης εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης.

Μοναδικός δρόμος για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας είναι η καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, η απαξίωση της εργατικής δύναμης, η καταστροφή και κεφαλαίου. Στην πραγματικότητα η «φαγωμάρα» γίνεται για το το ποιο τμήμα του κεφαλαίου θα έχει τις λιγότερες απώλειες...(Περισσότερα διαβάστε ΕΔΩ)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου