Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

«Ήθελαν απλώς μια τουφεκιά στον αέρα...το ΟΧΙ το είπε ο λαός που δημιούργησε και το μεγάλο έπος του '40».

Αγωνιστικός γιορτασμός της 28ης Οκτώβρη 
από Λαϊκές Επιτροπές, ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, ΜΑΣ*


Νέοι και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης τίμησαν την επέτειο του «ΟΧΙ» αγωνιστικά, έτσι όπως αξίζει στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, αλλά και στα ιδανικά και οράματα της νεολαίας, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Λαϊκές Επιτροπές Δήμου Αθήνας, η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης-ΔΣΕ και το ΜΑΣ, στην πλατεία Κοραή, μπροστά στα κρατητήρια της Γκεστάπο.

 
Χαιρετίζοντας εκ μέρους της ΠΕΑΔΕΑ-ΔΣΕ ο Κώστας Μαραγκουδάκης αναφέρθηκε στο ιστορικό της μέρας αλλά και στις ευθύνες των ιμπεριαλιστών που ενίσχυσαν και όπλισαν τους φασίστες, το ναζιστικό άξονα και τον εξώθησαν με την τακτική ανοχής και με στόχο να τον στρέψουν ενάντια στο πρώτο σοσιαλιστικό κράτος, την ΕΣΣΔ.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα στηλίτευσε τις ευθύνες της αστικής τάξης και της φασιστικής κυβέρνησης Μεταξά που άφησε τη χώρα απροετοίμαστη απέναντι στην επίθεση του φασιστικού άξονα. «Ήθελαν απλώς μια τουφεκιά στον αέρα» σημείωσε χαρακτηριστικά για να προσθέσει πως «το ΟΧΙ το είπε ο λαός που δημιούργησε και το μεγάλο έπος του '40». Σε αυτό, υπογράμμισε ο Κώστας Μαραγκουδάκης, πρωτοστάτησαν οι κομμουνιστές ακολουθώντας και την προτροπή του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκου Ζαχαριάδη.

Από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών ο Θοδωρής Κωτσαντής εξέφρασε την τιμή της νεολαίας και το σεβασμό της νέας γενιάς στους πατεράδες και τους παππούδες τους. Επεσήμανε «την ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων και την παραχάραξη της ιστορίας που επιδιώκει η αστική τάξη, τα κόμματα της, η ΕΕ, για να θολώσουν τα μυαλά της νεολαίας, για να την εμποδίσουν να διεκδικήσει τα δικαιώματα της».

Τόνισε ότι «ο οργανωμένος λαός όπως και τότε νίκησε το φασισμό, το ίδιο και σήμερα το οργανωμένο λαϊκό κίνημα μπορεί να αντιμετωπίσει την αντιλαϊκή επίθεση». (Παρακάτω επισυνάπτεται ολόκληρη η ομιλία σε μορφή PDF).


Μετά τις ομιλίες πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, το ΜΑΣ, τις Λαϊκές Επιτροπές, την Πανελλήνια Ένωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου, την ΠΕΣΑΘΕΑ (ανάπηροι πολέμου) και την Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ).

Ακολούθησε ξενάγηση στα κρατητήρια της Γκεστάπο όπου βασανίστηκαν χιλιάδες αγωνιστές.

1 σχόλιο: